Το «πράσινο» δίκυκλο αντεπιτίθεται

Η πανδημία μάς έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση, τις μετακινήσεις, την εργασία μας, φέρνοντας αλλαγές -κάποιες υποχρεωτικές- στη ζωή μας. Εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, περισσότεροι άνθρωποι γνώρισαν το ποδήλατο και ακόμη πιο πολλοί αποφάσισαν να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους, είτε ως μορφή άσκησης και ψυχαγωγίας είτε ως εναλλακτικό μέσο μεταφοράς στην πόλη.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του BBC, «από το Βουκουρέστι έως τις Βρυξέλλες και από τη Λισαβόνα έως τη Λιόν, η πανδημία του κορονοϊού έχει πυροδοτήσει στην Ευρώπη έναν άνευ προηγουμένου επενδυτικό πυρετό στην ποδηλασία. Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει δαπανηθεί για τη δημιουργία υποδομών για τη χρήση ποδηλάτων και 1.055 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων έχουν φτιαχτεί από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ανακοινώθηκε η κατασκευή ακόμη 1.300 χλμ.».

Το μέλλον δείχνει αβέβαιο και ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα επιστρέψουμε ποτέ στον παλιό τρόπο ζωής μας. «Η πανδημία αλλάζει τη νοοτροπία πολύ γρήγορα», αναφέρει η Τζιλ Γουάρεν της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλάτων. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν το ποδηλατικό «κίνημα» μείνει ζωντανό ακόμη κι όταν ο φόβος της πανδημίας φύγει, με τους αρμοδίους να σημειώνουν πως η πολιτική βούληση θα καθορίσει αν η χρήση ποδηλάτου θα ενταχθεί στην καθημερινότητά μας.


Πηγή: eleftherostypos.gr/Αθηνά Σούτζου
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr