Είναι φυσιολογικό η περίοδος να είναι λίγο διαφορετική από μήνα σε μήνα.Αν και ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος είναι 28 ημέρες, οτιδήποτε από 24 έως 38 ημέρες θεωρείται φυσιολογικό. Η μέση περίοδος διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες.
- Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους, όπως:
Εγκυμοσύνη
Ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι ακανόνιστη περίοδος ή απώλεια περιόδου. Συνήθως συνοδεύεται από:
- Ναυτία
- Τρυφερά στήθη ή τσούξιμο στο στήθος
- Ασυνήθιστη κόπωση
- Ευαισθησία στις μυρωδιές
- Πρωινή αδιαθεσία
Ο ευκολότερος τρόπος να ανακαλύψει μια γυναίκα αν είναι έγκυος είναι να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μόνο ένας γιατρός μπορεί να δώσει την τελική ετυμηγορία.
Αντισύλληψη
Ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, μπορεί να προκαλέσει θέματα στον κύκλο. Είναι σύνηθες οι γυναίκες που παίρνουν μέτρα αντισύλληψης να έχουν ελαφρύτερη ροή γενικά. Αλλά συνήθως ο έλεγχος των γεννήσεων βοηθά στη ρύθμιση της περιόδου με την πάροδο του χρόνου.
Ο μη ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει βαριά αιμορραγία.
Θηλασμός
Οι μαμάδες που θηλάζουν έχουν συνήθως εξαιρετικά ελαφριές περιόδους. Αυτό συμβαίνει επειδή η προλακτίνη, η ορμόνη που βοηθά το σώμα να παράγει γάλα, καταστέλλει άλλες ορμόνες του φύλου – όπως αυτές που ρυθμίζουν τη ροή.Τα καλά νέα είναι ότι ο κύκλος θα επανέλθει στο φυσιολογικό μόλις σταματήσει ο θηλασμός.
Το σώμα προετοιμάζεται για εμμηνόπαυση
Οι περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην περιεμμηνόπαυση, τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, στα 40 τους. Η περιεμμηνόπαυσησυνεπάγεται διακυμάνσεις ορμονών που προκαλούν μικρότερες, ελαφρύτερες περιόδους.
Άλλα σημάδια ότι μια γυναίκα είναι στηνπεριεμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις, η κολπική ξηρότητα, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, τα προβλήματα ύπνου και οι αλλαγές διάθεσης.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Οι ακανόνιστοι κύκλοι είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Παράλειψη περιόδων, εξαιρετικά μεγάλες σε διάρκεια ή βαριές περίοδοι είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου. Άλλα συμπτώματά του είναι η ακμή, η αυξημένη τριχοφυΐα, η φαλάκρα και η ανεξήγητη αύξηση βάρους.
Προβλήματα με τον θυρεοειδή
Μια γυναίκα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχει εξαιρετικά μεγάλες, βαριές περιόδους.Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι οι σοβαρές κράμπες περιόδου, η κόπωση, η αύξηση βάρους και η ευαισθησία στις κρύες θερμοκρασίες.
Ο υπερθυρεοειδισμός από την άλλη πλευρά, προκαλεί γενικά μια πολύ ελαφριά ροή.Άλλα σημάδια υπερθυρεοειδισμού είναι η ταχυπαλμία, η υπερκινητικότητα ή το άγχος, η αρρυθμία και η ξαφνική απώλεια βάρους.
Μητρικά ινομυώματα
Τα ινομυώματα είναι γενικά μη καρκινικοί μυϊκοί όγκοι μέσα στη μήτρα. Έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρρυθμίες στη ροή της περιόδου.
Άλλα συμπτώματα ινομυωμάτων είναι τα προβλήματα γονιμότητας, οι πόνοι στην πλάτη, το φούσκωμα, ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ και μια πρησμένη κοιλιά (πιθανόν από τα ινομυώματα που ουσιαστικά πιέζουν προς τα έξω).
Τα ινομυώματα δεν απαιτούν πάντα εκτεταμένη θεραπεία. Τα περισσότερα μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα και ένα συμπλήρωμα σιδήρου.
Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι έντονα επώδυνη και προκαλεί μεγάλες, βαριές περιόδους μαζί με αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.Άλλα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι τα προβλήματα γονιμότητας, ο πόνος κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ, το κοιλιακό άλγος και ο πόνος κατά την αφόδευση.
Υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό
Η έρευνα δείχνει ότι τα σώματα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία έχουν συχνά ακανόνιστα επίπεδα ορμονών και ινσουλίνης, τα οποία μπορούν να απορρυθμίσουν τη μηνιαία ροή.
Η απότομη αύξηση βάρους μπορεί επίσης να απορρυθμίσει τον κύκλο. Η απροσδόκητη αύξηση βάρους σε συνδυασμό με μια ακανόστη ροή θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οπότε είναι απαραίτητο μια γυναίκα να μιλήσει με τον γιατρό της το συντομότερο δυνατόν.
Χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό
Είτε οφείλεται σε άγχος, σε αυστηρή δίαιτα ή σε ένα υποκείμενο ζήτημα υγείας, η ακραία απώλεια βάρους δεν είναι καλή για την περίοδο. Η απότομη απώλεια κιλών επηρεάζει τις ορμόνες που κρατούν τον κύκλο σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τα σώματα με ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) χαμηλότερα από 18,5 θεωρούνται λιποβαρή. Αλλά ο ΔΜΣ δεν είναι ένας τέλειος δείκτης, οπότε καλό είναι να προσεχθούν τυχόν άλλα συμπτώματα υποσιτισμού ή διατροφικών διαταραχών όπως η κόπωση, οι συχνοί πονοκέφαλοι, η τριχόπτωση και η απουσία περιόδων.
Υπερβολική άσκηση
Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της αναπαραγωγικής ορμόνης. Η υπερβολική άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να προκαλέσει διακοπή περιόδων. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα να καταλάβει ποια είναι η κατάλληλη για εκείνη συχνότητα να ασκείται.
Άγχος
Η επιστήμη λέει ότι τα θέματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού στρες, απορυθμίζουν τις ορμόνες, διαταράσσοντας τον μηνιαίο κύκλο. Η λύση είναι η ανακούφιση του μυαλού και του σώματος από το άγχος με αποδεδειγμένες τεχνικές ανακούφισης από το στρες.
Ορισμένα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να απορρυθμίσουν τη ροή του κύκλου. Είναι απαραίτητο μια γυναίκα στην περίπτωση αυτή να μιλήσει με τον γιατρό της προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα αντιπηκτικά, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, τα αντικαταθλιπτικά, οι θεραπείες θυρεοειδούς, τα φάρμακα επιληψίας, τα φάρμακα χημειοθεραπείας, η χρόνια χρήση ασπιρίνης ή ιβουπροφαίνης.
Καρκίνος
Η διαταραχή του μηνιαίου κύκλου θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, της μήτρας ή του ενδομητρίου.Αυτοί οι καρκίνοι συνήθως προκαλούν πολύ μεγάλες ή βαριές περιόδους, αιμορραγία μεταξύ περιόδων, ακανόνιστες περιόδους και αιμορραγία μετά το σεξ. Η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος.
Το ετήσιο τεστ παπανικολάου και το τεστ HPV, καθώς και η ενημέρωση του γιατρού για μη φυσιολογικές περιόδους ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ είναι απαραίτητα.
Μια γυναίκα πρέπει να καλέσει τον γιατρό της εάν αντιμετωπίσει:
- Περισσότερες από τρεις χαμένες περιόδους στη σειρά (και δεν είναι έγκυος)
- Περιόδους μεγαλύτερες από μία εβδομάδα
- Βαριά αιμορραγία
- Περιόδους με διαφορά μικρότερη των 21 ημερών ή με διαφορά άνω των 35 ημερών
- Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
- Αιμορραγία μετά το σεξ
- Ασυνήθιστες περιόδους συνοδευόμενες από πυρετό
- Στον γιατρό της θα πρέπει να μιλήσει σχετικά με:
- Τυχόν πρόσφατο συναισθηματικό τραύμα ή άγχος
- Προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει
- Το σεξουαλικό της ιστορικό
- Πόσο συχνά ασκείται
Διάγνωση
Για τη διάγνωση, ίσως χρειαστεί να κάνει πυελική εξέταση, κοιλιακό υπερηχογράφημα, διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα, βιοψία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία.
Δεν υπάρχει θεραπεία για ακανόνιστες περιόδους. Όλα θα εξαρτηθούν από την υποκείμενη αιτία. Ωστόσο ενδέχεται ο γιατρός να συστήσει:
- Απώλεια ή αύξηση βάρους
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή ή/και άσκηση)
- Συμπληρώματα βιταμίνης D
- Αντισυλληπτικά χάπια
- Χειρουργική επέμβαση
Εάν ο κύκλος είναι απορυθμισμένος λόγω άγχους, μπορεί να δοκιμάσει:
- Τεχνικές βαθιάς αναπνοής
- Διαλογισμό
- Γιόγκα
- Στρατηγικές για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής
Ακόμη, καλή ιδέα είναι η παρακολούθηση της περιόδου με ημερολόγιο που αναγράφει:
- Την πρώτη ημέρα της περιόδου
- Πόσο βαριά είναι η αιμορραγία
- Συμπτώματα περιόδου (κράμπες, πόνος στην πλάτη κ.λπ.)
- Την τελευταία ημέρα της περιόδου
- Οποιαδήποτε συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
Αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τον γιατρό προκειμένου να κάνει μια διάγνωση.
shape.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Ο Πατέρας Νικόλαος έμαθε για την εγκυμοσύνη της Χλόης
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Οι ένοικοι του «Buona Mattina» διαγωνίζονται για ένα διαφημιστικό!
«Grand Hotel»: Χαραλάμπης και Θεώνη συνειδητοποιούν το τέλος του έρωτά τους