Βλέπω…

Υπάρχει πρόβλημα. Μεγάλο!

  • Δεν ξέρω τι λένε οι ειδικοί, οι οικονομολόγοι και οι πάσης λογής και φύσεως παντογνώστες, εγώ, όμως, βλέπω μεγάλη φτώχεια γύρω μου.

Βλέπω ανθρώπους που έχουν μήνες, ίσως και χρόνια να κάνουν ένα μεροκάματο. Βλέπω ανθρώπους που περιμένουν το επίδομα «επιβίωσης» απ’ το κράτος και το «καλάθι» απ’ το κοινωνικό παντοπωλείο για να ζήσουν.

Bλέπω ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά, που δεν κουράστηκαν να ζητάνε έστω και προσωρινή εργασία, έστω και με μισθό εκμετάλλευσης, έστω και ανασφάλιστοι.

  • Και ξέρω παιδιά, εδώ, στη γειτονιά μας, που πάνε σχολείο χωρίς χαρτζιλίκι. Παιδιά που επιστρέφουν στο σπίτι και καθόλου σίγουρα δεν είναι ότι τους περιμένει ένα πιάτο ζεστό φαγητό.
  • Την ίδια ώρα, βλέπω τα εκατομμύρια σε ανακοινώσεις να πέφτουν βροχή. Εκατομμύρια σε έργα που τελικά δεν ξέρω για ποιόν γίνονται. Και εκατομμύρια που μοιράζει το κράτος και η Ευρώπη για τον κορωνοϊό και την ανάκαμψη, που δεν ξέρω επίσης που τελικά κατευθύνονται.

Ναι, βλέπω και την άλλη πλευρά. Τις κυρίες που κυκλοφορούν με ένα δεκαχίλιαρο πάνω τους, πρόχειρα πάντα, απλά και καθημερινά. Τους κυρίους που δεν χάνουν την ευκαιρία να επιδεικνύουν τον πλούτο και να ξοδεύουν σε μια ώρα όσα άλλοι δεν βγάζουν σε τρεις μήνες.

Βλέπω και την απολύτως συντονισμένη προσπάθεια να κρύψουμε ότι δεν μας αρέσει. Να ωραιοποιήσουμε, να στρογγυλέψουμε γωνίες, να λειάνουμε καταστάσεις, να παρουσιάσουμε μια πραγματικότητα …μη πραγματική.

Βλέπω ότι κάνουμε ξανά το λάθος να προσποιούμαστε ότι τάχα δεν καταλαβαίνουμε.

Και βλέπω την κοινωνία του περιθωρίου να μην αντέχει άλλο πια…

 

 «Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος