Το φαράγγι του Κάκαβου (Photos)

Κάκαβος λέγεται ο μεγάλος παραπόταμος του Ευήνου, Κότσαλος, στο πρώτο ήμισυ της ροής του. Πηγάζει από την περιοχή της Άνω Χώρας, την Τσεκούρα και την Ομάλια. Στο μέσον της διαδρομής του το ποτάμι διέρχεται από στενό φαράγγι. Την διαδρομή μέσα στο φαράγγι ακολουθεί το μονοπάτι (παλαιός δρόμος) που ενώνει τα χωριά Άνω Χώρα και Αμπελακιώτισσα, το οποίο παραμένει βατό, έχει σήμανση και ο συνολικός μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής του από την Άνω Χώρα ως την Αμπελακιώτισα απαιτεί μια σχετικά εύκολη πορεία 3 έως 4 ώρες.

Το μονοπάτι ξεκινά από την Ανω Χώρα (στα ~1.000m υψόμετρο) -λίγο μετά από το Ξενοδοχείο Crystal- περνά μέσα από μικτό δάσος έλατου και καστανιάς, και κατεβαίνει ως το φαράγγι του Κάκαβου, (στα ~600m υψόμετρο).

 

 

Αφού περάσει το ποτάμι με παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι, συνεχίζει για λίγο παράλληλα με την κοίτη, όπου υπάρχει βρύση.

Στη συνέχεια ανηφορίζει προς την Αμπελακιώτισσα,(~ 800m υψόμετρο), ανάμεσα σε πλατάνια, πουρνάρια, ιτιές και άλλη πυκνή βλάστηση.

Το μονοπάτι μετά το ποτάμι προς Αμπελακιώτισσα κινείται σε πλαγιά. Επειδή ενδέχεται να έχει παρασυρθεί σε κάποια σημεία απαιτείται προσοχή κατά την διάβασή του.

Στο ποτάμι ζουν ακόμη λιγοστές ορεινές πέστροφες και τα ενδημικά στη δυτική Ελλάδα ψάρια, δροσίνες και χαμοσούρτια. Παρουσία έχει επίσης και η βίδρα.

Το μονοπάτι του Κάκαβου είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής και ως μονοπάτι του Ηρακλή, αφού όπως φημολογείται, από το μονοπάτι αυτό πέρασε  ο Ηρακλής, πηγαίνοντας από την Εύβοια στην αρχαία Πλευρώνα για να παντρευτεί την Διηάνειρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Επιμέλεια κειμένου: Λευτέρης Τηλιγάδας
Φωτογραφίες: http://www.olenos.gr – ΣΕΟ ΠΑΤΡΑΣ ΩΛΕΝΟΣ
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr