Κ. Ζώης – Antenna-Star.gr: «Σημαντική εμπειρία η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» (Video)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πόλη μας, η γειτονιά μας. Είναι η πιο κοντινή και άμεσα προσβάσιμη, στον πολίτη, έκφανση της Διοίκησης και του Κράτους. Εκείνη που επηρεάζει περισσότερο και πιο άμεσα την καθημερινότητά του. Γι’ αυτό και η επαφή των ανθρώπων της με τον πολίτη και τα προβλήματα του, θα πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική, δημιουργική και χειροπιαστή. Και να απευθύνεται στο σύνολο των δημοτών, ανεξάρτητα πολιτικής κατεύθυνσης και ιδεολογίας.

  • Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Ζώης, υπεύθυνος για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου, δεν «ασπάζεται» τη λέξη «Πολιτική» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διατυπώνει την πεποίθηση ότι ο ρόλος του αυτοδιοικητικού είναι να δουλεύει μαζί με τον «συμπολίτη», να αφουγκράζεται τα προβλήματα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, να γίνεται χρήσιμος και παραγωγικός στην εξεύρεση λύσεων και να παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέχει πολύ από τη στενή και ευρεία έννοια της Πολιτικής. Εκτιμώ ότι ένας άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα του Α’ βαθμού αυτής, όπως είναι ένας Δημοτικός Σύμβουλος, δεν είναι Πολιτικός. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο οποίος έχει άμεση επαφή με τον συμπολίτη, και ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας άμεσος αγωγός, ένας άμεσος συνδετικός κρίκος των προβληματισμών που υπάρχουν, με τη Δημοτική Αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στο Antenna-Star.gr.

Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα

Δεν αγαπάω αυτό που κάνω, κάνω αυτό που αγαπάω…

Ο κ. Κωνσταντίνος Ζώης, είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος έχει ήδη καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δικηγόρος, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2010, με σκοπό να επιστρέψει στην πόλη, όπου και ασκεί τη Δικηγορία τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Πάντα ήθελα να γίνω δικηγόρος», εξομολογείται. «Από τις τάξεις του Δημοτικού, είχα βρεθεί σε κάποια ακροατήρια δικαστηρίων και το θεώρησα ενδιαφέρον. Φυσικά, δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε και την προδιάθεση η οποία δημιουργείται λόγω της οικογενειακής καταβολής, μιας και ο πατέρας μου είναι Δικηγόρος επί 43 χρόνια στην πόλη του Αγρινίου, αλλά μπορώ να πω ότι ήταν μία επιλογή η οποία έγινε συνειδητά, χωρίς εξωτερικές επιρροές από το οικογενειακό μου περιβάλλον και μου αρέσει πάρα πολύ! Δεν αγαπάω αυτό που κάνω, κάνω αυτό που αγαπάω! Χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτόν τον κλάδο και προσπαθώ να υπηρετώ το επάγγελμά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Τι ήταν αυτό όμως που τον ώθησε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ο κ. Ζώης θεωρεί ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι ενεργός πολίτης.

«Ενεργός πολίτης είναι εκείνος ο οποίος αγαπά τον τόπο του, θέλει να ενημερώνεται για τις διάφορες παθογένειες τις οποίες αντιμετωπίζει ο τόπος του, και να προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βάλει ένα λιθαράκι στην επίλυση αυτών.

Με αυτόν τον συνδυασμό των σκέψεων, μου καλλιεργήθηκε η επιθυμία να υλοποιήσω στην πράξη την έκφραση του ενεργού πολίτη και να προσφέρω και εγώ κάτι στον τόπο μου».

Αναφέρει μάλιστα ότι μετά την εκλογή του, αισθάνεται μεγαλύτερη ευθύνη προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, από τη θέση στην οποία τον ανέδειξε ο κόσμος.

«Οι επαφές που έχω σε καθημερινό επίπεδο, ως επαγγελματίας, ως πολίτης, ως γείτονας, ως φίλος δεν έχουν αλλάξει, μόνο που πλέον μπορώ να έρχομαι σε άμεση επαφή με τους ιθύνοντες για να διοχετεύσω την πληροφόρηση ενός ζητήματος για την ταχύτερη διεκπεραίωση και επίλυσή του», τονίζει.

Ο κ. Ζώης στη συνέχεια της συζήτησής μας, εξηγεί τον ρόλο του, ως υπεύθυνος για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τον τομέα αυτό ως μια «καλοδουλεμένη – καλογυαλισμένη μηχανή», στελεχωμένη με πρόσωπα τα οποία έχουν απόλυτη τεχνογνωσία του αντικειμένου και εμπειρία ετών.

