Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Εκπαιδευτική ενημέρωση για τη νέα σχολική χρονιά

Το Δ.Σ. της Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε κάθε εκπαιδευτικό και γονιό μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία και αισιοδοξία εμπνέοντας τους μαθητές μας και μεταδίδοντας γνώση, αξίες και αγάπη για τη μάθηση.

Καλή αρχή σε όλους μας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παράλληλη στήριξη

Το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του (93506/Δ3/25-8-2023) ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μειώσουν τα κενά της Παράλληλης. Συγκεκριμένα, αρχικά ορίζει ότι σε κάθε τμήμα που μπορεί να υπάρχουν περισσότερες της μίας διάγνωσης, ένας θα είναι ο εκπαιδευτικός που θα στηρίζει τα παιδιά και επιπλέον οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης αν υπάρχουν ανάγκες θα στηρίζουν μαθητές και όμορων σχολείων.

Γραπτός Διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. 

Εκφράζουμε την κάθετη  διαφωνία μας σε μία τέτοια προοπτική και αποτελεί ανεπίτρεπτο αιφνιδιασμό. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές/τριες έχουν πολλαπλώς πιστοποιημένες ικανότητες τόσο λόγω των πτυχίων όσο και της προϋπηρεσίας τους, που με τεράστιο κόστος, οικονομικό, κοινωνικό και οικογενειακό απέκτησαν. Η επίδοση σε έναν γραπτό διαγωνισμό δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μία στιγμιαία αποτύπωση σε συγκεκριμένα θέματα, εν αντιθέσει με τα πτυχία και την προϋπηρεσία, που αποτελούν αντικειμενικά και διαχρονικά πειστήρια της επάρκειάς τους.

Νέο μισθολόγιο

Η μεσοσταθμική αύξηση κατά 4,5% που προβλέπεται δεν καλύπτει ούτε καν τη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης του τελευταίου έτους. Σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστά τις τεράστιες απώλειες λόγω της περικοπής κατά 40% το 2011  και λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού των τελευταίων χρόνων. Είναι άδικο να αυξάνεται το επίδομα παραμεθορίου μόνο για τους ενστόλους και όχι για τους εκπαιδευτικούς, παρά τα τεράστια προβλήματα στέγασης και μετακίνησης που αντιμετωπίζουν. Επίσης, είναι άδικο να δίνεται το επίδομα βιβλιοθήκης μόνο στους πανεπιστημιακούς και όχι σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αξιολόγηση και μονιμοποίηση των νεοδιόριστων 

Είναι αναγκαία η άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων που έχουν ολοκληρώσει τη διετή δόκιμη υπηρεσία, σύμφωνα με τον ΔΥκώδικα. Βέβαια ο υπουργός τονίζει ότι η αξιολόγηση ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί κανονικά από το Σεπτέμβρη.

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το 2019 μέχρι και σήμερα, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να στηρίξει τη Δημόσια Παιδεία με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού, συνεχίζει την υποβάθμιση της με περικοπές στον προϋπολογισμό και του 2023, ενώ πρωτόγνωρη είναι η  επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση αλλά και το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών μέσα από συνεχή  αντιδραστικά νομοθετήματα της.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, μετά και τους 3500 μόνιμους διορισμούς που ουσιαστικά καλύπτουν μόνο τις αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, τη φετινή σχολική χρονιά απαιτούνται προσλήψεις πάνω από 47.000 αναπληρωτών/τριων για την κάλυψη των τεράστιων κενών! Ωστόσο, οι προσλήψεις αναπληρωτών/τριών ανήλθαν σε μόλις 28.000 με αποτέλεσμα τα κενά που παραμένουν να κοντεύουν τις 20.000.