Υγειονομική «βόμβα» το Νοσοκομείο Αγρινίου

Τον Νοέμβριο του 2020 πέντε γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου πήγαν κανονικά στη δουλειά τους αν και ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι ίδιοι δεν το γνώριζαν, καθώς τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία είχαν υποβληθεί καθυστέρησαν χαρακτηριστικά.

  • Κανένας δεν ξέρει αν και πόσους ανθρώπους μόλυναν άθελα τους αυτοί οι γιατροί, αλλά πλέον –και μετά την αποκάλυψη για το αφύσικα μεγάλο ποσοστό ασθενών που πεθαίνουν στην ΜΕΘ κορωνοϊού του νοσοκομείου- ένα είναι σίγουρο. Το νοσοκομείο της μεγαλύτερης πόλης της Αιτωλοακαρνανίας είναι εδώ και καιρό μια υγειονομική βόμβα που έχει ήδη εκραγεί.

«Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο διασποράς στον οποίο μας έχουν εκθέσει και έχουν εκθέσει ασθενείς και επισκέπτες. Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο στον όποιο έχει εκτεθεί η λειτουργία του νοσοκομείου με την οριακή στελέχωση του σε περίπτωση εκτεταμένης διασποράς» είχε επισημάνει τότε σε ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας και πρόσθεσε: «αν γίνει ενδονοσοκομειακή διασπορά και δημιουργηθούν προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου μην βγει κανείς να μιλήσει και να κρυφτεί πίσω από απρόσεκτους και ανεύθυνους γιατρούς, νοσηλευτές ή διοικητικούς που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η διασπορά θα έχει άλλο ονοματεπώνυμο».

Επτά μήνες αργότερα, το Νοσοκομείο του Αγρινίου ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, μετά την αποκάλυψη ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με κορωνοϊό πεθαίνουν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με όσους νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.  Το νοσοκομείο του Αγρινίου έχει πέντε κλίνες  ΜΕΘ, οι οποίες δέχονται περιστατικά από τον Οκτώβριο του 2020.

Κυρίως, στις εν λόγω ΜΕΘ, νοσηλεύτηκαν μεγάλης ηλικίας ασθενείς. Επίσης, το νοσοκομείο δεχόταν διακομιδές σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού από το Καρπενήσι και άλλα κέντρα υγείας, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία σημειώνει ότι το υπουργείο Υγείας γνώριζε την κατάσταση που επικρατεί. Περίπου 20 άτομα πέθαναν από κορωνοϊό ενώ νοσηλεύονταν στην εντατική.

Με καθυστέρηση πολλών μηνών, λοιπόν, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια παραδέχεται ότι το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με κορωνοϊό είναι πολύ υψηλό στο νοσοκομείο, αν και διαψεύδει το 100% που είχε αναφερθεί στα ρεπορτάζ.

Ωστόσο, ρίχνει τα βέλη της στον διοικητή του νοσοκομείου, Ανδρέα Τσιώλη, ο οποίος, όπως αναφέρει δεν έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές σχετικές με τις ενέργειες του όταν διαπίστωσε το υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Όπως υποστηρίζει η 6η ΥΠΕ, από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: « Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας; Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;  Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο διοικητής του νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Το υψηλό ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ covid του νοσοκομείου Αγρινίου διαπιστώθηκε και στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου κλιμακίου του υπουργείου Yγείας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Γιάννη Κωτσιόπουλο.  Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν στοιχεία για τους νοσηλευόμενους και όσους έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Οι αριθμοί ήταν απογοητευτικοί σε ο,τι αφορά τα εξιτήρια ασθενών από τη ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, καθώς η θνητότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το σύνηθες 50-60% που καταγράφεται συνήθως για όσους νοσούν σοβαρά στις ΜΕΘ.

zougla.gr