Στο αρχαίο κάστρο του Δραγαμέστου (Photos)

Στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια αποκαλούνταν Δραγαμέστο. Οι μνήμες του Δραγαμέστου αναβιώνουν κυρίως στο κάστρο του, που στέκει σε λοφώδες πλάτωμα της ανατολικής πλαγιάς του όρους Βελούτσα.

  • Στην αρχαιότητα αποκαλούνταν Αστακός. Στα νεότερα ιστορικά χρόνια αποκαλείται πάλι Αστακός, αλλά το επίκεντρό του έχει μετακινηθεί περί τα 2χλμ νοτιότερα, μπροστά στη θάλασσα. Είναι η κωμόπολη που συναντούμε, με το λιμάνι της και τα ωραία νεοκλασικά κτίρια.

Το 1826 είχε στρατοπεδεύσει στο κάστρο ο Καραϊσκάκης, ο οποίος είχε την πρόθεση να συνδράμει με τις δυνάμεις του στη μάχη της Εξόδου του Μεσολογγίου, πράγμα που δεν κατέστη τελικά εφικτό.

Το κάστρο κτίστηκε τα αρχαία χρόνια. Το κάτω τμήμα των τειχών του είναι από παραλληλόγραμμους και πελεκημένους φυσικούς ογκόλιθους. Το πάνω τμήμα ήταν από πλίθες, αλλά, τα μεταγενέστερα χρόνια του Βυζαντίου χτίστηκε με φυσική πέτρα και αρμό, με προσθήκη κεραμικών. Η κεντρική πύλη βρισκόταν στα δυτικά τείχη. Μια σειρά από 15 πύργους φρόντιζε για την άμυνα.

Στον περίβολο του κάστρου υπάρχουν τα ερείπια πολλών κτιρίων. Σημαντικά μνημεία αποτελούν οι τρεις βυζαντινοί ναοί. Πιο εντυπωσιακός είναι ο παλαιοβυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης (σε άλλη εκδοχή της Θεοτόκου). Είναι βασιλικού ρυθμού με τρία κλίτη.

Στην περιοχή του Δραγαμέστου έχουν βρεθεί τεκμήρια ανθρώπινης κατοίκησης που ανάγεται αρκετές χιλιετίες πΧ. Στις πλαγιές της Βελούτσας υπάρχουν ερείπια βυζαντινών και μεταγενέστερων χωριών που έχουν εγκαταλειφθεί. Γενικότερα η ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτη από ευρήματα ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού, που διατηρήθηκαν ζωντανά σε όλες τις ιστορικές εποχές.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γιάννης Ρουσόπουλος