Χριστίνα Σταρακά: «Ο Αντρέας πραγμάτωσε τη δημοκρατία όσο κανείς»

Η Χριστίνα Σταρακά για την Ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974:

  • «3 του Σεπτέμβρη του 1974 , ακριβώς 131 χρόνια μετά την κατοχύρωση συντάγματος στο ελληνικό κράτος και 47 χρόνια από σήμερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με κύρια αιτήματά του τη λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλλαγή, τη Δημοκρατία.

Πολλοί θα διαφωνήσουν με τον τρόπο που ο Αντρέας άσκησε εξουσία από το 1981 και μετά, πολλοί θα του χρεώσουν πολλά.

Κανείς όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Αντρέας πραγμάτωσε την δημοκρατία όσο κανείς άλλος τον 20ό αιώνα στη Ελλάδα. Αναδόμησε την ελληνική κοινωνία. Έφερε την πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Κατάργησε τα δελτία φρονημάτων. Άσκησε σκληρή εξωτερική πολιτική, εδραιώνοντας την Ελλάδα στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Αναδιαμόρφωσε τον πλούτο και ίδρυσε την τάξη των μικρομεσαίων. Αναγνώρισε μετά από τόσα χρόνια την αντιστασιακή δράση των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου πραγματώνοντας την εθνική συμφιλίωση.

Όπως και να έχει το πράγμα, τα μηνύματα που μένουν για την 3η του Σεπτέμβρη, παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά.

Όλοι θα θυμούνται πως μία φορά τον 19ο και μια φορά τον 20ο αιώνα αυτή η μέρα σημάδεψε τους αγώνες του λαού και σηματοδότησε ένα καλύτερο αύριο στον μόνιμο αγώνα για τη δημοκρατία.

Όλοι θα θυμούνται την 3η του Σεπτέμβρη ως μέρα νίκης του ελληνικού λαού».