Χρ. Γιαννακάκης στον Antenna Star: «Οι επιδοτήσεις βασικος άξονας διαχείρισης της χρηματοδότησης» (Ηχητικό)

Οι βασικοί άξονες διαχείρισης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα και οι δράσεις που θα επιδοτηθούν από τον μηχανισμό χρηματοδότησης παρουσιάζονται σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στο Αγρίνιο ,στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, σε εκδήλωση από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, της Εταιρείας ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε. και τεχνικού συμβούλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.»

  • Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα  συμμετέχουν όλοι οι Συνεταιρισµοί από τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας ενώ θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισµό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κ. Σπήλιος Λίβανος.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης σε συνέντευξή του, στον Antenna Star 103.5 και στην εκπομπή «Με υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου,

κάλεσε τους Συνεταιρισμούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες των σχεδίων-μελετών, ως προς τα επενδυτικά σχέδια, γιατί το Υπουργείο θα εγκρίνει κατά προτεραιότητα.

Τόνισε ότι οι επιδοτήσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τα επενδυτικά σχέδια συνεργασίας πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα αποτελούν τους βασικούς άξονες διαχείρισης της χρηματοδότησης και πρόσθεσε:

Το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει περίπου 520 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, οι προκηρύξεις των οποίων θα τρέξουν από αρχές Ιανουαρίου.
Το πρώτο πρόγραμμα των 185 εκατομμυρίων ευρώ, ως επιδότηση αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής δαπάνης, του όποιου επενδυτικού σχεδίου ή του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων. Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα της συνεργασίας μεταξύ πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, όπου εκεί συμμετέχουν συνεργασίες, που αφορούν και φυσικά και τους συνεταιρισμούς, που είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα που ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που είναι 170 εκατομμύρια επιδοτήσεις, (αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι αυτό θα είναι το 80% της δαπάνης της αναδιάρθρωσης, τελικά θα είναι το 50%). Έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι η αναδιάρθρωση θα περάσει μόνο μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Επίσης ο αγροτουρισμός θα χρηματοδοτηθεί με 50 εκατομμύρια, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον για την Αιτωλοακαρνανία  υπάρχει για τη γενετική βελτίωση των ζώων, που αφορά στις υδατοκαλλιέργειες».

Ακούστε, αναλυτικά όλη τη συνέντευξη του κ. Γιαννακάκη στον Antenna Star 103.5: