Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Στάδιο Ξιφασκίας (Ελληνικό), Αθήνα 27 Ιουνίου 2020.

Ανασχηματισμός στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Νέες ισορροπίες στη Κουμουνδούρου μετά την αιφνιδιαστική κίνηση Τσίπρα – Οι προτεινόμενες αλλαγές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση που έχει την προσωπική του σφραγίδα ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία.

  • Η κίνησή του να προτείνει αργά το απόγευμα της Τρίτης σε σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για γραμματέα του κόμματος ανατρέπει δεδομένα και σταθερές και δημιουργεί μια νέα κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει ο Άρης Ραβανός.

Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τον στενό του συνεργάτη και ένα από τα πρόσωπα που εκτιμά ιδιαίτερα για τη θέση του γραμματέα, μια απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει η Κεντρική Επιτροπή στην προσεχή της συνεδρίαση. Η αλλαγή του γραμματέα με την άμεση τοποθέτηση του Δ. Τζανακόπουλου στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη είναι το πρώτο βασικό σήμα του Αλ. Τσίπρα για τις αλλαγές που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στο κόμμα με τον ανασχηματισμό των τομεαρχών.

Η άλλη κίνηση που αποφάσισε ήταν η αλλαγή του εκπροσώπου του κόμματος, καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης που σήκωσε επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιθυμούσε αξιοποίηση σε άλλο πόστο. Αν και τα πήγε καλά στην εκπροσώπηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Αλ. Χαρίτσης που είναι και βουλευτής Μεσσηνίας θα τοποθετηθεί στη θέση τομεάρχη παραγωγικού υπουργείου και θα παραμείνει στη στενή προεδρική ομάδα. Για τη θέση του προορίζεται ο Νάσος Ηλιόπουλος, πρόσωπο της νεώτερης γενιάς και από τα στελέχη που θα είναι στη «βιτρίνα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την επόμενη περίοδο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου επίσης θα τεθεί και το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο είναι απίθανο να γίνει εντός του 2020 Ο Τσίπρας προτείνει αναβολή του για το καλοκαίρι του 2021 λόγω του υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων, αν και υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για ψηφιακό συνέδριο που όμως δεν έχουν πολλούς υποστηρικτές.

tovima.gr