Τραχανάς με κόκκινο πιπέρι

Υλικά

6 ποτήρια νερό
12 κουτ. σούπας (γεμάτες) τραχανάς
λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα

160 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας (γεμάτη) κόκκινο πιπέρι, γλυκό ή καυτερό

Διαδικασία

Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βράζουμε το νερό σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τον τραχανά και αλάτι και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χυλώσει (περίπου 10-15 λεπτά).

Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και, μόλις κάψουν, ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και αμέσως ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.

* Παραδοσιακά «καίνε» τον τραχανά με τσιγαρίθρες (κομμάτια λίπους) από αρνί. Κάθε φορά που αγοράζουν αρνίσιο κρέας, καθαρίζουν και κόβουν τα μεγάλα κομμάτια λίπους και τα φυλάσσουν χωριστά, γι’ αυτή την περίπτωση, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αν θέλουμε να το κάνουμε έτσι, θα λιώσουμε στο τηγάνι 1 χούφτα τσιγαρίθρες, θα προσθέσουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και, μόλις κάψει το λίπος, θα ρίξουμε το κοκκινοπίπερο και θα το αδειάσουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.

gastronomos.gr