Τρεις θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν προς το παρόν στη… φαρέτρα τους οι γιατροί ανά τον κόσμο για να πολεμήσουν τη λοίμωξη Covid-19, με τον καθηγητή και πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο να δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για καλύτερα αποτελέσματα.
- Και αυτό διότι η ρεμδεσιβίρη, η δεξαμεθαζόνη και το πλάσμα αίματος έχουν διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Η πρώτη είναι αντιικό φάρμακο και συνεπώς εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού, η δεύτερη έχει ως στόχο τη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλείται από την εισβολή του ιού στον οργανισμό, ενώ το πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναρρώσει προσφέρει αντισώματα που μπλοκάρουν τον ιό» εξηγεί ο ειδικός.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σχολιάζει τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ «μη συνηθισμένη, ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ», συμπληρώνει εντούτοις ότι η απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) συνάδει με τα αποτελέσματα που δείχνουν μείωση της πιθανότητας θανάτου κατά 35% σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έπειτα από χορήγηση πλάσματος.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν λάβει πλάσμα αίματος 16 ασθενείς στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης φάσης 2 που διεξάγεται από τις 28 Απριλίου σε έξι νοσοκομεία της χώρας με κύριο ερευνητή τον Αθανάσιο Δημόπουλο. «Διαπιστώσαμε όφελος στους περισσότερους από αυτούς. Ο μικρός αριθμός ασθενών που έλαβε πλάσμα αίματος έως και σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη ξεκίνησε όταν ο αριθμός νοσηλευομένων στη χώρα μας με λοίμωξη Covid-19 ήταν σε ύφεση», διευκρινίζει ο ίδιος.
Η αποτελεσματικότητα
Και συνεχίζει: «Φαίνεται πάντως ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης είναι μεγαλύτερη όσο πιο κοντά στη διάγνωση της νόσου χορηγηθεί το πλάσμα αίματος, δεδομένου ότι στόχος παραμένει να μπλοκάρουμε τον ιό πριν ξεκινήσουν οι επιπλοκές».
Οι έλληνες ερευνητές συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για απόκτηση βαθύτερης γνώσης έχουν συλλέξει τουλάχιστον 75 μονάδες πλάσματος προς άμεση χρήση, ενώ η μελέτη συνεχίζεται με τη συλλογή πλάσματος για μεγαλύτερο αριθμό νέων ασθενών.
Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από τον SARS-CoV-2. Ετσι, όσοι είχαν αντισώματα θα επανεξετασθούν 3, 6 και 12 μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα 286 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2, έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού. Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ενενήντα ένας υγιείς δότες έχουν ήδη δωρίσει πλάσμα για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται.
in.gr
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ισχυρή σεισμική δόνηση
Αγρίνιο: Ζημιές σε κτίρια και Super Market
Χιόνισε στο Παναιτωλικό Όρος