Βαρεμένος για Ζησιμόπουλο: Ένας υπεραθλητής που ήρθε «από το πουθενά»

«Φώτης Ζησιμόπουλος: Ένας υπεραθλητής που ήρθε «από το πουθενά» για να αναβιώσει την ιστορία του θρυλικού Γιάννη Κούρου. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία αποκάλυψη, ενός αυθεντικού ταλέντου και σκεπτόμενου αθλητή, που έρχεται να ενσαρκώσει το αρχαιοελληνικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

  • Μόλις το 2007 άρχισε να ασχολείται με την πυγμαχία στα ελαφρά βάρη και το 2016, σε ηλικία 35 ετών, με αφορμή την μετάθεσή του ως αστυνομικός στην Λέσβο, «πήρε τα βουνά» τρέχοντας, για να καταλήξει νικητής στο Σπάρταθλο.

Μετά τον Γιάννη Κούρο, νικητές ήταν πάντοτε ξένοι αθλητές και σε κάθε χωριό που πέρναγε ο Φώτης τον χαιρετούσαν στα αγγλικά, νομίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα. «Πρόκειται για μία υπέρβαση, λέει, στα πλαίσια της οποίας ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου, τον οποίον πρέπει να παραμερίσεις, διότι ανά πάσα στιγμή σου υπενθυμίζει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι αναγκαίο, αλλά αφύσικο για εκείνον.» Σε όλη την διαδρομή προς την Σπάρτη, ο Φώτης δεν άλλαξε παπούτσια και έχασε τα νύχια των ποδιών του. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις παπούτσια και κάλτσες, όχι μόνο γιατί θα χάσεις χρόνο, αλλά ακολουθεί η διαδικασία προσαρμογής των ποδιών στην νέα κατάσταση.

Του υπενθυμίζω ότι ο Φειδιππίδης εφέρετο να έχει δει όραμα με τους θεούς να παραπονιούνται ότι οι Αθηναίοι τους παραμελούν και δεν κάνουν τις απαραίτητες θυσίες. «Πολλοί αθλητές μεγάλων αποστάσεων μπορεί, λόγω της εξάντλησης, να δουν οράματα και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Φειδιππίδης φέρεται ότι είδε κι αυτός, κατά τον γυρισμό από την Σπάρτη, όπου η εξάντληση θα ήταν πέραν και του αφύσικου.» «Κάτι λιγότερο από 22 ώρες χωρίς ύπνο», του λέω. «Πίστεψέ με, απαντά, η υπερένταση στην διάρκεια του αγώνα είναι τέτοια, που και να’ θελες να κοιμηθείς, είναι αδύνατον.» Προκειμένου να ρίξει τον χρόνο κάτω από 22 ώρες, ο Φώτης Ζησιμόπουλος επιδόθηκε σε μίαν υπερπροσπάθεια, με τις επιπτώσεις να ξεπερνούν το κατώφλι του επώδυνου.

Ο υπεραθλητής αυτός έχει δύο μικρά παιδιά και προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα τετραγωνίζοντας τον κύκλο της καθημερινότητας. Η Πολιτεία, αυτή η άστοργη, που έστειλε έναν Γιάννη Κούρο στα αζήτητα, είναι καιρός να αλλάξει τις συνήθειές της. Και να μην το κάνει, άνθρωποι σαν τον Φώτη Ζησιμόπουλο δεν θα το πάρουν κατάκαρδα. Μετράς τα όριά σου και τραβάς την ζωή μέχρις εκεί που θα σου αποκαλύψει όσα δεν είχες φαντασθεί».