Η «Αντίσταση Πολιτών Δ. Ελλάδας» προς την Π.Δ.Ε. για τη λειτουργία των Πυρηνελαιουργείων

«Η αποπνικτική ατμόσφαιρα, η δυσοσμία, η δυσκολία της αναπνοής ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα, το χαμηλό επίπεδο ορατότητας, η επικάθηση ρύπων στα λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά επιβάρυνσης της υγείας, και ποιότητας ζωής σε περιοχές όπου λειτουργούν πυρηνελαιουργεία καθώς του συγκεκριμένου στην Φοινικιά Μεσολογγίου που συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους κατοίκους.

  • Υπάρχουν καθημερινές διαμαρτυρίες των κατοίκων, καθώς και η ανεξέλεγκτη διαρροή στραγγισμάτων και αποβλήτων από ελαιοτριβεία τα οποία μολύνουν τα αυλάκια, τους χείμαρρους της περιοχής και απορρέουν αναπόφευκτα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως αυτό της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Αιτωλικού.

Η «Αντίσταση Πολιτών Δυτ. Ελλάδας» είχε αναδείξει το σοβαρό αυτό θέμα απ’ την ανεξέλεγκτη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στα ΜΜΕ καθώς και την ρύπανση που προκαλούν, στην 2η συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος το Φεβρουάριο 2020, που αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους πολίτεςκαι το περιβάλλον.

Αποδεχθήκαμε την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κου. Λάμπρου Δημητρογιάννη να αναλάβει η παράταξή μας να εισηγηθεί το θέμα στην επιτροπή περιβάλλοντος. Καταθέσαμε συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες, εφαρμόσιμες προτάσεις που στηρίζονταν στην διεθνή εμπειρία, οι οποίες θα άμβλυναν ή έλυναν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του. Είχαμε επισημάνει τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις παραβίασης περιβαλλοντικών όρων στα πυρηνελαιουργεία από δεσμεύσεις στις ΜΠΕ σε συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ελέγχους που είναι:

Παραβίαση του χρόνου παραμονής του ελαιοπυρήνα ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες.

Παραβίαση της θερμοκρασίας ξήρανσης η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 600οC

Παραβίαση λειτουργίας καθώς και ύπαρξη συστήματος έγχυσης υγρών και περιστολής των οσμών.

Τα αέρια οδηγούνται στην ατμόσφαιρα μέσω καμινάδας κατά παράβαση του αντίστοιχου περιβαλλοντικού όρου.

Δεν έχουν εγκατασταθεί κυκλώνες για την αποκονίωση των αερίων αποβλήτων από τους ατμολέβητες

Θεωρούμε ότι κανείς δεν αρνείται την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων αφού είναι απαραίτητη στην αλυσίδα της παραγωγής του ελαιολάδου ιδιαίτερα τα διφασικά ελαιοτριβεία θα κλείσουν αν σταματήσει η λειτουργία τους. Οφείλει η περιφερειακή αρχή να συνομολογήσει την αναγκαιότητα έστω και τώρα λήψης ριζικών μέτρων καθώς και να ενστερνισθεί τις προτάσεις που ομόφωνα η επιτροπή περιβάλλοντος πήρε με βάση τις προτάσεις που καταθέσαμε.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, Προτείναμε:

  1. Συστηματικούς και συνεχείς ελέγχους για την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων καθώς και την επιβολή αυστηρών ποινών εφόσον παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υπηρεσιών περιβάλλοντος και ανάπτυξης και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλ/νίας – Αχαϊας -Ηλείας.
  2. Να ζητήσουμε έλεγχο από επιθεωρητές περιβάλλοντος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει εκπομπές πολυκυκλικών υδρογονανθράκων,να διεκδικήσουμε να «κλείσουν» όλα τα νομοθετικά κενά στην λειτουργία τους, διότι δεν υπάρχουν για όλες τις εκπομπές όρια εκπομπής επικινδυνότητας των ρύπων.
  3. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ειδικό περιβαλλοντικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο, την Π.Δ.Ε. ή από κονδύλια της Ε.Ε., όπως έγινε και σε περιοχές όπως στην Ιταλία στην περιοχή της Τοσκάνης, αλλά και στην Ισπανία σε παραγωγικές περιοχές της. Είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση τεχνολογίας (ειδικών κυκλώνων) σε κάθε ξηραντήριο αλλά εάν χρειαστεί ακόμα και η μετεγκατάσταση πυρηνελαιουργείων. Ανάλογη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί και εγκατασταθεί στα εργοστάσια που παράγουν ιχθυοτροφές

Κε. αντιπεριφερειάρχη, παρότι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ομόφωνα οι προτάσεις μας έγιναν αποδεκτές και συμφωνήσατε να αντιμετωπίστε το πρόβλημα με δέσμευση να εισηγηθείτε στο υπουργείο περιβάλλοντος τροποποίηση του νόμου που θα αυστηροποιεί και εξειδικεύει τις δεσμεύσεις των εν λόγω επιχειρήσεων, αλλά κυρίως, παρότι υπάρχουν αποφάσεις στην πράξη εκτιμούμε ότι αρκεστήκατε μόνο σε ημίμετρα όπως οι συστάσεις και η επιβολή προστίμων.

Αγνοήσατε τις προτάσεις μας να πάρετε πρωτοβουλίες και να ζητήσετε από την κυβέρνηση να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων την εγκατάσταση ειδικών σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών που εφαρμόζονται με άριστα αποτελέσματα στο εξωτερικό, όπως επίσης και στο να γίνουν άμεσα μελέτες για την μετεγκατάσταση των μονάδων σε κατάλληλες θέσεις.

Οριστική λύση δεν υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι κατά πολύ κατώτερες των αναγκών.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος της Π.Δ.Ε. εκτός των συστάσεων και προστίμων για παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων ελάχιστα επηρέασαν ή βελτίωσαν την υπάρχουσα κατάσταση πού συνέχισαν να ρυπαίνουν και να μολύνουν ανεξέλεγκτα.

Ερωτάτε η Περιφερειακή Αρχή
1.Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το προηγούμενο διάστημα ώστε να ληφθούν μέτρα ελέγχου για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών διατάξεων λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Υπάρχουν μετρήσεις σωματιδίων στην καμινάδα εκπομπής;
2.α Ποιές είναι οι παρεμβάσεις σας στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να κλείσουν τα νομοθετικά κενά που οδηγούν στην ανεξέλεγκτη ρύπανση με κινδύνους για την υγεία των συμπολιτών μας στην Π.Δ.Ε; 2.β.Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την πρόσληψη επιστημονικού ελεγκτικού προσωπικού στις Διευθύνσεις περιβάλλοντος των Π. Ενοτήτων;
3. Είστε διατεθειμένοι να επιβάλλετε στις επιχειρήσεις τις αποφάσεις του Π. Σ. που περιλαμβάνονται στην ΣΜΠΕ 2021-2027 περί «πράσινης ανάπτυξης» και αφορούν την προστασία περιβάλλοντος καθώς και της υγείας των κατοίκων όπου λειτουργούν;»

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αντίστασης Πολιτών Δυτ. Ελλάδας»
Βασίλης Χατζηλάμπρου και Κωνσταντίνος Κούστας