Καλοκαιρινή σαλάτα με χταπόδι

Συστατικά

Για το χταπόδι

  • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κιλό χταπόδι, μόνο τα πλοκάμια του

Για τα ντοματίνια κονφί

  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου
  • 5 κλ. θυμάρι

Για το dressing

  • 50 γρ. μουστάρδα
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Για τη σαλάτα

  • 1 στικ σέλερι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
  • 100 γρ. ελιές, σε ροδέλες
  • 200 γρ. ρόκα baby

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το χταπόδι

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξίδι, το νερό, τους κόκκους πιπεριού, τους κόκκους μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο και τα κοτσάνια από τον μαϊντανό.
  • Βάζουμε τα πλοκάμια στην κατσαρόλα.
  • Καλύπτουμε καλά με διαφανή μεμβράνη την επιφάνεια της κατσαρόλας και τη μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Κρατάμε στην άκρη 100 γρ. από τα υγρά της κατσαρόλας για το dressing της σαλάτας.
  • Χωρίζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και, προαιρετικά, τα κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ.

Για τα ντοματίνια κονφί

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130οC στον αέρα.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια φόρμα για κέικ και ρίχνουμε μέσα τα ντοματίνια.
  • Σπάμε ελαφρά το σκόρδο.
  • Καλύπτουμε τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το θυμάρι.
  • Βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματίνια.
  • Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα ντοματίνια μέσα στο λάδι.

Για το dressing

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, τον ζωμό του χταποδιού που έχουμε κρατήσει και τον χυμό του λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και ταυτόχρονα ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε δόσεις.
  • Προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε το dressing στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη σαλάτα

  • Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα λαχανικά και προσθέτουμε το χταπόδι, τα ντοματίνια κονφί, τις ελιές, τα φύλλα ρόκας, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
  • Σερβίρουμε.

akispetretzikis.com