Η κατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Μπορεί να συγχέεται με τη συνηθισμένη κόπωση, αλλά μπορεί επίσης να κρύβεται κάτω από την υπερβολική εργασιομανία ή, αντίθετα, την προσποιητή ευτυχία.
- Η θλίψη, η έλλειψη πρωτοβουλίας και η απώλεια σωματικής και ηθικής δύναμης είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας.
Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει σωστά την κατάθλιψη, αλλά μπορείτε να παρατηρήσετε μόνοι σας αυτήν τη συναισθηματική διαταραχή.
Αποφασίσαμε να διερευνήσουμε μερικά λιγότερο εμφανή συμπτώματα κατάθλιψης που μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή των αρνητικών συνεπειών της.
8. Φιλοσοφικές σκέψεις
Οι άνθρωποι που πάσχουν από κρυφή κατάθλιψη συνήθως προσπαθούν να μιλήσουν για φιλοσοφικά θέματα χρησιμοποιώντας αφηρημένες προτάσεις. «Τέτοια πράγματα συμβαίνουν πάντα σε μένα» αντί για «Δεν κοιμάμαι αρκετά». «Δεν υπάρχει νόημα σε αυτό» αντί για «Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω μια άλλη παραλλαγή». Κατά κανόνα, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι θέλουν να μιλούν για το νόημα της ζωής, και το κάνουν όλη την ώρα. Και τα λόγια τους είναι συχνά αφηρημένα και ασαφή. Οι ψυχολόγοι λένε ότι όσο πιο συγκεκριμένες είναι οι σκέψεις ενός ατόμου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να είναι ευτυχισμένος.
7. Αναζήτηση δικαιολογιών
Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά δικαιολογίες για να κρύψουν τις πραγματικές επιθυμίες και τη θλίψη τους. Για παράδειγμα, φτιάχνουν συγκινητικές ιστορίες για το γιατί δεν μπορούν να πάνε στο πάρτι γενεθλίων ενός φίλου ή γιατί δεν μπορούν να μείνουν για μεσημεριανό γεύμα με συναδέλφους. Οι πειστικές δικαιολογίες χρησιμεύουν ως κάλυψη, ώστε να μην ενοχλήσετε κανέναν με τη συναισθηματική σας κατάσταση.
6. Έλλειψη επαρκούς αντίδρασης
Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να ερμηνεύσουν την πραγματικότητα γύρω τους με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να συμφωνούν με όλους, να σταματήσουν να εκφράζουν τη γνώμη και τις επιθυμίες τους, να σταματήσουν να παρατηρούν προσβολές ή να μην αισθάνονται πόνο ακόμα κι αν είναι αναπόφευκτο: για παράδειγμα, όταν χάνουν συγγενή.
5. Ψυχοσωματικές ασθένειες
Όντας καταθλιπτικοί, οι άνθρωποι συνήθως παραπονούνται για καρδιακό πόνο, ένταση στα χέρια και τα πόδια τους, δυσκολίες στην αναπνοή, πονοκέφαλο, πονόδοντο και άλλα συμπτώματα. Κατά κανόνα, μια εξέταση δείχνει ότι η υγεία τους είναι μια χαρά. Διάφορες οδυνηρές αισθήσεις δείχνουν μια ασταθή κατάσταση. Με τη σειρά του, ο πόνος προκαλεί άγχος και ένταση, σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο κάνοντας το άτομο να υποφέρει από ψυχοσωματικό πόνο.
4. «Ψυχική τσίχλα»
Στην κατάσταση κατάθλιψης, οι πάσχοντες εμμένουν σε ορισμένα πράγματα. Είναι σίγουροι ότι αναζητούν απαντήσεις, αλλά τέτοιες ιδεοληπτικές σκέψεις δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Αντιθέτως, δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι προσπαθούν να βρουν μια απάντηση. Είναι εύκολο να παρατηρήσετε ότι ο συγγενής ή ο φίλος σας πάσχει από ιδεοληπτικές σκέψεις: ένα άτομο είναι μάλλον γοητευτικό, ανυπόμονο, μιλά για ένα και μοναδικό πρόβλημα και δεν προσπαθεί να το λύσει αλλά μόνο μιλά επανειλημμένα για αυτό. Μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα την ταινία Limitless. Στην οποία ο πρωταγωνιστής Μπράντλεϊ Κούπερ είχε εμμονή με σκέψεις για τη συγγραφή ενός βιβλίου και την πιθανή επερχόμενη επιτυχία. Βυθίστηκε σε απάθεια και άγχος, όταν άρχισε να χάνει τους συγγενείς και τους φίλους του έναν προς έναν.
