Υπογράφηκε η σύμβαση του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Αμβρακικού (Photos)

Ο Σπήλιος Λιβανός, π. Υπουργός, βουλευτής Αιτ/ίας & επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΚΣ-ΝΑΤΟ, συμμετείχε σήμερα στην συνάντηση του ΥΠΑΝ Άδωνι Γεωργιάδη, των 6 δημάρχων του Αμβρακικού & του Προέδρου της ΜΟΔ στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την υπογραφή του πρόγραμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) για την περιοχή του Αμβρακικού.

  • Η σύμβαση του προγράμματος, έχει ως στόχο «τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού στηριγμένη στην προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδομών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος», υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου και οι Δήμαρχοι Αρταίων, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος, Ακτίου – Βόνιτσας, κ. Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας καθώς και ο Δήμαρχος Ζηρού και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, κ.  Νίκος Καλαντζής (απουσίαζε στο εξωτερικό η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, κ. Ροζίνα Βαβέτση).

Κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει οι έξι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αξιοποιήσουν την τεχνική αρτιότητα των πιο εξειδικευμένων στελεχών της δημόσιας διοίκησης για να γίνει η διαδικασία σωστά και να μπορούν να γίνουν τα έργα. «Οι αντικειμενικές δυνατότητες της περιοχής είναι τεράστιες.  Ο δε Αμβρακικός είναι ένα στολίδι της φύσης και του πλανήτη. Οι μελέτες που θα γίνουν δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να σεβαστούν απολύτως το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά του Αμβρακικού κόλπου και να αξιοποιήσουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο μία βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους, που θα δώσει θέσεις εργασίας και αναβάθμιση αυτού του τόπου για τα επόμενα 100 χρόνια». Όπως είπε, τα χρήματα που θα διατεθούν είναι αρκετά χρήματα, θα είναι πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σπήλιος Λιβανός,  πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων τόνισε: «H υπογραφή της σύμβασης είναι στη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης συναινετικά, να το πούμε αυτό, το κοινό μέλλον.

Μόνο ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα και έτσι να πετύχουμε και την διασφάλιση της άμυνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στην περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και την ανάπτυξη. 

Εγώ θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τη ΜΟΔ, προφανώς τον Δήμαρχο Αρταίων για την πρωτοβουλία, όλους τους Δημάρχους οι οποίοι στο παρελθόν δούλεψαν σε αυτή την κατεύθυνση, την ενωτική. Και βέβαια και εσένα, Άδωνι, διότι αγκαλιάζεις αυτή την προσπάθεια και δείχνεις ότι έχεις τα μάτια σου στραμμένα αναπτυξιακά και στην Δυτική Ελλάδα, η οποία είναι σε καθυστέρηση έναντι της Ανατολικής Ελλάδας και αντιμετωπίζεις τα ζητήματα όπως θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος πολιτικός, ένας σύγχρονος αναπτυξιακός ηγέτης» κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων  υπογράμμισε ότι ήταν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όταν μας πρωτοχτύπησε την πόρτα ο Δήμαρχος Αρταίων, ο κύριος Τσιρογιάννης, πιστεύαμε ότι θα ήταν κάτι ανέφικτο. Παρόλα αυτά, οι παριστάμενοι Δήμαρχοι το ωρίμασαν και τελικά σήμερα είμαστε εδώ πέρα να υπογράψουμε ένα best practice, μια καλή πρακτική όπου θα δοθούν λύσεις οργανωμένες, συγκεκριμένες σε θέματα των περιοχών μέσα από την ωρίμανση και την απορρόφηση κονδυλίων τα οποία όπως πολύ καλά ξέρετε πολλές φορές παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση».

Ο Δήμαρχος Αρταίων, κ. Χρήστος Τσιρογιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Αμβρακικός είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα με βάση τη Συνθήκη Ραμσάρ και περιοχή Natura ενώ εξέφρασε την πίστη ότι τόσο τα αντίστοιχα Υπουργεία στη μετέπειτα πορεία, αλλά και οι Περιφέρειες οι οποίες έχουν τα ΠΕΠ, ή μέσα από το «Αντώνης Τρίτσης» και άλλα προγράμματα, να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν για να μη μείνουμε μόνο στα χαρτιά.

Ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας, κ. Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήρθε η ώρα  έστω και αργά να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα το οποίο είχε πάρει και ΦΕΚ και όχι μόνο και ότι από τη στιγμή που οι Δήμοι έχουν και τη ΜΟΔ και τον κ. Γεωργιάδη, είναι βέβαιο ότι το έργο θα στεφθεί από επιτυχία.

O Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γιώργος Κατσούλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή χρειάζεται τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης για να αναδειχθεί ο   Αμβρακικός σε όλα τα μέτωπα και τα στοιχεία του από τον τουρισμό, από τον πρωτογενή τομέα, από την αλίευση.  Είμαστε αισιόδοξοι».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Δήμαρχοι, οι οποίοι είναι νέας γενιάς, θέλουν γρήγορα αποτελέσματα στην πρώτη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με τη βοήθεια των Μηχανικών της ΜΟΔ.

Ο Δήμαρχος Ζηρού, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός  Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, κ. Νίκος Καλαντζής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί προσοχή όχι μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή αλλά και στα πολλά προβλήματα και πρέπει να αναδειχθούν και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.