Σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου

Γιορτάζουν

Πελαγία, Πελάγιος.

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης)

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Στόχος των δύο οργανώσεων, να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Οι δύο οργανώσεις «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», με σκοπό τον δραστικό περιορισμό των τυφλών ως το 2020.
Στατιστικά Στοιχεία
Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί.
Σε 40-45 εκατομμύρια ανέρχονται οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο.
135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο (στο Κονγκό αντιστοιχούν 2 οφθαλμίατροι ανά 8 εκατομμύρια κατοίκους), ενώ δεν κυκλοφορούν φθηνοί φακοί, κολλύρια και σκελετοί γυαλιών.
Στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από το κράτος επιδοτούνται 25.603 άτομα (2004). Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

8 Οκτωβρίου1895

Η συνεχής βροχόπτωση των ημερών, που οδήγησε και σε πλημμύρα της πόλης του Αγρινίου, είχε ως αποτέλεσμα και τον εκτροχιασμό του τρένου της Κρυονερίου Αγρινίου την ώρα που αυτό περνούσε από το χωριού Σταμνά, επειδή το έδαφος λόγω της υγρής του κατάστασης υποχώρησε κάτω από το βάρος της αμαξοστοιχίας. Οι επιβάτες διανυκτέρευσαν στον εκεί σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι να επισκευαστεί η γραμμή. (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 10.10.1895, Σελ. 3)

…και αλλού

1827
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου
Ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνύ, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέυδεν κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία. (Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου)

 

 

1912
Το θωρηκτό Αβέρωφ στο λιμάνι του Μούδρου.
Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στο Μούδρο της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Θα απελευθερώσουν το νησί την επόμενη μέρα.

 

1973
Σπύρος Μαρκεζίνης
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε μία προσπάθεια φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος του, διορίζει πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη. Η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει στις 25 Νοεμβρίου, οκτώ μέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 

 

1980
Μπομπ Μάρλεϊ
Ο Μπομπ Μάρλεϊ καταρρέει στη σκηνή και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σ’ όλο τον κόσμο, θα πεθάνει επτά μήνες αργότερα.

 

1987
Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού.

 

 

 

 

1998
Ζοζέ Σαραμάγκου
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για πρώτη φορά σε Πορτογάλο, τον Ζοζέ Σαραμάγκου.

 

 

 


Γεννήσεις

1895
Χουάν Περόν
Χουάν Περόν, δικτάτορας της Αργεντινής. (Θαν. 1/7/1974)

 

 

 

 

1927
Κώστας Ταχτσής
Κώστας Ταχτσής, έλληνας ποιητής και συγγραφέας. («Το Τρίτο Στεφάνι») (Θαν. 25/8/1988)

 

 

 

 

1970
Ματ Ντέιμον
Ματ Ντέιμον, αμερικανός ηθοποιός.

 

 

 

 


Θάνατοι

1580
Ιερόνιμους Βολφ
Ιερόνιμους Βολφ, γερμανός φιλόλογος, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη Βυζάντιο για να χαρακτηρίσει το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Θεωρείται ο θεμελιωτής των Βυζαντινών Σπουδών. (Γεν. 13/8/1516)

 

 

1987
Κωνσταντίνος Τσάτσος
Κωνσταντίνος Τσάτσος, έλληνας φιλόσοφος και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. (Γεν. 1/7/1899)

 

 

 

 

1992
Βίλι Μπραντ
Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της Γερμανίας κατά το διάστημα 1969 – 1974 και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής της ύφεσης (Ostpolitik) -το άνοιγμα δηλαδή της Δύσης στην τότε κομμουνιστική Ανατολή- κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το

 


Media group «Αgrinio 365» | Πηγή: © SanSimera.gr και Αρχείον Αγρινίου