Τα φεστιβάλ έχουν μακραίωνη ιστορία αποτελώντας μια ανθρώπινη δραστηριότητα που ενισχύει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του ατόμου.
- Κάνοντας την αποτίμηση του «1ου Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου» μπορούμε με σιγουριά και ικανοποίηση να πούμε πως, ναι πραγματοποιήσαμε όλα όσα σχεδιάσαμε κι ακόμη περισσότερα εν μέσω δυσμενών συνθηκών. Είναι το μόνο χορωδιακό φεστιβάλ που έλαβε χώρα σε όλη την Ελλάδα αυτή τη χρονιά και με τόσες συμμετοχές.
Έλαβαν μέρος έντεκα χορωδίες, οι έξι εξ αυτών από άλλους νομούς της χώρας (Θεσπρωτία, Πάτρα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος). Το Φεστιβάλ έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ερασιτέχνες μουσικούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα και έδωσε βήμα σε ερασιτεχνικές χορωδίες να εκφραστούν επί σκηνής.
Ευχαριστούμε θερμά την Αντιπεριφεριάρχη Ιονίων Νήσων κ. Κατερίνα Μοθωναίου παραβρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις καθώς συνόδευε την χορωδία της Ζακύνθου, αλλά και την Δρ Βυζαντινής Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ κ. Σέβη Μαζέρα για την παρουσία της.
Το φεστιβάλ στα πλαίσια της αναγνώρισης σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν προσφέρει στην ανάδειξη της Ελληνικής Μουσικής και εν γένει του Ελληνικού Πολιτισμού βράβευσε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο πρόσωπο της κόρης του Άννα Μπιθικώτση λογοτέχνιδας – χρονογράφου.
Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε δύο ακόμη βραβεύσεις, της νεαρής καλλιτέχνιδας Μαρίας Πολύζου που φιλοτέχνησε τον πίνακα ζωγραφικής που έγινε σήμα κατατεθέν σε όλο το επικοινωνιακό υλικό του φεστιβάλ στηρίζοντας έτσι τους νέους καλλιτέχνες και τις εικαστικές τέχνες έμπρακτα και την τηλεόραση του Αχελώου TV για την επί σειρά ετών ενημέρωση και ψυχαγωγία που προσφέρει στη Δυτική Ελλάδα.
Όλες οι φιλοξενούμενες χορωδίες ξεναγήθηκαν και απήλαυσαν τα οφέλη μιας πανέμορφης περιοχής, γεμάτη με αρχαιολογικούς χώρους και φυσικές ομορφιές όπως η Λίμνη Τριχωνίδα.
Το φεστιβάλ είχε υπερτοπικό χαρακτήρα και περιελάμβανε παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις όπως ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής, επισκέψεις σε αρχαία θέατρα και εκκλησιαστικά και βυζαντινά μνημεία, Ι.Μ. Μυρτιάς, Ι.Μ. Πατροκοσμά Αιτωλού – Θέρμο ), σε αρχαιολογικά μουσεία (Αγρινίου και Θέρμου) και street performances σε κεντρικά σημεία της πόλης του Θέρμου (ανάπτυξη φεστιβαλικού τουρισμού). Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή – διαφήμιση – φωτογράφηση.
Το φεστιβάλ έχει Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή που αμφότερες δούλεψαν αφιλοκερδώς 10 περίπου μήνες. Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις Αρχές Διοίκησης και Οργάνωσης Μεγάλων
Εκδηλώσεων επιληφθήκαμε θέματα τα οποία προϋπόθεταν πραγματογνωμοσύνη και άπτονταν ειδικών επιστημονικών ή τεχνικών γνώσεων, όπως η επιλογή των χώρων της εκδήλωσης και των ξεναγήσεων, των ομιλητών, των επίσημων καλεσμένων, του επικοινωνιακού υλικού (προσκλήσεις, πρόγραμμα, αφίσες, επιγραφές, έντυπα αξιολόγησης, επαίνους συμμετοχής), της διακόσμηση του χώρου, τα Coffee – breaks/γεύματα, τα οπτικοακουστικά μέσα, την φωτογράφηση – βιντεοσκόπηση, την ασφάλεια του χώρου, τη γραμματεία υποδοχής και υποστήριξης και τηρήσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ε.Ο.Δ.Υ. και του ΥΠΠΟΑ.
Το φεστιβάλ έγινε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (διοργανωτές, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας, Υπουργείο Πολιτισμού, καλλιτέχνες, επαγγελματίες). Ήταν επιτυχημένο σε απήχηση, προσέλευση και αναγνωσιμότητα και ήδη είναι από τα πρώτα πολιτιστικά θέματα και το επικοινωνούν Μ.Μ.Ε. σε όλη την Ελλάδα. Ανεβάσαμε τον πήχη και αντισταθήκαμε στην υποκουλτούρα και στα πολιτιστικά υποπροϊόντα.
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε αποδέκτες χιλιάδων θετικών μηνυμάτων και σχολίων, ενώ συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και η διευθύντρια Μουσικής και Χορωδιών του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art κ. Εύα Βασιλοπούλου.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον εξαίρετο παρουσιαστή κ. Αλέξη Κωστάλα για την φιλική συμμετοχή του ως παρουσιαστής στο φεστιβάλ, την Αρετή Κετιμέ που μας τίμησε με την παρουσία της, τον κ. Σταμάτη Σπανουδάκη για το μουσικό σήμα κατατεθέν και τον ηχολήπτη κ. Αυγέρη Παναγιώτη για τον άριστο ήχο.
Θερμές ευχαριστίες στους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, την «Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξη και Προβολής του Δήμου Αγρινίου» και την Ακτίνα Εθελοντισμού. Ευχαριστίες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Τμήμα Αγρινίου). Ευχαριστίες στον Δήμο Θέρμου για τη συνεισφορά του και κυρίως για τη ζεστή φιλοξενία και τις ξεναγήσεις της Αντιδημάρχου κ. Γιάννα Καλημέρη. Ευχαριστούμε του χορηγούς επικοινωνίας του ραδιοφώνου, των έντυπων και ηλεκτρονικών εφημερίδων και την Ε.Ρ.Τ.
Ευχαριστούμε τους επαγγελματίες εστίασης και διαμονής για τις προσφορές τους, το κοινό που καταχειροκρότησε τις χορωδίες όλες.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Χρυσούλα Τασολάμπρου
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – «Ο Νόμος του Μέρφυ» έως τις 27 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο «Άνεσις»
Αγρίνιο: Με μεγάλη συμμετοχή η 4η Γιορτή Πορτοκαλιού στα Καλύβια
«Ανεξάρτητη»: Η Κωνωπινιώτισσα Ιουλία Καλλιμάνη ερμηνεύει το νέο της τραγούδι