Τον Απρίλιο του 2009 ο Κάρολος Παπούλιας στο Μεσολόγγι για τις Εορτές Εξόδου

Το πρωί της Κυριακής, 26 Δεκεμβρίου 2021 έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. 

  • Οι ιστοσελίδες των μέσων του «Agrinio365» Media Group (Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr) με αφορμή την είδηση του θανάτου του κάνουν μία ιστορική αναδρομή στον Απρίλιο του 2009 όταν είχε επισκεφθεί την Ι.Π. του Μεσολογγίου για τις Εορτές Εξόδου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Ανεκτίμητο κεφάλαιο αγωνιστικής έμπνευσης, υπέροχο παράδειγμα αυθορμητισμού» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το Μεσολόγγι το οποίο επισκέφτηκε με αφορμή την 183η επέτειο από την έξοδο των ελεύθερων πολιορκημένων.

«Η ιστορική επέτειος της εθνεγερσίας εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων και ο αγώνας τους για Ελευθερία, Εθνική Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη, αποτελεί κορυφαία στιγμή των αγώνων του λαού μας, μια νέα αφετηρία για τον Ελληνισμό. Αλλά και παγκόσμιο σύμβολο πηγαίας Αντίστασης, ανεκτίμητο κεφάλαιο αγωνιστικής έμπνευσης, υπέροχο παράδειγμα αυθορμητισμού για όλη την Ανθρωπότητα, στη βάση των αιώνιων ιδανικών της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των Ελλήνων το 1821 και την κληρονομιά που άφησαν «Η πίστη στην ιερότητα του αγώνα και η δύναμη του πάθους που εμπνέει το δίκαιό του, ήταν καταλυτικές για την έκβαση της αναμέτρησης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «αυτός ο ιδεαλισμός τού αγώνα για την ανεξαρτησία και το πάθος για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι και το μεγαλείο του».

«Σήμερα οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι έχουμε συνείδηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης για το μέλλον του τόπου μας. Σαν χρέος προς τις μελλοντικές γενιές. Σαν τιμή για τους αγωνιστές του παρελθόντος.», υπογράμμισε.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία που εψάλη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Μετά την δοξολογία ξεκίνησε πομπή προς τον κήπο των Ηρώων, όπου εψάλη τρισάγιο, ενώ ο Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στον τύμβο των Ηρώων.