Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Με ανόθευτη ρουμελιώτη ομορφιά αλλά κοσμοπολίτισσα (Video)

Με ανόθευτη ρουμελιώτη ομορφιά αλλά κοσμοπολίτισσα.

  • Ένας τόπος πάνω από τα σύννεφα, σκαρφαλωμένη στα 1.050 μ. υψόμετρο, η Μεγάλη Λομποτινά, όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας η Άνω Χώρα, έβαλε πριν από μερικά χρόνια την Ορεινή Ναυπακτία στο χάρτη των δημοφιλέστερων χειμερινών ταξιδιωτών, παραμένοντας ωστόσο αλώβητη από υπερβολές και διατηρώντας παράλληλα τον αυθεντικό της χαρακτήρα.

Βρίσκεται σε απόσταση 55 χλμ. από τη Ναύπακτο, προστατευμένη από τα Βαρδούσια όρη και φωλιασμένη στην πλαγιά του Κόρακα, κάτω από τις τελευταίες κορυφές της Πίνδου.

Οι προτάσεις της είναι πολλές και η μια καλύτερη από την άλλη. Ακολουθήστε στον στενό δρόμο της παλιάς αγοράς για να βρεθείτε στην στενή Κάτω Χώρα. Ξαποστάστε στην πλακόστρωτη πλατεία της που δεσπόζει η πετρόχτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Αναζητήστε λίγο πιο πέρα το λεωφορείο-αντίκα του ’40, ο «Καρνάβαλος», που περιμένει να σας μεταφέρει στην εποχή έκανε το δρομολόγιο Ναύπακτος – Άνω Χώρα. Οι Ανωχωρίτες του έφτιαξαν μία θέση, μαζί με παλιές φωτογραφίες και δρομολόγια, αφιερωμένη «Σ’ αυτούς που έφυγαν και σ’ αυτούς που έρχονται. Για να Θυμούνται», όπως λέει η πλάκα του λεωφορείου. Ακολουθήστε τις πινακίδες στον κεντρικό δρόμο για τα μονοπάτια που ξεκινούν από την Άνω Χώρα, αυτό πάντως που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε είναι του Ηρακλή, περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου και πάνω από το πέτρινο, τοξωτό γεφυράκι που έχτισαν εδώ Ηπειρώτες μάστορες.