Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία

Διάβασα σήμερα το απόγευμα για ένα διαδικτυακό εταιρικό φόρουμ το οποίο πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο στο διαδίκτυο, με περισσότερους από 40 ομιλητές σε τρεις ηπείρους. Σ’ αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, θεσμικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς και αρκετοί τεχνοκράτες της οικονομίας και της υγείας, οι οποίοι ανέπτυξαν πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για ένα βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο. Με άλλα λόγια, μία σειρά εκπροσώπων του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου που κληθήκαν να ανιχνεύσουν, να συζητήσουν και να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο «θα μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία».

  • Θα σταθώ σε μια φράση μόνο από όλες αυτές τις εισηγήσεις στο φόρουμ. Την είπε το «Νούμερο 1» της Biogen, ο κ. Μισέλ Βουνάτσος: «Χωρίς υγεία», είπε, «δεν έχουμε οικονομία».

Ωραία φράση… Περιεκτική σε νοήματα και γεμάτη αλήθειες όποια κουβέντα ξεκινήσει κανείς πάνω σε αυτή. Πλούσια φράση, ανοικτή έτοιμη να της δώσει ο καθένας το δικό του νόημα, να ακουμπήσει πάνω της τη δική του ουσία ζωής, τη δική του αλήθεια.

Σίγουρα: «Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία». Χωρίς υγεία βέβαια δεν υπάρχει τίποτα: ούτε οικονομία, ούτε πολιτισμός ούτε κοινωνία, ούτε τίποτα. Αυτό δεν καταλαβαίνουμε όλοι;

Αυτό.

Κάτι όμως μέσα μου φωνάζει ότι κάτι άλλο λέει ο κ. Βουνάτσος στους συνδαιτυμόνες του και όχι αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς. Γιατί αυτή η τόσο πλούσια σε μεγάλη αλήθεια φράση δεν απευθύνεται σε μας αλλά σε μεγάλους οικονομικούς παράγοντες της παγκοσμιοποίησης και κυρίως δεν λέγεται μόνη της. Συνοδεύεται και από άλλες κουβέντες.

Θα αντιγράψω λοιπόν, ολόκληρη τη κουβέντα του κ. Βουνάτσου, έτσι όπως έχει δημοσιευτεί στο Protagon.gr  και στο άρθρο της Ελευθερίας Κόλλια με τίτλο: «Χωρίς Υγεία δεν υπάρχει Οικονομία – και άλλες χρήσιμες επισημάνσεις» και… ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε.

Το ίδιο κι εγώ.

Είπε λοιπόν ο κ. Βουνάτσος: «Τα διδάγματα από αυτή τη φρικτή πανδημία είναι πάρα πολλά και δεν αφορούν μόνο την ιατρική κοινότητα αλλά και τα κράτη, αφού χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία. Η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ως παγκόσμιο πρόβλημα απαιτεί παγκόσμιες λύσεις. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί πώς θα μεταβούμε σε ένα πραγματικό σύστημα υγείας και όχι μόνο σε ένα σύστημα θεραπείας της εκάστοτε νόσου. Οι ηγέτες δεν μπορούν πλέον να είναι ηγέτες ατόμων, αλλά ηγέτες συνόλων δεδομένων. Όλα ξεκινούν από την ηγεσία. Υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία που δείχνει τη σύνδεση μεταξύ υγείας και οικονομίας, είναι σαφής αυτή η σύνδεση. Πρέπει να ορίσουμε νέα μεγέθη μέτρησης της λειτουργίας και της επιτυχίας μας».

Και τώρα που όλοι κάτι καταλάβαμε μήπως μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στο δύο παρακάτω ερωτήματα που με βασανίζουν:

1.Πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει κλειστεί η αγορά για να είναι υγιείς οι έμποροι του Αγρινίου και οι πελάτες τους;

2. Πόσο κοστίζει η υγεία της οικονομίας και πόση οικονομία χρειάζεται για να είμαστε καλά στην υγεία μας;

Καληνύχτα.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr