Συστατικά
Για το προζύμι
15 γρ. μαγιά ξηρή
150 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
Για το τσουρέκι
770 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. ρόφημα σόγιας
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ. κοφτό μαχλέπι
1/4` κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
2 κ.σ. ρόφημα σόγιας
40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
General
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη.
Καλύπτουμε τον κάδο του μίξερ με μια πετσέτα και αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το γάλα σόγιας, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.
Στον πολυκόφτη βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, το αλάτι και χτυπάμε καλά για να διαλυθούν και να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε το μείγμα αρωματικών μέσα στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15-20 λεπτά ώστε να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
Λαδώνουμε ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1- 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να διπλασιαστεί το μείγμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και των υλικών.
Κόβουμε τη ζύμη στη μέση και αφήνουμε το ένα κομμάτι στην άκρη.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες 30-40 εκ. Ενώνουμε τις άκρες από τη μια πλευρά και πλέκουμε με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή η τέταρτη λωρίδα πάει πάνω από δεύτερη, η πρώτη πάνω από την τρίτη και η δεύτερη πάνω από την τρίτη. Ενώνουμε και τις άκρες στο τσουρέκι και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Αλείφουμε το τσουρέκι με το γάλα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο τσουρέκι. Τα τσουρέκια τα ψήνουμε ξεχωριστά.
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com
Σχετικά Άρθρα
«The Voice of Greece»: Ο Αγρινιώτης Θοδωρής Νεοφώτιστος στην ομάδα του Μαζωνάκη!
«Μαύροι Πίνακες»: Η δολοφονία του Πατέρα Ιωσήφ συγκλονίζει την τοπική κοινωνία
Αμαλιάδα – Αγγελική Νικολούλη: Η ώρα της αποκάλυψης έφτασε…