Μία νέα σειρά τυριών υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας για όλους τους Έλληνες από τη γη της Αμφιλοχίας.
Σε αμέτρητους συνδυασμούς. Ή και σε κανέναν. Τα τυριά μας είναι απολαυστικά από μόνα τους!
ΓΡΑΒΙΕΡΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Είναι σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με σκληρή επιδερμίδα, με ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα, με συμπαγή δομή στην οποία υπάρχουν συνήθως διάσπαρτες ακανόνιστες οπές. Η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.
ΧΡΗΣΗ
Κάνει καλή παρέα με μέλι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, με παξιμάδια και με κριτσίνια. Τρώγεται ωμή σαν επιτραπέζιο τυρί με ψωμί ή με συνοδεία φρούτων ενώ δίνει ξεχωριστή γεύση στο ριζότο, το μουσακά και τις ομελέτες. Κάνει νοστιμότατο σαγανάκι, αλλά πρέπει προηγουμένως να παναριστεί με αλεύρι, αυγό και γαλέτα, αλλιώς θα λιώσει στο τηγάνι.
ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΠΟΠ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και σε ποσοστό γίδινου γάλακτος 10% μέγιστο. Απαγορεύεται η ύπαρξη άλλου είδους γάλακτος, όπως επίσης ή ύπαρξη αντιβιοτικών, και η χρήση γάλακτος συμπυκνωμένου ή σε σκόνη, πρωτεϊνών γάλακτος, χρωστικών και συντηρητικών ουσιών. Είναι σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με λεπτή επιδερμίδα, με ευχάριστη υφάλμυρη γεύση και έντονο άρωμα, με συμπαγή δομή στην οποία υπάρχουν οπές.
ΧΡΗΣΗ
Χρησιμοποιείται καταρχήν ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά και στην κουζίνα, σε πίτες και σε ζυμαρικά, σαγανάκι και όπου αλλού η συνταγή ζητάει ένα πικάντικο, σκληρό τυρί. Όσον αφορά στην αρμονία της με το κρασί, ως πιο αλμυρή αποζητά τη συντροφιά λευκών ξηρών, με αρκετή οξύτητα ή μπορεί να σταθεί και δίπλα σε λευκά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο).
ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΠΟΠ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και σε σε ποσοστό γίδινου γάλακτος 30% μέγιστο. Απαγορεύεται η ύπαρξη άλλου είδους γάλακτος, όπως επίσης ή ύπαρξη αντιβιοτικών, και η χρήση γάλακτος συμπυκνωμένου ή σε σκόνη, πρωτεϊνών γάλακτος, χρωστικών και συντηρητικών ουσιών. Είναι μαλακό τυρί άλμης, λευκό χωρίς επιδερμίδα τυρί, με χαρακτηριστική υφάλμυρη και υπόξινη γεύση, συμπαγή δομή και μάζα με ακανόνιστες οπές. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.
ΧΡΗΣΗ
Ως έχει ή μετά από μαγείρεμα. Κατάλληλες όλες οι ομάδες καταναλωτών, εκτός από αυτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στο τυρί. Η φέτα είναι το πιο χαρακτηριστικό και αγαπημένο τυρί που κυριαρχεί στην ελληνική διατροφή και δε λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι, ενώ έχει κερδίσει την αναγνώριση και από τις περισσότερες διεθνείς κουζίνες. Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς είτε παραδοσιακά, είτε μοντέρνα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που να μη συνοδεύονται από φέτα. Εκτός από συνοδευτικό, συμμετέχει ως συστατικό στην παρασκευή ενός μεγάλου αριθμού πιάτων μπαίνοντας σε φαγητά κατσαρόλας, ψητά, στο τηγάνι, σε σαλάτες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού με την ίδια ευκολία, δίνοντας αξία σε κάθε πιάτο.
ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Φρέσκο μαλακό λευκό τυρί, με κοκκώδη έως κρεμώδη επιφάνεια, με μαλακή δομή και ακαθόριστο σχήμα, με ξινή ή υπόξινη ευχάριστη πλούσια γεύση και χαμηλά λιπαρά. Έχει ιδιαίτερη απαλή επίγευση που οφείλεται στο αιγοπρόβειο γάλα.
ΧΡΗΣΗ
Ως έχει ως συνοδευτικό γεύματος και μετά από μαγείρεμα. Κατάλληλες όλες οι ομάδες καταναλωτών, εκτός από αυτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στο τυρί. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τζατζίκι, τυροκαυτερή, τυροσαλάτα, ντάκο, πίτες, για να δέσετε κάποια κόκκινη σάλτσα ή κρασιού ή ακόμη και να αντικαταστήσετε το τριμμένο τυρί σε μακαρονάδες ή την κρέμα γάλακτος σε μία “ψεύτικη” καρμπονάρα.
ΠΕΚΟΡΙΝΟ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Είναι σκληρό τυρί, υπόλευκο έως υποκίτρινο, με σκληρή επιδερμίδα με πικάντικη και δριμεία γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα, με συμπαγή δομή στην οποία υπάρχουν συνήθως διάσπαρτες ακανόνιστες οπές. Βασιζόμενο σε παραδοσιακή συνταγή χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα και πικάντική γεύση. Ιδιαίτερο γνώρισμα η χαρακτηριστική αλμυρή γεύση του.
ΧΡΗΣΗ
Ως έχει ή μετά από μαγείρεμα. Κατάλληλες όλες οι ομάδες καταναλωτών, εκτός από αυτές που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα . Το πεκορίνο τρώγεται συνήθως μετά το μεσημεριανό, για επιδόρπιο, και σερβίρεται είτε με αχλάδια είτε με καρύδια είτε είναι καλυμμένο με μέλι από κάστανο. Τέλος, σήμερα προτιμάται για τα πιάτα ζυμαρικών και για επικάλυψη πίτσας.
Ανακάλυψέ τα αποκλειστικά στα ΑΒ Βασιλόπουλος.
Σχετικά Άρθρα
Η Λίνα Νικολακοπούλου στον Antenna Star 103.5 για το διήμερο αφιέρωμα στον Πυθαγόρα (Ηχητικό)
Μίλτος Ζαμπάρας: «Με ενότητα και συλλογικότητα θα πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» (Ηχητικό)
Ο Περικλής Γερμανός στον Antenna Star 103.5 για τη συνεργασία του με τον Παναιτωλικό (Ηχητικό)