Πιστεύετε ότι έχετε βρει το νόημα της ζωής σας ή είστε σε διαρκή αναζήτησή του σκοπού της ζωής σας; Η απάντησή σας σε αυτή την ερώτηση θα κρίνει αν είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.
- Ένας άνθρωπος που έχει βρει το νόημα της ζωής του είναι πιθανότερο να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής. Από την άλλη, όσοι αναζητούν διαρκώς ένα νόημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται σε χειρότερη ψυχική και ψυχολογική κατάσταση, καθώς η προσπάθεια ανεύρεσης προσωπικού στόχου επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, τις κοινωνικές σχέσεις, την ψυχολογική υγεία και την ικανότητα σκέψης και κρίσης, σύμφωνα με τα όσα διατείνεται μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Clinical Psychiatry.
«Βρήκαμε ότι η ύπαρξη νοήματος σχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική λειτουργία. Πολλοί αντιμετωπίζουν το νόημα και το σκοπό στη ζωή σαν μια φιλοσοφική θεώρηση, ωστόσο η νοηματοδότηση της ζωής σχετίζεται άμεσα με την καλύτερη υγεία και τη γενικότερη κατάσταση και ενδεχομένως με τη μακροζωία. Οι άνθρωποι που έχουν βρει το νόημα για τη δική τους ζωή είναι πράγματι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρύτανης του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης του Πανεπιστημίου της California, Δρ. Dilip Jeste.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές έπειτα από μια τριετή μελέτη που περιελάμβανε περισσότερα από 1.000 άτομα 21 ετών και άνω, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς επίσης και την οξύνοιά τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν, επίσης, ένα ερωτηματολόγιο το οποίο αποσκοπούσε στον καθορισμό του μεγέθους του νοήματος που ο καθένας έχει βρει για τη ζωή του, αλλά και τη συνεχόμενη αναζήτησή τους για αυτό.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Δρ. Jeste και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να ακολουθούν μια καμπύλη σχήματος U στην αναζήτησή τους για το νόημα της ζωής. Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται έντονα κατά την πρώιμη ενηλικίωση, όταν οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις σχετικά με την καριέρα, την εκπαίδευση και την οικογένεια, οι οποίες διαμορφώνουν το υπόλοιπο της ζωής τους. «Είναι μια περίοδος μεγάλου άγχους που οι περισσότεροι αναζητούν το νόημα αλλά δύσκολα το βρίσκουν», σχολιάζει ο Δρ. Jeste αναφερόμενος στους 20άρηδες.
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους, γίνεται όλο και πιο πιθανό να ανακαλύψουν αυτά που θα δώσουν νόημα στη ζωή τους. Όταν, όμως, πλησιάζουν προς τα γηρατειά, η αναζήτηση του νοήματος αρχίζει και πάλι να κυριαρχεί μέσα τους. Η απώλεια σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων διαταράσσει την αντίληψη του εαυτού και οι ολοένα και αυξανόμενοι θάνατοι του στενού τους περιβάλλοντος τούς πιέζει να αντιμετωπίσουν τον θρήνο και την ίδια τη δική τους θνητότητα.
«Οι γηραιότεροι σταδιακά αμφισβητούν το νόημα που είχαν βρει για τη ζωή τους όταν ήταν νεότεροι και αρχίζουν να ψάχνουν ξανά. Ο σκοπός στα 75 δε μπορεί να είναι ο ίδιος με τα 35», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Δρ. Jeste.
Όπως, λοιπόν, δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης, τα μεγάλα αυτά ερωτήματα σχετίζονται με την ατομική υγεία. Η ικανοποίηση από τη ζωή σχετίζεται με την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ η συνεχής αναζήτηση για νόημα σχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία και λιγότερο αποτελεσματική εγκεφαλική λειτουργία.
Τι μπορούμε να κάνουμε
– Να αποδεχτούμε τα πράγματα που δε μπορούμε να αλλάξουμε στη ζωή μας και παράλληλα να ενεργούμε για να βελτιώσουμε αυτά που μπορούμε
– Να επικοινωνούμε ουσιαστικά με όσους εμπιστευόμαστε και να συζητάμε όσα μας προβληματίζουν επί του θέματος
– Οι άνθρωποι μέσης ηλικίας να διατηρούν το νόημα που έχουν βρει για τη ζωή τους κάνοντας σταθερά πλάνα για όσα θέλουν να κάνουν μόλις συνταξιοδοτηθούν
ygeiamou.gr
Σχετικά Άρθρα
«Άγιος Έρωτας»: Ο Παύλος στη χωροφυλακή για την εξαφάνιση της Θάλειας
«Η Γη της Ελιάς»: Η Αρετή κάνει μια επίσκεψη-«έκπληξη» στην Ιουλία
«Ταμπού»: Κι άλλος φόνος στα Ιωάννινα