Ο Αιτωλοακαρνάνας Χρ. Τσιόλκας τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας της Μελβούρνης

Ο Αιτωλοακαρνάνας συγγραφέας Χρήστος Τσιόλκας τιμήθηκε με το Melbourne Prize, το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Αυστραλίας, σε αναγνώριση του έργου του.

  • Γεννημένος στη Μελβούρνη το 1965, παιδί Ελλήνων μεταναστών της εργατικής τάξης από την Αιτωλοακαρνανία (όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του «ο πατέρας μου έφυγε από την Ελλάδα το 1955, επειδή δεν έβλεπε μέλλον»), ο Τσιόλκας μεγάλωσε στην ελληνική καρδιά της Μελβούρνης και από τα φοιτητικά του χρόνια έδινε το «παρών» στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι της Αυστραλίας.

Η εν λόγω διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 60.000 δολαρίων, για την «εξαιρετική συμβολή του στην λογοτεχνία και στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της χώρας», σύμφωνα με τα μέλη της κριτικής επιτροπής, συγγραφείς Ντέκλαν Φράι και Άλις Πανγκ, καθώς και του Μάικλ Ουίλιαμς, καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ συγγραφέων του Σίδνεϊ.

Τα βραβεία «Melbourne Prize for Literature», είναι από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία στην Αυστραλία και απονέμονται κάθε τρία χρόνια.

Ο Χρήστος Τσιόλκας έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες. Το 2020 με το βιβλίο του «Damascus» (Δαμασκός) τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστοριογραφίας των Λογοτεχνικών Βραβείων της Βικτώριας.

Το φθινόπωρο του 2009, με το βιβλίο του «Το χαστούκι» (The Slap), που χαρακτηρίστηκε Βιβλίο της Χρονιάς, κέρδισε το βραβείο καλύτερου συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ενώ το 2010 το ίδιο βιβλίο τον έφερε στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο Booker.

Ο Τσιόλκας ευχαρίστησε στη σύντομη ομιλία του την εκδότριά του, αλλά και τους γονείς του λέγοντας ότι το γράψιμό του «χτίστηκε» στις δικές τους θυσίες και αγώνες, και ότι «αισθάνομαι ο πιο τυχερός άνθρωπος απόψε».

Ο Χρήστος Τσιόλκας έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Νεκρή Ευρώπη» για το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος από την εφημερίδα «The Age» -προτού καν κλείσει τα 40- και για το μυθιστόρημα «Κατά μέτωπο».

Το νέο μυθιστόρημα του με τίτλο «7½» κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, The Sydney Morning Herald