Υπάρχει, μια άλλη Αράχοβα, άγνωστη, που γράφεται με «ο» αντί με «ω» και είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας, που αξίζει όχι μόνο της προσοχής σας αλλά και να κάνετε μια μίνι εκδρομή στα υπέροχα ορεινά τοπία της και να θαυμάσετε τις ομορφιές της.
Η Αράχοβα βρίσκεται προς τα βορειοανατολικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και βόρεια της τεχνητής λίμνης Ευήνου, σε απόσταση 81 χλμ. Β. από τη Ναύπακτο, 52 χλμ. Ν. από το Καρπενήσι και 60 χλμ. ΒΑ. από το Θέρμο. Το χωριό είναι κτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού Κοκκινιά με θέα την τεχνητή λίμνη και τα στενά του Ευήνου (Φίδαρη) ποταμού, συνορεύοντας δυτικά με το Νεοχώρι και ανατολικά με την Κλεπά. Έχει παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πέτρινη πλακόστρωτη πλατεία, λιθόχτιστα σπίτια και τη γύρω περιοχή με πλούσια δασική βλάστηση (Καστανόλογγος), πολλές βρύσες και ρεματιές με πλατάνια, κερασιές, καρυδιές, πέτρινα αλώνια.
Μετά την απελευθέρωση του 1821, αναφέρεται επίσημα γραμμένη ως Αράχωβα το 1835 στο Φ.Ε.Κ. 19Α – 07/12/1835 και ορίζεται έδρα ομώνυμου Δήμου. Το 1940 το όνομά της διορθώνεται σε Αράχοβα. Η ονομασία, σύμφωνα με μια άποψη, είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει καρυδότοπος, ενώ με άλλους προέρχεται από το «ραχάς» + »οβα» που σημαίνει δενδρώδες χωριό. Εμείς θα προτιμήσουμε την πρώτη ετυμολόγηση, γιατί ο τόπος είναι διάσημος για τα εδέσματά του με καρύδια, από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, μέχρι φαγητά.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.100 μέτρα στις πλαγιές του βουνού Κοκκινιά. Βασικό χαρακτηριστικό της το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες και έχει θέα στην υπέροχη Ευηνολίμνη!
Φτάνοντας στην Αράχοβα της ορεινής Ναυπακτίας η όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού σας περιμένει για να την περπατήσετε. Τριγύρω θα δείτε πολλά πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, ενώ στα παραδοσιακά καφενεία και τα παντοπωλεία θα απολαύσετε τον καφέ σας και θα κάνετε τα ψώνια σας. Πέτρινες βρύσες και πλατάνια προσφέρουν απλόχερα την δροσιά τους αλλά και καρτποσταλικές εικόνες για να γεμίσετε την… μνήμη σας! Πολλά κτήρια μοιάζουν να μην τα έχει αγγίξει ο χρόνος που περνάει, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την γραφικότητα του οικισμού.
Γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου
Τα τελευταία χρόνια την εποχή του φθινοπώρου, που γίνεται η συγκομιδή του κάστανου και η απόσταξη του τσίπουρου, διορανώνεται με ιδιαίτερη επιτυχία, η “Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου”. Αφετηρία των εκδηλώσεων είναι το 1999 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή – εκδήλωση για τις καστανιές και τα κάστανα, με αξιόλογη συμετοχή και ανταπόκριση από τον κόσμο, με αποτέλεσμα την μεγάλη επιτυχία της και την καθιέρωσή της. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι κάτοικοι της περιοχής που με την προσφορά τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους βοήθησαν στην πορεία και καθιέρωση αυτών των εκδηλώσεων.
Η γιορτή ξεκινά από το απόγευμα της Παρασκευής με τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και τις φουφούδες για το ψήσιμο των κάστανων να είναι έτοιμα στην σειρά για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.
Το Σάββατο ξεκινά με τον ερχομό των πρώτων επισκεπτών οι οποίοι αισθάνονται τις υπέροχες και μοναδικές μυρωδιές από τα ψημένα κάστανα και το τσίπουρο. Κορυφώνεται το απόγευμα με το στρώσιμο των τραπεζιών με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα (πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες κ.ά) που προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού.
Τώρα το μοναδικό μέλημα των επισκεπτών είναι η διασκέδαση και το ξέφρενο γλέντι με την συνοδεία παραδοσιακών ορχηστρών, που διαρκεί μέχρι το πρωί.
Επιμέλεια: Λευτέρης Τηλιγάδας
Πηγές :/www.travelstyle.gr, https://el.wikipedia.org/, http://hotelsline.com/
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr
Σχετικά Άρθρα
Αμφιλοχία: Το γατάκι πάει… βόλτα!
Καλύβια: Τροχαίο και τα Χριστούγεννα
Φαγητό και αγαθά σε 170 συνανθρώπους μας