Τρέξιμο: Τα μεγάλα οφέλη στον οργανισμό

Το τρέξιμο είτε θα το αγαπήσεις είτε θα το μισήσεις. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, σας καταλαβαίνουμε. Είναι επίπονο, επώδυνο και κουραστικό. Επομένως τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να το αγαπήσουν; Η απάντηση βρίσκεται στο παρακάτω κείμενο, τουτέστιν στα οφέλη του τρεξίματος.

 

 

Αδυνάτισμα και γράμμωση!

Το τρέξιμο ως κατεξοχήν αερόβια προπόνηση, «κουβαλά» όλα τα «δώρα» που έχει αυτή να προσφέρει. Ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά είναι η μείωση του λίπους. Ο ανθρώπινος οργανισμός «καίει» λίπος μόνο με την αερόβια προπόνηση, όταν δηλαδή η καρδιά «δουλεύει» για αρκετή ώρα (πάνω από 20′) χωρίς διάλλειμα. Αν λοιπόν επιθυμείτε να αδυνατίσετε, χάνοντας λίπος, το τρέξιμο αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις.

Αν είστε αρχάριος θα πρέπει να ακολουθήσετε πρόγραμμα τουλάχιστον 20 λεπτών, συνεχόμενα σε χαμηλή ένταση.Όσο πιο προχωρημένος είναι ο ασκούμενος όμως τόσο περισσότερο θα πρέπει να ενισχύεται η ένταση, θα πρέπει δηλαδή να αυξάνει την καρδιακή του συχνότητα, προσθέτει.

Μεγαλώνει γερά οστά

Τα οστά μας είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σώματός μας. Με το να κάθεστε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή όλη την μέρα, επιτρέπετε στα οστά να γίνουν πιο αδύναμα. Σύμφωνα τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στις έρευνες για το fitness, εκτός από την προπόνηση με αντιστάσεις και η αερόβια προπόνηση, όπως το τρέξιμο μπορούν να προλάβουν και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Για να αγγίξει τα οφέλη του τρεξίματος στην οστεοπόρωση, ο ασκούμενος θα πρέπει να έχει βάρος πάνω του. Ιδανικά, θα πρέπει να φορέσει ένα ειδικό γιλέκο βάρους.

Πολεμήστε τις ασθένειες

Το τρέξιμο μειώνει το ρίσκο εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού. Το τακτικό τρέξιμο συστήνετε, επίσης, από τους γιατρούς σε ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια εμφάνισης οστεοπόρωσης, διαβήτη και υπέρτασης. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ενισχύοντας την καρδιά και μειώνοντας την πίεση ενώ καταπολεμά και το Αλτσχάιμερ.

«Ειδικά, για όσους ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της γονιμότητάς τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τρέξιμο μπορεί να αυξήσει την αναπαραγωγική ικανότητα, αρκεί να μην γίνεται σε υπερβολικό βαθμό»

Βελτιώστε την υγεία σας

Το τρέξιμο αποτελεί μία από τις καλύτερες δραστηριότητες για όσους θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους. Αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, HDL, μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και όλου του καρδιαναπνευστικού Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τις ασθένειες.

Φυσική κατάσταση

«Με το συχνό τρέξιμο, οι ασκούμενοι μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε εργασία πιο αποτελεσματικά και χωρίς να κουράζονται. Ταυτόχρονα, όταν κάνουν κάτι κουραστικό, το σώμα τους μπορεί να επανέλθει πολύ πιο γρήγορα. Επίσης με το συχνό τρέξιμο βελτιώνεται η λειτουργία των αγγείων, κάτι που εκτός των άλλων σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να πρηστούν τα πόδια».

Αποκτήστε αυτοπεποίθηση

Το τζόγκινγκ χτίζει την αυτοπεποίθηση, ίσως λίγο περισσότερο και από άλλα είδη άσκησης. Ένας δρομέας αισθάνεται όλο και καλύτερα με κάθε βήμα του. Το τρέξιμο παρέχει την αίσθηση της ελευθερίας και της σωματικής ικανότητας ενώ επιπλέον οφέλη στην ψυχολογία προσφέρει η απώλεια λίπους.

Άσκηση ηρεμίας

Ακόμη ένα πολύ μεγάλο όφελος του τρεξίματος είναι αυτό στην ψυχική υγεία του ασκούμενου. Δίνοντάς του το χρόνο να σκεφτεί και να αποδράσει για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, όσο ένας ασκούμενος τρέχει τόσο απομακρύνεται από τα προβλήματά του. Το τρέξιμο βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων, της επιθετικότητας και του θυμού. Λόγω των ενδοφρινών που παράγεται με την άσκηση ευεξίας.

Ακίνδυνο «ναρκωτικό»

Εκτός από το ότι ανακουφίζει από το στρες, το τρέξιμο βελτιώνει επίσης τη διάθεση. Ειδικά όταν γίνεται σε μονοπάτια και στη φύση, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, προκαλώντας ευφορία και το αίσθημα της ευτυχίας. Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά της κατάθλιψης και κάθε είδους εθισμού.

Τρέχοντας για ύπνο

Έρευνες απέδειξαν ότι άνθρωποι που έκαναν καθιστική ζωή και υπέφεραν από αϋπνίες, όταν ξεκίνησαν να κάνουν τζόγκινγκ 30′ για 3-4 φορές την εβδομάδα, κατάφεραν να βελτιώσουν κατά πολύ τον ύπνο τους. Συγκεκριμένα, o χρόνος που τους χρειαζόταν για να αποκοιμηθούν μειώθηκε στο μισό ενώ η διάρκεια του ύπνου τους αυξήθηκε σχεδόν κατά μία ώρα.

Τι να προσέξετε

1. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο.
2. Μην τρέχετε ποτέ με τελείως άδειο στομάχι! Καταναλώστε μια μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών, μισή ώρα πριν.
3. Μην φοράτε βαριά ρούχα ή νάιλον καθώς ενέχεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας. Πολλοί ασκούμενοι φορούν βαριά ρούχα, πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσουν περισσότερο λίπος. Αυτό που θα χάσουν είναι περισσότερα υγρά και όχι λίπος.
4. Αν αισθανθείτε ζαλάδα σταματήστε αμέσως σε μια σκιά και ενυδατωθείτε.

mama365.gr