Ξυπνάει μνήμες ο σεισμός στο Άγιο Όρος: Τα 7 ρίχτερ του 1932

Εκείνος ο σεισμός άφησε νεκρούς και χαλάσματα σε Χαλκιδική και Άγιο Όρος.

Έναν αιώνα μετά, οι κάτοικοι των ίδιων περιοχών αισθάνονται τη μανία της φύσης, ευτυχώς χωρίς την ίδια ένταση και χωρίς τα ίδια τραγικά αποτελέσματα…

Τη φονική σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ στη Χαλκιδική που σημειώθηκε πριν ακριβώς 88 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 1932, θύμισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τους σεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο.

Ο σεισμός, αναφέρει ο καθηγητής, ένας από τους πιο πολύνεκρους στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, που άφησε πίσω του 161 θύματα, είχε σημειωθεί το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου, επηρεάζοντας κυρίως το ανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής, την Ιερισσό, το Στρατώνι και τις μονές του Αγίου Όρους. Εκατοντάδες τραυματίες και άστεγοι, σοβαρές υλικές ζημιές, εκδήλωση πυρκαγιών αλλά και ένα τοπικό τσουνάμι στον κόλπο της Ιερισσού ήταν ο απολογισμός του φονικου αυτού σεισμού.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ: “Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Richter, έπληξε τη Χαλκιδική και κυρίως την Ιερισσό και το Στρατώνι. 161 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 669 τραυματίστηκαν. 4.106 σπίτια καταστράφηκαν ενώ 3.218 έπαθαν σοβαρές βλάβες.

Ο καταγόμενος από τα Ριζά Βασίλειος Αθ. Βασιλικός (1890- 2 Απριλίου 1977), ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια βουλευτής Χαλκιδικής , στο έργο του με τον τίτλο «Χαλκιδική» που εκδόθηκε το 1938 , αναφέρεται στη μελέτη του Καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μ. Μαραβελλάκη σχετικά με τους σεισμούς αυτούς.

Από την 26η έως και την 29η Σεπτεμβρίου 1932 , σύμφωνα με την μελέτη, έδρασαν τρεις σεισμικές εστίες, οι δύο πρώτες υποθαλάσσιες και η τρίτη υπολιμναία. Η πρώτη είχε επίκεντρο στον κόλπο της Ιερισσού, η δεύτερη κάτω από τον μυχό του Στρυμωνικού κόλπου, ενώ η τρίτη στη λίμνη Βόλβη. Τις τρείς πρώτες ημέρες των σεισμών δρούσε μόνο η πρώτη αλλά μετά την τρίτη ημέρα άρχισαν να δρουν και οι άλλες δύο εστίες παράγοντας ισχυρούς σεισμούς. Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι την 6η Ιανουαρίου 1933, μετρώντας 61 μικροσεισμούς.

Οι σεισμοί του 1932 ήταν η αφορμή να στραφεί το ενδιαφέρον του Ελληνικού κράτους προς τη Χαλκιδική η οποία, όπως γράφει ο Βασιλικός, αποτελούσε απλή Υποδιοίκηση επί τουρκοκρατίας και τέτοια παρέμεινε και μετά την απελευθέρωση. Για τους πολλούς «ήτο η μακρυνή αποικία, η άγνωστος χώρα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Το Ελληνικόν Κράτος μόνον με την ευκαιρίαν των καταστρεπτικών σεισμών του 1932 εγνώρισε τον τόπον αυτόν και εξεδήλωσεν οπωσδήποτε το ενδιαφέρον του δια τας πολλαπλάς ανάγκας του.»

 


Media group «Agrinio 365» | Επιμέλεια Λ. Τηλιγαδας | Πηγές: newsit.gr, xalkidikipolitiki.gr