Ξηρομερίτες κατά την έναρξη του έργου ύδρευσης του Ξηρομέρου. Τέταρτος από αριστερά ο μπαμπινιώτης πολιτευτής Γ. Δ. Παπαδημητρίου
- Η Μπαμπίνη εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα με το πόσιμο νερό, αφού είναι ακατάλληλο για πόση και ίσως και για τη μαγειρική.
Η ιστορία της ύδρευσης της Μπαμπίνης και των άλλων γύρω χωριών αρχίζει από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν η Κοινότητα πήρε την απόφαση να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης, που τότε γινόταν από τα πηγάδια της…
Μαζί με τα άλλα χωριά του Κεντρικού Ξηρομέρου η Μπαμπίνη αποφάσισε να συμμετάσχει στο έργο για την ύδρευση του χωριού από τα παλιά Αχυρά, από την πηγή του Κεφαλόβρυσο, όπου αναβλύζει αρκετό νερό από τις ακαρνανικές κορυφές. Η ύδρευση των χωριών από τα Αχυρά έγινε σε τρεις φάσεις: πρώτα υδροδοτήθηκε η Κατούνα και η Τρύφου, κατόπιν έγινε η υδροδότηση σχεδόν όλου του κεντρικού Ξηρομέρου, από την Κωνωπίνα έως το Αγράμπελο και ακολούθησε Αμφιλοχίας, του Στάνου και του Σπάρτου.
Οι Κοινότητες Παπαδάτου, Φυτειών, Σκουρτούς, Μπαμπίνης, Μαχαιράς, Προδρόμου, Αγραμπέλου και Χρυσοβίτσας με δικά τους έξοδα και δάνεια να κατασκεύασαν το δίκτυο από τα Αχυρά μέσω της κοιλάδας του Αετού.
Το 1950 οι Κοινότητες αποφάσισαν «την επιβολήν υποχρεωτικής ερανικής εισφοράς των κατοίκων … υπέρ του Ταμείου Ύδρευσης Ξηρομέρου προς ενίσχυσην πόρων εξυπηρετήσεως του δανείου προς εκτελέσην του δια τη από 2 Ιουλίου 1948 συμβάσεως της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκπροσωπουμένης από τον αρχηγό της αποστολής και της Ελληνικής Κυβερνήσεως εκπροσωπουμένης υπό του υπουργού της γεωργίας προγραματισθείντος έργου Υδρεύσεως Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας. Επίσης, ενέκριναν τον διορισμό της Επιτροπής Συντονισμού Ενεργειών Αρδευτικού Παραγωγικού Έργου με έδρα την Αθήνα αποτελούμενη από τους επιφανείς Ξηρομερίτες: 1) Σταμούλη Στεργίου 2) Φλώρο Ευστάθιο 3) Παπαπέτρου Επαμεινώνδα, 4) Σκαρλίγκο Σπυρίδωνα, 5) Οικονόμου Θεόδωρο, 6) Παπαδημητρίου Γεώργιο, 7) Χρυσικό Θεόδωρο, 8) Μάτζαρη Αχιλλέα, 9) Παπατρέχα Γεώργιο, 10) Θεοφίλη Χαράλαμπο, 11) Θεοφίλη Αθανάσιο, 12) Τσάμη Αριστείδη, 13) Κουλουρά Δημήτριο, 14) Βασιλείου Σόλωνα, 15) Πορτούλη Ιωάννη, 16) Πάγγιο Γεώργιου, 17) Παπαστάμου Ευάγγελο, 18) Παπαδημητρίου Αλέξανδρο, και 19) Μπέμπα Αθανάσιο, τους οποίους εξουσιοδοτούν «όπως προβαίνουν εις τα καταλλήλους ενέργειας παρά τας αρμόδιας αρχάς δια τον συντονισμόν των εργασιών και ευγενές εις πάσαν πράξην αποβλέπουσαν εις την ασφαλή επιτυχίαν του έργου».
Το 1951 οι πρόεδροι των χωριών του Συνδέσμου Κοινοτήτων του Ειδικού Ταμείου Υδρεύσεως Ξηρομέρου συνυπέγραψαν τη σύμβαση δανείου 6.200.000 δραχ. για την εξυπηρέτηση του έργου μεταξύ Ελληνικής Κυβερνήσεως, εκπροσωπούμενης παρά του υπουργού Συντονισμού και Δημοσίων έργων εφ’ ενός, και αφ’ ετέρου εκ του ειδικού Ταμείου Ύδρευσης Ξηρομέρου. Το σημαντικό έργο της ύδρευσης άρχισε να εκτελείτε στις 26 Σεπτεμβρίου 1952 και το θεμελίωσε ο τότε νομάρχης Αγγ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Ταμ. Υδρ. Ξηρομέρου Κωνσταντίνος Συρεπίσιος.
Οι παραπάνω κοινότητες ίδρυσαν στη συνέχεια για τη διαχείριση και τη συντήρηση του δικτύου αυτό τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Ξηρομέρου, ο οποίος υπάρχει έως σήμερα. Κατασκευάστηκαν δεξαμενές και αρχικά το νερό έτρεχε σε κεντρικές βρύσες. Αργότερα έγινε εσωτερικό δίκτυο και τοποθετήθηκαν σε κάθε σπίτι βρύσες.
Πάντα τα καλοκαίρια υπήρχε έλλειψη νερού και ο νερουλάς ρύθμιζε τη διανομή κατά γειτονιές ανάλογα με το διαθέσιμο νερό. Με τα χρόνια το νερό δεν επαρκούσε, καθώς αυξάνονταν οι ανάγκες, έτσι άρχισαν να γίνονται γεωτρήσεις. Η Κοινότητα Μπαμπίνης έκανε γεώτρηση με το ΙΓΜΕ στη θέση Λαγκάδα. Αρχικά το νερό ήταν πολύ καλό, όμως εξ αιτίας της υπεράντλησης άρχισε το νερό να έχει γύψο με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν ακατάλληλο για πόση. Η κατάσταση χειροτερεύει καθώς αυξάνεται η κατανάλωση νερού για άλλες χρήσεις εκτός της οικιακής. Αποτέλεσμα, το λίγο νερό που έρχεται από τα Αχυρά να αναμειγνύεται με το νερό της γεώτρησης. Ο γύψος είναι εμφανής ακόμα και στο ποτήρι. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, γιατί δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε νερό σε μπουκάλια, που μερικά είναι αμφίβολης ποιότητας λόγω των συνθηκών αποθήκευσής τους, ούτε να περιμένουμε το βυτίο με νερό από την Κορπή.
Πηγές:
Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης. «Αγραμπέλου ύδρευση». Αγραμπελιώτικα Νέα, 2009.
Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης. Μπαμπίνη Αιτωλοακαρνανίας. Αθήνα: Ίαμβος, 2009.
Ευάγγελος Κουτιβής. Αχυρά. Αθήνα,
akarnanika.blogspot.com
Σχετικά Άρθρα
13 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις
SL1: Ο Λούκας Τσάβες μονιμοποιήθηκε…
«Μαύρα» Χριστούγεννα για τα μαγαζιά