Χαλκιόπουλο: Στα «τυφλά» ακόμα η έρευνα για το διπλό φονικό

Η περιπέτεια και το σθένος της είχαν αφήσει άφωνη όλη την κοινή γνώμη.

  • Η 85χρονη άντεξε έξι μέρες δεμένη χειροπόδαρα πάνω στο κρεβάτι της στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας δίπλα της νεκρό τον 90χρονο σύζυγό της!

Οι τρεις άγνωστοι που είχαν εισβάλει στις αρχές Ιανουαρίου στο φτωχικό τους σπίτι στο μικρό χωριό δεν σεβάστηκαν ούτε τα χρόνια τους!

Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα χρήματα.

Ο θάνατος της 85χρονης, την περασμένη Τετάρτη, βύθισε στο πένθος τους κατοίκους της περιοχής.
Όμως ο χαμός της ίσως να είναι η αιτία για μια δικαστική μάχη όταν θα έρθει η ώρα του ακροατηρίου.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Εργαστήρια

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», στο μαντίλι που είχε βρεθεί μέσα στο στόμα του 90χρονου, και με το οποίο οι δράστες του είχαν κλείσει το στόμα όταν εκείνος τους είχε αντισταθεί, τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εντόπισαν γενετικό υλικό των δραστών. Επίσης, από τη σάρωση του χώρου δεν υπάρχει κάποιο «ορφανό» DNA, με αποτέλεσμα οι τρεις κατηγορούμενοι να έχουν ένα ισχυρό άλλοθι.

Με απλά λόγια, οι διωκτικές Αρχές δεν μπορούν να τους «τοποθετήσουν» μέσα στον χώρο του σπιτιού. Άρα πώς θα αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους; Γιατί όμως δεν εντοπίστηκε γενετικό υλικό των δραστών π.χ. πάνω στο μαντίλι που είχαν χρησιμοποιήσει; «Ένα
ενδεχόμενο είναι να το έπιασαν με κάποιο γάντι θέλοντας να καλύψουν τα ίχνη τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο 90χρονος εντοπίστηκε έξι μέρες μετά τη δολοφονία του μπορεί να είναι η αιτία που ‘‘σβήστηκε’’ το DNA των δραστών. Πώς; Λόγω των πτωματικών υγρών που εκκρίθηκαν από το σώμα του. Από τη στιγμή που το μαντίλι ήταν μέσα στο στόμα όπου
υπάρχει πολύ σάλιο» λέει αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας με μεγάλη εμπειρία στην εξερεύνηση και την εξιχνίαση ανθρωποκτονιών.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και έμπειροι ιατροδικαστές, ότι τα υγρά μπορούν να καλύψουν το DNA του δράστη. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπτώσεις βιασμού συλλέγουμε κολπικά υγρά μέχρι 48 ώρες από την ώρα της επίθεσης. Το τρίτο 24ωρο δεν μπορεί να εντοπιστεί γενετικό υλικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο βιασμός δεν έγινε» λέει ιατροδικαστής.

Για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου όμως ο εντοπισμός γενετικού υλικού δεν είναι το μοναδικό ικανό στοιχείο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και είναι ενοχοποιητικό για τους τρεις κατηγορούμενους, τον ανιψιό της 85χρονης και τα δύο αδέλφια.

«Η κατάθεση που έδωσε η 85χρονη από την πρώτη στιγμή ήταν πληρέστατη. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας δεν άλλαξε ούτε λέξη. ∆εν μας άφησε κανένα ‘‘σκοτεινό’’ σημείο όσον αφορά στα άτομα που μπήκαν μέσα στο σπίτι τους για να τους ληστέψουν» λέει αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αρχική της κατάθεση επιβεβαίωσε και στην ανακρίτρια παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει μέρες. Για τον κάθε έναν από τους κατηγορούμενους ήταν πολύ συγκεκριμένη και περιγραφική. «Αυτός είναι ο δημιουργός της ομάδας» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς αναφερόμενη στο ένα από τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται. «Αναγνώρισε τον ανιψιό της από το σουλούπι» φέρεται να είχε πει σε άλλο σημείο της κατάθεσής της. Μάλιστα, τον συγκεκριμένο στο χωριό τον φώναζαν «Άρη» λόγω της εξωτερικής του ομοιότητας με τον αρχηγό του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, ενώ ήταν και ο άνθρωπος που ήξερε ότι το ηλικιωμένο ζευγάρι είχε πολλά χρήματα.

Όσο για τον τρίτο κατηγορούμενο, η 85χρονη υπέδειξε το σημείο όπου λειτουργεί την επιχείρησή του και σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών «αυτός ήταν που εισέβαλε στο σπίτι από ένα παράθυρο, έκλεισε το στόμα του ηλικιωμένου με ένα μαντίλι και όταν κατάλαβε ότι ο 90χρονος πέθανε, φέρεται να είπε στους άλλους δύο: «Πάμε να φύγουμε, πέθανε».

Υπεράσπιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα ένα «χαρτί» στο χέρι των αστυνομικών είναι όσα φέρεται να τους έχει εκμυστηρευθεί ένας από τους κατηγορούμενους, ο οποίος στη συνέχεια, και αφού προσέλαβε δικηγόρο για την υπεράσπισή του, αρνήθηκε ότι είχε πει
συγκεκριμένα πράγματα.

«Μας έχει εξιστορήσει λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν δεν ήταν παρών σε όσα έγιναν μέσα στο σπίτι του ζευγαριού. Μετά όμως τα… ξέχασε» λέει αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς θα διαχειριστεί όλα αυτά τα στοιχεία η έδρα του δικαστηρίου; Ο μη εντοπισμός γενετικού υλικού θα υπερισχύσει των υπόλοιπων προανακριτικών στοιχείων;

Η 85χρονη ∆ήμητρα, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, νοσηλευόταν σε γηροκομείο της πόλης του Αγρινίου, ενώ το προσωπικό προσπαθούσε να τη βοηθήσει καθώς η πλάτη της, μετά τις έξι μέρες ακινησίας πάνω στο κρεβάτι, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Όσον αφορά στους τρεις κατηγορούμενους, πριν από λίγες εβδομάδες κατέθεσαν αίτηση προσωρινής αποφυλάκισης, αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν κρατούμενοι.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί