Μια μεγαλόπρεπη, πληθωρική πατατόπιτα με ζύμη σφολιάτας και δύο τυριά. Φυσικά εκτός από εμφάνιση διαθέτει και απίθανη γεύση.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες, μετρίου μεγέθους
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
- ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 2 αβγά
- 250ml κρέμα γάλακτος
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- θυμάρι
- γάλα για το άλειμμα της σφολιάτας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις βράζετε για 10 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και λίγο θυμάρι στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά.
Φτιάχνετε την τούρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώνετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια και το περνάτε από πάνω με πλάστη για να πλατύνει λίγο. Το μεταφέρετε σε στρογγυλή, βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι και καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Το τρυπάτε με πιρούνι σε πολλά σημεία, το καλύπτετε με λαδόκολλα πάνω στην οποία σκορπάτε φασόλια και το προψήνετε στο φούρνο στους για 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει.
Απλώνετε πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα τις μισές ροδέλες πατάτας, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη (σαν λέπια). Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε από πάνω το μίγμα των κρεμμυδιών. Πασπαλίζετε με τα μισά τυριά. Συνεχίζετε με δεύτερο στρώμα από τις υπόλοιπες πατάτες, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τυριά.
Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε τις πατάτες. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Με τα περισσεύματα κόβετε φυλλαράκια ή άλλα δικά σας σχέδια και διακοσμείτε την τούρτα από πάνω.
Κάνετε στη μέση μία τρύπα και χώνετε εκεί ένα χωνάκι από αλουμινόχαρτο για να φεύγουν οι ατμοί της γέμισης κατά το ψήσιμο.
Αλείφετε την επιφάνειά της με γάλα και ψήνετε την τούρτα στο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Την ξεφορμάρετε σε πιατέλα και τη σερβίρετε ζεστή, σαν πρώτο πιάτο, συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Elena Jeffrey
Tips
Αν θέλετε να την ενισχύσετε, την ώρα που σοτάρετε τα κρεμμύδια, προσθέστε και 4 φέτες πολύ ψιλοκομμένο μπέικον.
olivemagazine.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Ο Πατέρας Νικόλαος έμαθε για την εγκυμοσύνη της Χλόης
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Οι ένοικοι του «Buona Mattina» διαγωνίζονται για ένα διαφημιστικό!
«Grand Hotel»: Χαραλάμπης και Θεώνη συνειδητοποιούν το τέλος του έρωτά τους