Χούμους με παντζάρι

Συστατικά

250 γρ. ρεβίθια, χωρίς φλοιό, άβραστα
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 λίτρο νερό
300 γρ. παντζάρια, βρασμένα
150 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το σερβίρισμα
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια (ανάλογα την προτίμησή μας)
1/2 σκ. σκόρδο, προαιρετικά
100 γρ. ταχίνι
1 κ.γ. κοφτό κύμινο, σε σκόνη
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. αλάτι
πιπέρι
τορτίγιες, για το σερβίρισμα
θυμάρι, για το σερβίρισμα
σουσάμι, για το σερβίρισμα
σουσάμι, μαύρο, για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό και 1 κ.γ. αλάτι από το προηγούμενο βράδυ.

Τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, στην οποία έχουμε βάλει 1,5 λίτρο νερό, βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν για 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα.
Στραγγίζουμε καλά σε ένα άλλο μπολ (κρατώντας το νερό) και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα βρασμένα παντζάρια, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τα πολτοποιούμε με τα μαχαίρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια.
Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε το χούμους, και προσαρμόζουμε τα υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Πασπαλίζουμε με θυμάρι, σουσάμι, μαυροσούσαμο, και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε με κομμένες τορτίγιες, ελαφρώς σοταρισμένες στο τηγάνι.
akispetretzikis.com