Συστατικά
Για τη σάλτσα
2 μελιτζάνες
4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
Για τη μπεσαμέλ
80 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
800 γρ. ρόφημα σόγιας
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. δυόσμο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. θυμάρι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
δυόσμο
ρίγανη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 4-5 λεπτά για να ψηθούν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, τον πελτέ και σοτάρουμε.
Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, το κοφτό μακαρονάκι και βράζουμε για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Προσθέτουμε σε 7-8 δόσεις το ρόφημα σόγιας, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα χειρός.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις δέσει και πάρει μια βράση αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε 100 γρ. από τη μπεσαμέλ στο μείγμα με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε ρίγανη, δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ένα οβάλ πυρίμαχο ταψί 40 εκ. και πασπαλίζουμε με τη μισή φρυγανιά.
Βάζουμε το μείγμα με τα ζυμαρικά, απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι και πιπέρι.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε με δυόσμο και ρίγανη.
akispetretzikis.com
Σχετικά Άρθρα
«Ο Γιατρός»: Ο Ανδρέας αγωνίζεται να ανακαλύψει την αιτία για την πράξη του Λεωνίδα
«Ο Τιμωρός»: Ο Λεωνίδας λαμβάνει απειλητικά μηνύματα
«Η Γη της Ελιάς»: Ακόμα μία απόπειρα δολοφονίας κατά του Μιχάλη Χατζή