Οι καθαριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης αναδεικνύουν το πόσο καλά ήταν οχυρωμένη. Στο βάθος ο ποταμός Αχελώος. (Φωτογραφία: ΕφΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος)

Υπερήφανη και επιβλητική ξανά η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας! (Photos)

Οι καθαριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης αναδεικνύουν το πόσο καλά ήταν οχυρωμένη. Στο βάθος ο ποταμός Αχελώος…

  • Έντονες πια οι προσδοκίες ότι, μετά καθαριότητες που πραγματοποίησε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, θα επεκταθούν  και στην περίμετρο των τειχών των 1.700 μέτρων και θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο.

Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Και μάλιστα ευχάριστα μαζεμένα!

Και τα καλά και τα ευχάριστα πρέπει να λέγονται!

Διότι έτσι καταδεινύεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και, το κυριότερο, ενισχύει τις ελπίδες για συνέχιση των πρωτοβουλιών και σε άλλους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι, για παράδειγμα, η πάγια πρόταση του ομότιμου καθηγητού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διαπρεπούς αρχαιολόγου Βασίλη Λαμπρινουδάκη για αναγκαία συνέχιση των ανασκαφών στην Παλαιομάνινα και οι συνεχείς προειδοποιήσεις του για την αποτροπή της κατάρρευσης του εμβληματικού πύργου στην ακρόπολη.

Υπερήφανη και επιβλητική ξανά η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας!
Ο εμβληματικός πύργος στην Ακρόπολη αποτελεί
το κύριο παρατηρητήριο της Αρχαίας πόλης! (Φωτογραφία: Γ. Νίτσας)

 

Υπερήφανη και επιβλητική ξανά η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας!
Η Δυτική πύλη στο φως μετά τις καθαριότητες! (Φωτογραφία: Γ. Νίτσας)

Ύστερα, λοιπόν,  από την αντικατάσταση τον περασμένο  μήνα Νοέμβριο του ξύλινου “νάρθηκα” στην επιβλητική “Αυλόπορτα” με παρέμβαση του δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, τις προηγούμενες ημέρες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας προχώρησε σε καθαρισμό της Άνω Ακρόπολης της (κατά πάσα πιθανότητα)  Αρχαίας Μητρόπολης στο χωριό της Παλαιομάνινας, όπου αποκάλυψαν ξανά τα σημαντικά τμήματα μέρους της Ακρόπολης, τα οποία από τότε που σταμάτησαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές η οργή της φύσης τα είχε καλύψει ολοσχερώς σχεδόν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων  στο προσωπικό της προφίλ στο facebook αναφέρει τα εξής για τις εργασίες:

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιομάνινας αναδεικνύεται.Η Εφορεία μας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, προέβη σε εκτεταμένους καθαρισμούς σε μεγάλη έκταση, εντός και περιμετρικά της οχύρωσης της αρχαίας Μητρόπολης, χάρη στην καθοριστική συμβολή του Δήμου Ξηρομέρου, ο οποίος διέθεσε το εργατικό προσωπικό για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Επί τέσσερις ημέρες τρεις εργάτες με την καθοδήγηση του αρχαιοφύλακα της Υπηρεσίας μας κ. Γεωργίου Μπούρχα, αποκάλυψαν και πάλι την εντυπωσιακή οχύρωση.

Η Εφορεία μας εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες στον Δήμο και προσωπικά στον Δήμαρχο κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, στον πρόεδρο του Δ.Δ. κ. Σπυρίδωνα Ζώγα και βεβαίως στον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Ελευθέριο Μάντζαρη για όλη τη συνεργασία και την ουσιαστική συμβολή στους καθαρισμούς του αρχαιολογικού χώρου μας

Υπερήφανη και επιβλητική ξανά η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας!
Μέρος του Δυτικού τείχους (Φωτογραφία: Γ. Νίτσας)

 

Υπερήφανη και επιβλητική ξανά η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας!
Ο Δυτικός πύργος. (Φωτογραφία: Γ. Νίτσας)

Οι καθαριότητες έφεραν ξανά στο φως το εντυπωσιακό  βόρειο τείχος καθώς και μέρος του δυτικού τείχους συμπεριλαμβανομένου του πύργου και της πύλης που η φύση τα είχε καταχωνιάσει για τα καλά. Ωστόσο, μένουμε στο τίτλο της αρμόδιας Εφορείας, όπου   καταγράφεται η αισιόδοξη λέξη «αναδεικνύεται»!

Αυτό σημαίνει ότι ίσως στο άμεσο μέλλον όχι μόνο θα συνεχιστούν οι καθαριότητες που θα φέρουν ξανά στο φως τα 1700 μέτρων τείχη που  είναι ένας εντυπωσιακός διπλός μανδύας λόγω της διπλής οχύρωσης και ξετυλίγεται στην πλαγιά και καταλήγει στην παραποτάμια πύλη η οποία περιμένει πως και πως να ξεφορτωθεί τον ξύλινο νάρθηκα και να φανεί η επιβλητικότητα της που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, αλλά, κάνει και πιο εύκολο και για την συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών καθώς όπως είχε επισημάνει ο διευθυντής των αρχαιολογικών ανασκαφών κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης σε περίπτωση που ξεφύγει η φύση τα πράγματα θα είναι μη αντιστρέψιμα  και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την συνέχισή τους.

Έτσι γίνεται ένας λόγος παραπάνω να αρχίσουν ξανά οι ανασκαφές που θα φέρουν στο φως το πιο πολύτιμο για τους αρχαίους έλληνες θέατρο καθώς και ναό, καθώς επίσης θα μπορεί και ο χώρος στο εσωτερικός της αρχαίας πόλης να είναι προσβάσιμος και να δίνει στον θεατή την μοναδική θέα του Αγρινιώτικου κάμπου καθώς κι εκείνη του πολυγύριστου Αχελώου.

Αναμένουμε αυτό που ξεκίνησε η Εφορεία να μην το αφήσει στη μέση και να το συνεχίσει αυτή τη φορά μέχρι τέλους. Τα μνημεία της περιοχής της Ακαρνανίας για αρκετά χρόνια είναι στην αφάνεια. Είναι καιρός να αναδειχθούν…

Γ. Μπαμπάνης – anaskafi.blogspot.com