Η ομάδα του Greek Village Life βρέθηκε στη Βόνιτσα και την περιοχή Άγιος Νικόλαος μαγειρεύοντας πολυσπόρια με την Αρχοντία
Τα Πολυσπόρια αποτελούν ένα παράδειγμα του πλούσιου πολιτιστικού μας αποθέματος και αντικατοπτρίζουν την κοινωνική ζωή των προγόνων μας!
Η Αρχοντία, μια εξέχουσα νοικοκυρά Ποντιακής καταγωγής, μαγείρεψε αυτό το μοναδικό κέρασμα το οποίο αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα «Πολυσπόρια» που βράζουν στα «Εισόδια της Θεοτόκου» είναι η συνέχεια του αρχαιοελληνικού εθίμου «Πανσπερμία», το οποίο σημαίνει όλοι οι σπόροι, δηλαδή πολυσπόρια.
Σαν έθιμο εντοπίζεται κυρίως σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ήπειρο και την Αχαΐα.
Τα «Πολυσπόρια» είναι ένα μείγμα από πολλά σπόρια, τα οποία οι νοικοκυρές τα βράζουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα κερνάνε ανήμερα της Γιορτής.
Το μείγμα των οσπρίων περιλαμβάνει: καλαμπόκι, σιτάρι, σταφίδα και όποια άλλα όσπρια όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, κ.α. που μπορεί ο καθένας να βάλει στην κατσαρόλα προσθέτοντας λίγη ζάχαρη για καλύτερο βράσιμο.
Η Ελληνική παραδοσιακή μας μαγειρική είναι ένα ανεκτίμητο κληροδότημα. Οι πρόγονοί μας, μας χάρισαν μια κουζίνα γεμάτη γεύσεις, αρώματα και ιστορίες.
Αποτελεί χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την παράδοση και να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Διαβάστε επίσης: Ο Καιρός (19/11): Ηλιοφάνεια στο Αγρίνιο – Έως 17 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Πηγή: Βόνιτσα – Άγιος Νικόλαος: Μαγειρεύοντας πολυσπόρια με την Αρχοντία
Σχετικά Άρθρα
«Έλλη, μ…άρα Α.Π.Ο.Ε.Λ.άρα», φώναζαν
«Άγιος Έρωτας»: Ο Παύλος θα μάθει…
«Deal»: 18.000 ευρώ για την Αργυρώ!