Μάθε τι είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς θα προστατέψεις τον οργανισμό σου.
- Χωρίς οξυγόνο δεν μπορούμε να επιζήσουμε, ωστόσο η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι καθοριστική για την υγεία μας συνολικά.
Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι επιστήμονες Katherine Ross και Jessica Seddon, με δημοσίευσή τους στον ιστότοπο του διεθνούς φορέα για την κατάσταση του κλίματος Climate & Clean air Coalition, αναφέρουν το εξής παράδειγμα για να κατανοήσουμε το μέγεθος της καταστροφής: «Είναι τόσο μεγάλη και βαριά η επίπτωση, ώστε είναι σαν να πεθαίνουν όλοι οι κάτοικοι μιας πολύ μεγάλης πόλης, όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, και μάλιστα από μια αιτία που θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί».
Στην Ελλάδα 8.327 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό συμπεραίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και τα αποτελέσματα ειδικής εφαρμογής που μετρά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και, συγκεκριμένα, τη συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων.
Τι είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι;
Οποιαδήποτε ουσία στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσε, σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις, να βλάψει ανθρώπους, ζώα, βλάστηση ή υλικά θεωρείται ατμοσφαιρικός ρύπος. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι είναι πολλοί και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, κάποιοι, όπως το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου, βλάπτουν σημαντικά το περιβάλλον και την υγεία και για το λόγο αυτόν οι μετρήσεις τους διεξάγονται συχνά.
Πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, υπάρχουν διάφορες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ανθρωπογενούς και φυσικής προέλευσης:
▶ Η καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεταφορές, η βιομηχανία και τα νοικοκυριά. ▶ Οι βιομηχανικές διεργασίες και η χρήση διαλυτών, για παράδειγμα σε βιομηχανίες χημικών και ορυκτών. ▶ Η γεωργία. ▶ Η διαχείριση αποβλήτων. ▶ Οι ηφαιστειογενείς εκρήξεις, ο κονιορτός (η σκόνη), η εκνέφωση θαλάσσιου άλατος και οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων από εργοστάσια είναι
παραδείγματα φυσικών πηγών εκπομπών.
Τα «άρρωστα κτίρια»
Το φαινόμενο των «άρρωστων κτιρίων» αφορά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στο εσωτερικών των κτιρίων, δηλαδή μέσα στο σπίτι μας, στο χώρο που εργαζόμαστε, αλλά και στους χώρους που είναι τόποι συνάντησης και διασκέδασης. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου ανιχνεύονται στο ανθρώπινο σώμα με συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία, ερεθισμός των ματιών, των αφτιών αλλά και της μύτης. Όπως αναφέρεται σε εκπαιδευτικό υλικό του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κακός αερισμός των εσωτερικών χώρων, ο καπνός των τσιγάρων, τα τζάκια ή οι σόμπες ξύλου, τα απορρυπαντικά, οι θερμάστρες υγραερίου ή κηροζίνης, τα ακάρεα και η μούχλα είναι οι λόγοι της φτωχής ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε στους εσωτερικούς χώρους.
Πρακτικές συμβουλές για καλύτερο αέρα στο σπίτι:
▶ Τακτικός αερισμός δύο με τρεις φορές την ημέρα.
▶ Επιμελής και τακτικός καθαρισμός του σπιτιού.
▶ Καθημερινός αερισμός κλινοσκεπασμάτων.
▶ Αλλαγή και πλύσιμο σεντονιών και μαξιλαροθηκών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
▶ Χρήση των σωστών καθαριστικών, όπως τα ειδικά πανάκια καθαρισμού μιας χρήσεως ή τα πανάκια που τραβούν τη σκόνη με ηλεκτροστατική φόρτιση και δεν τη διασκορπίζουν μέσα στο σπίτι.
▶ Χρήση μη τοξικών, μη αερόλυμων καθαριστικών προϊόντων.
▶ Περιορισμός της υγρασίας μέσα στο σπίτι.
Πώς θα μειώσω τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης;
Δες τι μπορείς να κάνεις σύμφωνα με το φορέα European Lung Foundation.
1. Περιόρισε τη χρήση του αυτοκινήτου σου. Προτίμησε το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
2. Στο καθημερινό σου δρομολόγιο, σκέψου το ενδεχόμενο να μοιράζεσαι το αυτοκίνητο, κλείσε τη μηχανή όταν είσαι ακινητοποιημένη, κάνε καλή συντήρηση του αυτοκινήτου και μείωσε την ταχύτητά σου.
3. Πραγματοποίησε «οικολογικές» και «αποδοτικές» αγορές, π.χ., επίλεξε το επόμενο αυτοκίνητό σου με βάση τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και εκπομπή ρύπων.
4. Φρόντισε να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι ή στρέψου στις καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μην εισπνέεις επικίνδυνα υλικά (διάβαζε τις ετικέτες κινδύνου), απόφυγε το κάψιμο στερεών καυσίμων, ιδίως απορριμμάτων ή επεξεργασμένης ξυλείας.
shape.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Ο Πατέρας Νικόλαος έμαθε για την εγκυμοσύνη της Χλόης
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Οι ένοικοι του «Buona Mattina» διαγωνίζονται για ένα διαφημιστικό!
«Grand Hotel»: Χαραλάμπης και Θεώνη συνειδητοποιούν το τέλος του έρωτά τους