Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Πάτρα – Εμβολιάστηκε η Ζωή Ράπτη

«Προτρέπω όλους τους συμπολίτες μου να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού για να αισθανθούμε όλοι ασφαλείς και να ζήσουμε ξανά όλη τη ζωή, την οποία ζούσαμε πριν από την έλευση της πανδημίας». Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, σήμερα το πρωί στην Πάτρα, μετά τον εμβολιασμό της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

  • Την ίδια προτροπή απηύθυνε και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος εμβολιάστηκε μετά την υφυπουργό. Μάλιστα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, για αυτό προτρέπω όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ώστε να βάλουμε ένα στοπ στον κορωνοϊό».

Η υφυπουργός Υγείας, η οποία εμβολιάστηκε πρώτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ανέφερε ότι «η επιστημονική κοινότητα, με αυτήν την πολύ σημαντική ανακάλυψη, προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και την ελευθερία μας, να αγκαλιάσουμε ξανά τους δικούς μας ανθρώπους, να ταξιδέψουμε και να διασκεδάσουμε με τους φίλους μας». «Άρα, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε όλοι στον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους γιατρούς που θα εμβολιαστούν, σημείωσε ότι «το ποσοστό είναι πάρα πολύ υψηλό και κάθε μέρα αυτά τα ποσοστά θα ανεβαίνουν».

Παράλληλα, τόνισε ότι «με το πέρασμα του χρόνου, όταν όλοι θα δουν πως το εμβόλιο γίνεται με ασφάλεια, θα εμβολιαστούν πολλοί περισσότεροι πολίτες και ως εκ τούτου ελπίζω να αγγίξουμε συντριπτικά ποσοστά, ώστε να εξασφαλίσουμε την ανοσία και βεβαίως τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή». Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «και οι αρνητές στο τέλος θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο».

23597419

Σχετικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς, το χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει όλα τα περιστατικά και έχει αντιμετωπίσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την πανδημία». «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους, ότι είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, ώστε να λύνουμε ζητήματα, τα οποία έχουμε μπροστά μας», επεσήμανε η κ. Ράπτη.

Σε ότι αφορά την ψυχική υγεία, η αρμόδια υφυπουργός υπογράμμισε: «Θα συνεργαστώ με τους πανεπιστημιακούς, ούτως ώστε να έχουμε μέσα στο 2021 ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Μάρκος Μαραγκός, ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, την οποία περιμέναμε με μεγάλη αγωνία, διότι πρέπει να κάνουμε κάτι, ώστε να σταματήσει αυτή η πανδημία».

Μιλώντας για τα εμβόλια, είπε ότι «ήταν ανέκαθεν από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε, πραγματικά, όλοι μας να πάρουμε πίσω τη ζωή μας, να ξαναχαμογελάσουμε, να βγάλουμε τις μάσκες και να είμαστε χαρούμενοι».

23597431

Με αφορμή όσα έχει βιώσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας από την αρχή της πανδημίας, ο κ. Μαραγκός σημείωσε: «Έχοντας ζήσει όλη αυτήν την κατάσταση, έχοντας χάσει ανθρώπους, έχοντας δει ανθρώπους να υποφέρουν, πιστεύω ότι πρέπει να έχει άποψη αυτός που τα έχει βιώσει και όχι αυτός που δεν τα έχει ζήσει. Δεν θέλω πια να βλέπω ανθρώπους να υποφέρουν και να μη βλέπουν το πρόσωπό μας. Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να περνάνε όλη αυτήν την περιπέτεια μόνοι τους και μερικοί από αυτούς να καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου εκεί είναι μία δύσκολη κατάσταση. Αυτό, όποιος το έχει ζήσει, δεν θέλει να το ξαναδεί. Και από τη στιγμή, όπου στη θεραπεία δεν είμαστε πάρα πολύ καλά, δηλαδή έχουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν έχουμε τη θεραπεία που πρέπει, πιστεύω ότι η πρόληψη, η προφύλαξη και το εμβόλιο, κάποια στιγμή θα μας βοηθήσουν προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση».

«Επειδή, λοιπόν, έχω ζήσει όλη αυτήν την κατάσταση, σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος διότι ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό και πιστεύω να τα καταφέρουμε, γιατί πρέπει να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους αρνητές και τα fake news, ο καθηγητής απάντησε: «Από τη στιγμή που βγήκαν τα εμβόλια, βγήκαν και οι αντιεμβολιαστές. Πραγματικά, δεν θα ήθελα να ζήσω σε έναν κόσμο που θέλουν οι αντιεμβολιαστές, δηλαδή ένας κόσμος που να είναι γεμάτος ιλαρά, πολιομυελίτιδα και κορωνοϊό. Δεν μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ζουν σε έναν κόσμο, όπου η ασφάλειά τους εξαρτάται από μας που κάνουμε τα εμβόλια και αυτοί δεν κάνουν τίποτα. Αν και το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό, διότι ο καθένας έχει ελεύθερη βούληση, εγώ δεν μπορώ πια να τα ακούω αυτά».

Από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ήταν και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε πως «η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι είναι η απαρχή προς την ελευθερία, προς την κανονικότητα, δηλαδή για όλα αυτά που έχουμε στερηθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό της υφυπουργού Υγείας, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα προς όλους, αφού συμβάλλει στην εμβολιαστική, στη διαδικασία, ώστε να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία».

Σημειώνεται, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και όπως είπε ο κ. Μαραγκός, «σήμερα πρόκειται να εμβολιαστούν περισσότερα από 80 άτομα».

protothema.gr