3. Απεριποίητη εμφάνιση
Η κατάθλιψη επηρεάζει την εμφάνιση ενός ατόμου. Εάν ένα άτομο σταματήσει να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής και δεν διατηρεί το σπίτι του καθαρό, έχετε λόγο να αναρωτιέστε εάν όλα είναι εντάξει ή όχι. Αυτό ισχύει για άτομα που δεν είχαν ποτέ προβλήματα με την τάξη.
2. Aλλαγή στην παραγωγικότητα
Αυτό είναι επίσης ένα κακό σημάδι. Ένα άτομο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις, ξεχνά πληροφορίες, κουράζεται συχνά και αισθάνεται ανόητο για τις ενέργειές του. Μπορεί επίσης να συμβεί και το αντίθετο, όταν μάλλον ανενεργά άτομα γίνονται εργασιομανείς και αποκτούν υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν επιτυχίες. Προσπαθούν να ξεφύγουν από τα συναισθήματά τους και να αποκτήσουν κάποια νόημα στη ζωή τους.
1. Φαινομενική ευτυχία
Οι άνθρωποι προσπαθούν συχνά να κρύψουν την κατάθλιψή τους πίσω από μια θετική διάθεση. Και, κατά κανόνα, μοιάζουν πραγματικά με τους πιο ευτυχισμένους και ανέμελους ανθρώπους στον κόσμο. Αποφεύγουν σοβαρές συζητήσεις και αντιμετωπίζουν με χαμόγελο τα δύσκολα θέματα. Μπορείτε να τους κατανοήσετε και να τους βοηθήσετε μόνο κατά τη διάρκεια μιας μακράς και βαθυστόχαστης συνομιλίας.
Πώς να βοηθήσετε τους άλλους και τον εαυτό σας:
- Μπορείτε να τεστάρετε τον εαυτό σας με τη βοήθεια του Καταλόγου Κατάθλιψης Beck’s ή της Κλίμακας Αυτο-Αξιολόγισης Κατάθλιψης Zung.
- Εάν συνειδητοποιήσετε ότι ένας από τους φίλους ή τους συγγενείς σας έχει κατάθλιψη, προσπαθήστε να τους μιλήσετε για την υγεία και τα προβλήματά τους. Προσφέρετε τη βοήθειά σας. Εάν ένα άτομο αρνείται τα πάντα, αφήστε τα μόνα για λίγο και παρατηρήστε τη συμπεριφορά τους.
- Μην υποτιμάτε τα προβλήματα των συγγενών και των φίλων σας και μην αστειεύεστε. Τέτοιες φράσεις όπως «ανεβάστε την διαθεσή σας», «σταματήστε» και «ηρεμήστε» δεν λειτουργούν εδώ.
- Συμβάλλετε στις οικιακές δουλειές και στα καθήκοντα ρουτίνας: η κατάθλιψη κυριεύει όλη τη συναισθηματική και σωματική δύναμη ενός ατόμου.
- Μην κάνετε ένα καταθλιπτικό άτομο να έχει ενεργό τρόπο ζωής εάν δεν είναι έτοιμο.
- Κάντε παύσεις στη σχέση σας με ένα καταθλιπτικό άτομο, ώστε να μην υιοθετήσετε την κατάστασή του.
- Καταρρίψτε τους μύθους ότι δεν είναι απαραίτητο να επισκεφθεί γιατρό. Προτείνετε επαγγελματική βοήθεια.
- Να είστε προσεκτικοί. Ένα χαμόγελο και μια τέλεια ανάρτηση στο Instagram μπορεί να κρύβει σοβαρά προβλήματα.
in.gr
Σχετικά Άρθρα
«MasterChef 2025» – Γκρι Μπριγάδα: Σχεδόν ομόφωνα αρχηγός ο Κλεό από το… Μεσολόγγι!
«Άγιος Έρωτας»: Συλλαμβάνεται ο Αργύρης, ανησυχεί ο Κλεάνθης
Λόττο: Κερκυραίος κέρδισε 12.000 ευρώ