Αιτωλία-Σκωτία: η σχέση τους

Έχει η Αγγλία Καλαμάτα;  

Απολαύστε το λίγων δευτερολέπτων βίντεο που ακολουθεί, για να πούμε κάτι πολύ σοβαρό:

  • Καλαμάτα, λοιπόν, μπορεί να μην βρούμε στην Αγγλία. Στη Σκωτία όμως (που λανθασμένα την γράφουμε με «ω-μέγα», αντί του σωστού «ο-μικρόν», αφού η χώρα ονομάστηκε έτσι από το σκότος (Scotland = η γη του σκότους) θα βρούμε πολλά τοπωνύμια ελληνικά και σαφέστατες αναφορές που ευθέως συνδέουν τη χώρα με την Αιτωλία και την Καλυδώνα.

Η ίδια η αρχαία ονομασία της χώρας ήταν «Καλυδωνία». Και αυτό το όνομα έχει σήμερα το ένα από τα δυο μεγάλα πανεπιστήμια της Σκωτίας, στη Γλασκόβη, αυτό το όνομα έχει και το μεγάλο εθνικό τους δάσος.

Το Εδιμβούργο, τώρα, λένε ότι είναι «η Αθήνα του Βορρά» και έχει μάλιστα αντίγραφο του Παρθενώνα και το μνημείο του Λυσικράτη.

Σε παραθαλάσσιες περιοχές συναντάμε ονόματα που παραπέμπουν στην ελληνική γλώσσα όπως το νησί Jura (Γυάρος), η περιοχή Αchill (Αχιλλέας) και το νησί Gigja (Γίγας).

Όσο για την γκάιντα, το εθνικό–παραδοσιακό μουσικό όργανο των Σκωτσέζων, …δεν ξέρω τι διαφορά έχει απ’ την  ελληνικότατη τσαμπούνα!

Και αυτά είναι ορισμένα μόνο, απ’ τα πάρα πολλά που θα εντοπίσει, όποιος κάνει τον κόπο να το ψάξει λίγο βαθύτερα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι Καλυδώνιοι είχαν αποικήσει στην περιοχή και πως οι σημερινοί Σκωτσέζοι είναι οι απόγονοί τους.

Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω πόσο τραβηγμένο μπορεί να είναι αυτό. Θα πω όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή έρευνα για το θέμα.

Και ίσως …η Αιτωλία και η περιοχή γύρω απ’ την αρχαία Καλυδώνα, θα πρέπει να αναζητήσει τα χαμένα μονοπάτια της ιστορίας της. Και να ρίξει ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα με την άλλοτε «Καλυδωνία».

 

Media group «Agrinio 365» | Φώτης Μπερίκος