Σπανακόρυζο, υλικά και εκτέλεση

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σ.κ. σκόρδο
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 250 γρ. ρύζι γλασέ
  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 κιλό σπανάκι
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού,
  • από 2 λεμόνια

Για το σερβίρισμα

  • 1 λεμόνι
  • φέτα, προαιρετικά
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια από τον άνηθο και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να θωρακιστεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε τον ζωμό σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια, σε μέτρια φωτιά, για 13-15 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.
  • Βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι.
  • Ανακατεύουμε και πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας για να πέσει ο όγκος και χάσει όλη την υγρασία του.
  • Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για 3-4 λεπτά.
  • Αν δεν έχει μείνει υγρασία στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε 100 γρ. νερό, χυμό από 2 λεμόνια και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο άνηθο, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα από τα λεμόνια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, ελαιόλαδο, πιπέρι, ρίγανη και φέτα.

akispetretzikis.com