Τούρτα banoffee

Συστατικά

Για το dulce de leche

  • 800 γρ. ζαχαρούχο γάλα, (2 κουτιά)

Για τη βάση

  • 300 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 150 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. dulce de leche
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. σαντιγί
  • 80 γρ. μπανάνες, αποξηραμένες ή 1 μπανάνα κομμένη σε κομμάτια
  • 50 γρ. μπισκότα, σπασμένα
  • 30 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το dulce de leche

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τα 2 ζαχαρούχα γάλατα κλεισμένα στα κουτιά τους και αφήνουμε να βράσουν. Όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 3 ώρες προσέχοντας τα κουτιά να καλύπτονται διαρκώς από το νερό. Υπολογίζουμε κάθε ώρα να προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
  • Αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή τα κουτιά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα ανοίξουμε.
  • Αν αγοράσουμε έτοιμο dulce de leche, απλά αγνοούμε αυτό το βήμα.

Για τη βάση

  • Χτυπάμε τα μπισκότα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μέχρι να διαλυθούν εντελώς και να γίνουν σκόνη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Μεταφέρουμε τα τριμμένα μπισκότα στο τηγάνι μαζί με το ξύσμα λεμονιού, το τζίντζερ, την κανέλα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα προκειμένου να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενη βάση, την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Απλώνουμε το τριμμένο μπισκότο στη βάση της φόρμας και το πιέζουμε με ένα ποτήρι ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος σε όλη την επιφάνεια. Φροντίζουμε να δημιουργήσουμε με το μπισκότο ένα γείσο στα τοιχώματα της φόρμας.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το dulce de leche μαζί με το αλάτι.
  • Χτυπάμε πολύ καλά το dulce de leche με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία καραμέλα.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί.
  • Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Προσθέτουμε το 1/3 από τη σαντιγί στο μπολ με την καραμέλα και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότου και με μια ίσια σπάτουλα απλώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του μείγματος.
  • Σκεπάζουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για 10-12 ώρες.

Για τη σύνθεση

  • Ζεσταίνουμε με τα χέρια μας την αποσπώμενη φόρμα για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την τούρτα.
  • Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την παγωμένη γέμιση.
  • Διακοσμούμε με τα κομμάτια από τις αποξηραμένες ή τις φρέσκες μπανάνες, ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα, και πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
  • Σερβίρουμε.

Tip

Κόβουμε τη φρέσκια μπανάνα σε ροδέλες, τις οποίες βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε το μαύρισμα της μπανάνας.