Σημαντικά έργα υλοποιούνται σε ολόκληρο τον Δήμο Αγρινίου

Ο κ. Ζώης μιλά επίσης για τα πολλά και πολύ σημαντικά έργα τα οποία υλοποιούνται ή έχουν χρηματοδοτηθεί και είναι προς υλοποίηση, όχι μόνο στην πόλη του Αγρινίου, αλλά σε ολόκληρο τον Δήμο.

«Μια βόλτα σε ολόκληρο τον Δήμο Αγρινίου αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε μια φάση «οργασμού» έργων και δεν είναι μόνο τα έργα τα οποία είναι πάρα πολλά και φαίνονται, όπως τα έργα οδοποιίας, υποδομών, ηλεκτροφωτισμού, ανακαινίσεων στον τομέα της Σχολικής εκπαίδευση… Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά έργα, όπως επεκτάσεις, αναδιαρθρώσεις και συστάσεις ακόμη αποχετευτικών και αρδευτικών δικτύων, δικτύων ύδρευσης κ.λπ. Ένα εκ των κορυφαίων έργων είναι η ανακαίνιση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αγρινίου, ένα έργο της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ προϋπολογισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στον Δήμο, εκτελούνται έργα της τάξης των 118 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση και έχουν συμβασιοποιηθεί έργα της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για προϋπολογισμούς έργων οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμη και τους προϋπολογισμούς ολόκληρων περιφερειακών ενοτήτων ή και περιφερειών και τα οποία είναι προς άμεση υλοποίηση.  

Το πιο σημαντικό όμως έργο, δεδομένου και της οικονομικής, ενεργειακής και κλιματικής συγκυρίας, είναι η ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Αγρινίου, στο πλαίσιο της οποίας θα κατασκευαστούν φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία θα καταστήσουν τον Δήμο ενεργειακά αυτόνομο, και δυνάμενο να παραχωρήσει δωρεάν ρεύμα σε δύο χιλιάδες περίπου οικογένειες.

Ένα έργο που δείχνει την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά του Δήμου απέναντι στις συνθήκες, διότι μπορεί να υλοποιείται τώρα, όμως έχουν προηγηθεί μελέτες, έχουν ωριμάσει οι μελέτες, προκειμένου να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία και εν τέλει να υλοποιηθεί».

Ο κ. Ζώης επίσης θεωρεί πολύ σημαντική την ψήφιση των Τεχνικών προγραμμάτων των δύο παρελθόντων ετών, προϋπολογισμού της τάξης των 210 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, κάτι για το οποίο δηλώνει εξαιρετικά χαρούμενος.

Προσωπικός μου στόχος είναι να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος

Το να μιλήσεις για προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες με έναν νέο άνθρωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολυδιάστατη κατάθεση απόψεων, ιδεών, σκέψεων και υποσχέσεων ακόμη…

Η απάντηση του κ. Ζώη ήταν λιτή και αφοπλιστική:

«Προσωπικός μου στόχος είναι να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, με ότι αυτό εμπεριέχει.

Το να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι σημαίνει να προσπαθούμε να αφαιρέσουμε κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία δυστυχώς όλοι έχουμε, να αφουγκραζόμαστε τις καταστάσεις με την απαραίτητη ψυχραιμία, υπομονή και στωικότητα και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, όχι μόνο στο επάγγελμά μου, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπληρώνει.

Με γοήτευσε η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν το κρύβω, ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική εμπειρία. Περισσότερο με γοήτευσε το γεγονός ότι έμαθα και κατανόησα πράγματα εκ των έσω. Ο κόσμος μου έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθώ κάποιες παθογένειες, οι οποίες δε σχετίζονται με τον Δήμο, αλλά με την εν γένει διάρθρωση της κρατικής μηχανής, και να προσπαθήσω για τη βελτίωση τους. 

Η στόχευση της Δημοτικής Αρχής, εν πολλοίς, αποτελεί και προσωπική μου στόχευση: Μέχρι και την τελευταία στιγμή να μην ολιγωρήσουμε και να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μελέτες, να εκπονηθούν και να διεκπεραιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπό υλοποίηση καταστάσεις, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και το συμφέρον του δημότη», καταλήγει ο κ. Ζώης.

Δείτε όσα είπε ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Κωνσταντίνος Ζώης στο Antenna-Star.gr: