Αγρίνιο: Το σπουδαίο έργο της Δομής «Βοήθεια στο Σπίτι»! (Photos – Ηχητικό)

Πρωινό Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2020 στο Αγρίνιο. Η πόλη κινείται στους γνώριμους ρυθμούς της, εν μέσω Covid-19, σε μια συνηθισμένη Φθινοπωρινή εργάσιμη μέρα. Διασχίζοντας την οδό Μαβίλη, συναντώ μια παρέα πέντε συνταξιούχων να απολαμβάνει τον πρωινό καφέ σε ένα καφενείο και οι συζητήσεις γύρω από την επικαιρότητα και τον ιό να έχουν ανάψει. Στα σχολεία απέναντι, επικρατεί ησυχία. Οι μαθητές φαίνεται να έχουν επιστρέψει στη σχολική τους ρουτίνα…

  • Ρεπορτάζ της Νάντιας Μπούτα για το «Agrinio» 365 Media Group (AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr)

Στο ισόγειο της οδού Μαβίλη, στον αριθμό 6, συναντώ τα στελέχη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», την κοινωνική λειτουργό κ. Ιουλία Κετσιλή και τη νοσηλεύτρια κ. Τζορτζίνα Θεοδώρου, οι οποίες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο της Δομής, προκειμένου να μεταβούν σε κάποιο σπίτι, έτοιμες να επιτελέσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο κοινωνικό έργο, στο πλαίσιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων: Την βοήθεια και υποστήριξη πιο ευάλωτων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία.

Μπαίνω μαζί τους στο αυτοκίνητο και, φορώντας τις προστατευτικές μας μάσκες, οδηγούμαστε σε κάποιο σπίτι στην περιοχή του πάρκου στο Αγρίνιο, όπου μας περιμένει μια ιδιαίτερα καλοπροαίρετη ηλικιωμένη κυρία, 92 ετών, η κυρία Ι.Μ., η οποία ζει μόνη της και είναι μία από τις ωφελούμενες του προγράμματος: «Βοήθεια στο Σπίτι».

Διαπιστώνω πως για κείνη, τα στελέχη της Δομής, δεν είναι απλά δυο λειτουργοί, οι οποίοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είναι «οι δικοί της» άνθρωποι, τους οποίους περιμένει κάθε Πέμπτη με χαρά, για να μιλήσει μαζί τους και να δεχθεί την πολύτιμη βοήθειά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, οι παραβρισκόμενες συζητούν μεταξύ τους σα να γνωρίζονται από χρόνια. Η κοινωνική λειτουργός, κ. Ιουλία Κετσιλή συζητά μαζί της για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και καταφέρνει να εμψυχώσει την ηλικιωμένη κυρία και να τονώσει το ηθικό της. Παράλληλα, η νοσηλεύτρια κ. Τζορτζίνα Θεοδώρου, ετοιμάζει τη φαρμακευτική αγωγή της εβδομάδας και της κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Κάποιες φορές η κυρία Ι.Μ. ρωτά για την οικογενειακή  βοηθό της ομάδας, την κ. Κωνσταντίνα Κολοφωτιά, η οποία αναμένεται να έρθει αργότερα.

 

 

 

 

 

Αφού ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες διαδικασίες φροντίδας, μείναμε για λίγο ακόμη για να συζητήσουμε με την πάντα φιλόξενη και ευγενική κυρία, η οποία μας μίλησε με χαρά για τα παιδιά της τα οποία βρίσκονται μακριά και για όμορφες στιγμές που θυμάται από τα περασμένα χρόνια.

Την ρώτησα πως νιώθει για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και κατέγραψα την απάντησή της:

 

Επιστρέφοντας στα γραφεία της Δομής «Βοήθεια στο σπίτι», στην οδό Μαβίλη 6 στο Αγρίνιο, μίλησα με την κοινωνική λειτουργό κ. Ιουλία Κετσιλή για το ρόλο και τη λειτουργία της Δομής:

 

  • Κυρία Κετσιλή, τι ακριβώς είναι η «Βοήθεια στο σπίτι» και ποιος είναι ο στόχος της;

Η «Βοήθεια στο σπίτι» διοικητικά είναι Ν.Π.Δ.Δ. (Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες της αφορούν στην Πρωτοβάθμια φροντίδα κυρίως ηλικιωμένων, άπορων και μοναχικών ατόμων, αλλά και περιπτώσεων που χρήζουν ψυχιατρική ή ψυχοσυναισθηματική στήριξη.

  • Πόσες ομάδες Δομών λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου;

Στον καλλικρατικό πλέον Δήμο Αγρινίου, λειτουργούν 8 ομάδες Δομών, στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγρινίου,Θεστιέων,Παραβόλας, Αγγελοκάστρου, Παναιτωλικού ,Αρακύνθου, Στράτου και Μακρυνείας. Η Δομή του Αγρινίου στην οποία απασχολούμε, καλύπτει εκτός από την πόλη του Αγρινίου, το Δοκίμι, την Καμαρούλα και το Πυργί.

  • Ποιες ειδικότητες απασχολούνται στη Δομή;

Οι βασικές ειδικότητες είναι τρεις. Σε κάθε ομάδα υπάρχει μια κοινωνική λειτουργός, μια νοσηλεύτρια και μια οικογενειακή βοηθός. Καθημερινά επισκεπτόμαστε τους ωφελούμενους της υπηρεσίας μας στον οικείο φυσικό τους χώρο, το σπίτι τους, με σκοπό να τους προσφέρουμε τη βοήθειά μας και την συμπαράστασή μας στην καθημερινότητά τους. Αυτό γενικότερα μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στην εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με άλλους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και με υπηρεσίες του Δήμου για την στήριξη της κοινωνικο-οικονομικής εξέλιξης και στήριξης των ωφελουμένων της Δομής.

Ο Δήμος Αγρινίου στέκεται ως αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειές μας να λειτουργήσουμε και να ενεργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και στην ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας.

  • Πόσο συχνά επισκέπτεστε και φροντίζετε κάποιον ωφελούμενο; Πιστεύετε ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες σας καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων;

Ως στελέχη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», γνωρίζουμε καλύτερα από όλους το πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες αυτές για τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Βρισκόμαστε κοντά τους μία φορά την εβδομάδα και προσπαθούμε με αυταπάρνηση και περίσσιο σθένος πολλές φορές, να προσφέρουμε τη βοήθειά μας και την συμπαράστασή μας για την κάλυψη των αναγκών τους, οι οποίες μπορεί να είναι από πολύ απλές έως πολύ σύνθετες.

Για παράδειγμα, φροντίζουμε για τη καθαριότητα  του σπιτιού τους, την καλή προσωπική τους υγιεινή, τα φάρμακά τους, ακόμη και για τις ανάγκες σιτισμού τους. Αυτό που προσπαθούμε όμως να τους δώσουμε πάνω από όλα, είναι η ψυχολογική συμπαράσταση και η αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που νοιάζονται για αυτούς και είναι δίπλα τους. Άνθρωποι με καλή γνώση των υφιστάμενων αναγκών τους και εμπειρία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αναφερόμαστε σε ανθρώπους οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων ζουν μόνοι, είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία ή ψυχολογικά προβλήματα.

  • Πώς αντιδρούν αυτοί οι άνθρωποι στην παρουσία σας; Πώς σας δέχονται και πώς σας αντιμετωπίζουν;

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Οι συνθήκες εργασίες μας κάποιες φορές είναι πάρα πολύ δύσκολες. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά μας περιμένουν με ανυπομονησία κάθε φορά, στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού, για να μας δουν, να μας μιλήσουν, να μας πουν τα νέα τους… Παίρνουν δύναμη από εμάς. Αποζητούν την παρέα μας και εκτιμούν την βοήθειά μας. Είμαστε «οι δικοί τους άνθρωποι»! Κι αυτή είναι και η ανταμοιβή μας.

  • Όπως είπατε, η «Βοήθεια στο σπίτι» στο Αγρίνιο, καλείται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Δήμου με μόνο ένα άτομο ανά ειδικότητα. Δεν είναι πολύ δύσκολο αυτό;

Ναι, είναι. Είναι προφανές ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της συνέχειας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ένα κρίσιμο διακύβευμα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τη σπουδαία αυτή κοινωνική παροχή, με την προκήρυξη των θέσεών μας είναι σημαντική και είμαστε εν’ αναμονή των αποτελεσμάτων.

Ο ορθολογιστικός σχεδιασμός μιας μακροπρόθεσμης θεσμικού χαρακτήρα παρέμβασης, κρίνεται απαραίτητος για την κάλυψη περισσότερων αναγκών οι οποίες προκύπτουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό επίπεδο ώστε να ωφεληθούν και να εξυπηρετηθούν αρκούντως οι δημότες-ωφελούμενοι των Δομών.

 

Ομάδες Δομών «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Αγρινίου:

 


Ευχαριστώ θερμά τα στελέχη της Δομής «Βοήθεια στο σπίτι»,

κ. Ιουλία Κετσιλή και κ. Τζορτζίνα Θεοδώρου, για την εξαιρετική συνεργασία τους.

 

Ρεπορτάζ: Νάντια Μπούτα
Agrinio365 Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr