Δ. Κωνσταντόπουλος: «Σύγχρονη μάστιγα στο χώρο του αθλητισμού το ντόπινγκ» (Video)

«Το ντόπινγκ αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα στο χώρο του αθλητισμού», αναφέρει ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και συνεχίζει λέγοντας τα εξής:

  • «Συζητάμε σήμερα την εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού αντιντόπινγκ. Και τούτο, σε μια εποχή που ο αθλητισμός σε όλο τον κόσμο και σε όλες του τις μορφές έχει πληγεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
     
    Στη χώρα μας είδαμε και το παράδοξο με παράπονα πολιτών και φορέων και γι’αυτό και καταθέσαμε και ερώτηση στον κ. Υπουργό, όπου το Υπουργείο αντί να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση λειτουργίας των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, όπως υποχρεούται από το νόμο, έτσι ώστε όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα να επανέλθει και η άθληση στη ζωή των πολιτών, το είδαμε να καλεί αναρμοδίως τους δημάρχους ουσιαστικά να βγάλουν έξω από αθλητικούς χώρους, δημότες και τα νόμιμα σωματεία τους!Δηλαδή να καταργήσουν και να αποκλείσουν προγράμματα λαϊκού-μαζικού αθλητισμού. Προγράμματα απευθυνόμενα στους δημότες, στην τρίτη ηλικία και σε ΑμεΑ, άτυπες ομάδες πολιτών και μεμονωμένα άτομα που δεν ανήκουν σε οργανωμένο Σωματείο/Σύλλογο.
    Τα συμπεράσματα δικά σας.Όσον αφορά στο παρόν νομοσχέδιο,το ντόπινγκ αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα στο χώρο του αθλητισμού.Οδηγεί σε εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και υπονομεύει το θεμελιώδες δικαίωμα για άθληση με υγιείς συνθήκες, χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε ουσιών.

    Ιδιαίτερα σήμερα όπου εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας, οι έλεγχοι ντόπινγκ έχουν περιοριστεί, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των αθλητών που ανησυχούν για αυξημένες παραβάσεις.

    Πριν λίγους μήνες στο αθλητικό ρεπορτάζ διάβασα τον Μάικλ Φελπς να δηλώνει στο CNN ότι με άριστα το δέκα οι Ολυμπιακοί του Τόκιο θα είναι «καθαροί» γύρω στο «τέσσερα-πέντε».

    Κι αυτό διότι έχουν μειωθεί οι έλεγχοι και λόγω των μειωμένων αθλητικών διοργανώσεων.

    Σύμφωνα με τον WADA τον Σεπτέμβριο οι έλεγχοι ήταν κατά 20% λιγότεροι.

    Η καταπολέμηση λοιπόν του ντόπινγκ, είναι κομβικής σημασίας για την προώθηση του φίλαθλου πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι, την προστασία των αθλητών τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.

    Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν και έναν συμβολισμό, καθώς δεν πληγώνει τίποτα περισσότερο τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το ντόπινγκ που καταλύει το ευ αγωνίζεσθαι.
     
    Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Με το παρόν νομοσχέδιο, η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με τον νέο Κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

    Ο Κώδικας του WADA έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από 1/1/2021 και αποτελεί το θεμέλιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Αντιντόπινγκ.
     
    Θέτει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ αφενός σε επίπεδο καταστολής και κυρώσεων και αφετέρου σε επίπεδο πρόληψης.
     
    Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Το Νομοσχέδιο μεταφέρει στην ελληνική έννομη τάξη τον Κώδικα του WADA, αντικαθιστώντας στο σύνολό του τον ν. 4373/2016, που ίσχυε έως και σήμερα.

    Οι αλλαγές που επέρχονται είναι σημαντικές και αντανακλούν μια σύγχρονη προσέγγιση στο φαινόμενο του ντόπινγκ, με βάση τις εξελίξεις της ιατρικής και της τεχνολογίας.
     
    Ο Κώδικας εισάγει δύο νέα διεθνή Πρότυπα :
    1. Το Διεθνές Πρότυπο για τη Διαχείριση Αποτελεσμάτων
    2. Και το διεθνές πρότυπο για την εκπαίδευση.

    Εδώ να τονιστεί, ότι στο επίκεντρο τίθεται πλέον η αξιολόγηση με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης κι όχι η άκριτη εφαρμογή κυρώσεων.
     
    Έτσι, εισάγεται η έννοια των επιβαρυντικών περιστάσεων, που οδηγούν σε βαρύτερη τιμωρία, όταν για παράδειγμα έχει γίνει χρήση πολλαπλών απαγορευμένων ουσιών.

    Στον αντίποδα, προβλέπονται μειωμένες κυρώσεις για την περίπτωση αθλητών που ομολογούν την παράβαση πριν λάβουν γνωστοποίηση για υποβολή σε δειγματοληψία.

    Άλλωστε, αυτό που πρέπει να τονιστεί κ. Υπουργέ, είναι ότι ο νέος Κώδικας • δίνει έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών.

    Στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι κάθε αθλητής γνωρίζει το πλαίσιο για τον έλεγχο του ντόπινγκ,  έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση γι’ αυτό και έχει μια δίκαιη δίκη όταν του καταλογίζεται κάποια παράβαση, με εφαρμογή των αρχών της αναλογικότητας.
     
    Μάλιστα, για πρώτη φορά υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αθλητές που βρίσκονται να έχουν λάβει ουσίες κατάχρησης.
    Στους αθλητές αυτούς επιβάλλοντια μικρότερες κυρώσεις εφόσον αποδείξουν ότι η χρήση πραγματοποιήθηκε εκτός αγώνα και δεν σχετίζεται με την αθλητική απόδοση, καθώς και περαιτέρω μείωση των κυρώσεων εφόσον ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
     
    Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Μια ακόμα σημαντική αλλαγή που φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η ενθάρρυνση αθλητών και άλλων προσώπων πέριξ του αθλητισμού να καταγγείλουν περιστατικά ντόπινγκ.

    Έτσι, ο εκφοβισμός, οι απειλές και τα αντίποινα που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν καταγγελίες για ντόπινγκ, τιμωρούνται πλέον ως παράβαση του κώδικα.

    Είναι άλλωστε αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει όσους βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.
     
    Να αναφερθώ τέλος, στην εφαρμογή του Κώδικα και σε τρίτα πρόσωπα εκτός των αθλητών.

    Έτσι, oρίζεται πλέον ότι και τα μέλη της διοίκησης των αθλητικών Ομοσπονδιών καθώς και το προσωπικό υποστήριξης των αθλητών (γυμναστές, προπονητές κλπ) δεσμεύονται από τους κανόνες για το ντόπινγκ.

    Και έρχομαι στον Εθνικό Οργανισμό καταπολεμησης του ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).
     
    Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Ο ΕΟΚΑΝ θα είναι αρμόδιος στη χώρα μας για την εφαρμογή του Κώδικα Αντιντόπινγκ.

    Να θυμίσω, ότι η ίδρυσή του ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είχε προβλεφθεί ήδη από τον ν. 4049/2012.

    Φτάσαμε στον Οκτώβρη του 2020, 8 χρόνια μετά, για να εκδοθεί το ΠΔ με το οποίο καθορίζεται η οργάνωση και η λειτουργία του νέου Οργανισμού που αντικαθιστά το ΕΣΚΑΝ.

    Και αναμένουμε πλέον τη διαπιστωτική πράξη για την πιστοποίηση της λειτουργικής ετοιμότητας του ΕΟΚΑΝ.

    Το Υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Οργανισμού με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και την επιχορήγησή του με 1,3 εκατομμύρια ευρώ για το 2021.

    Ο νέος Οργανισμός, λοιπόν, είναι επιφορτισμένος με ένα πολύ σημαντικό έργο και είναι αναγκαίο να εξοπλιστεί με κατάλληλους πόρους και προσωπικό ώστε να είναι αποτελεσματικός.

    Και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε κ. Υπουργέ,
     Πότε πρόκειται να ξεκινήσει την κανονική του λειτουργία ο ΕΟΚΑΝ, και ποια είναι η στελέχωσή του σε επίπεδο υπαλλήλων.
    Έχουν γίνει λοιπόν προσλήψεις;
    Και με ποια διαδικασία έγιναν;
    Ερωτήματα που σας θέσαμε και κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στην Επιτροπή.
     
    Επίσης κ. Υπουργέ, πρωταρχικός στόχος του νέου Οργανισμού πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα και η ανεξαρτησία του.

    Ανεξαρτησία από κάθε πολιτική ή κομματική δέσμευση, ανεξαρτησία από κάθε Ομοσπονδία, ανεξαρτησία από κάθε παράγοντα του αθλητισμού.

    Θα μπορούσε να προβλεφθεί γνώμη της Επιτροπής Διαφάνειας ή της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την επιλογή της διοίκησης του Οργανισμού.

    Έτσι θα υπάρχουν οι εγγυήσεις διαφάνειας για τον Οργανισμό.

    Και έρχομαι αγαπητοί συνάδελφοι, στο θέμα του εργαστηρίου για τους ελέγχους ντόπινγκ:
    Το εργαστήριο για ελέγχους ντόπινγκ στην Ελλάδα, έχασε την πιστοποίησή του από τον WADA την 1η Οκτώβρη 2019 γιατί κρίθηκε ότι δεν κάλυπτε τα διεθνή standards.

    Ο WADA είχε προειδοποιήσει γι αυτό ήδη από το 2018.
    Το 2019, με τον ν. 4589/2019 προβλέφθηκε η μεταφορά του εργαστηρίου στο Δημόκριτο.

    Ωστόσο ακολούθησαν μήνες αδράνειας με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα η σχετική ΚΥΑ να εκδοθεί με καθυστέρηση και ο WADA να αναστείλει την πιστοποίηση του εργαστηρίου.

    Αναστολή που παρατάθηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2020 και συνεχίζεται έως και σήμερα.

    κ. Υπουργέ,
    Η αναστολή της πιστοποίησης του εργαστηρίου στην Ελλάδα, δεν τιμά την εικόνα της χώρας μας.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του WADA, τα μοναδικά εργαστήρια στον κόσμο που έχουν χάσει την πιστοποίησή τους επειδή δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή δεδομένα, είναι της Ελλάδας, της Ινδίας και της Ταϋλάνδης.

    Πρέπει λοιπόν το εργαστήριο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, με στελέχωση από επιστήμονες και εφαρμογή σύγχρονου εξοπλισμού.

    Στη συζήτηση στην Επιτροπή, είπατε ότι θα προχωρήσουν οι προσλήψεις επστημόνων και η αγορά των οργάνων του εργαστηρίου.Το αναμένουμε και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το πότε αναμένεται να δοθεί και πάλι η πιστοποίηση του WADA στο εργαστήριο.
     
    Ολοκληρώνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα του ντόπινγκ απαιτεί συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες από όλους μας με κοινό στόχο την καταπολέμησή του.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ θέτει τους κανόνες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υποχρέωσή μας, να διασφαλίσουμε ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα εφαρμοστεί και θα είναι αποτελεσματικό.
     
    Και βέβαια, εδώ να πούμε κ. Υπουργέ, ότι η ενημέρωση για το ντόπινγκ και τους κινδύνους του, επιβάλλεται να ξεκινά μέσα από το σχολείο.

    Έτσι ώστε να γίνουν βίωμα σε κάθε πολίτη, τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει το ντόπινγκ, τόσο για την υγεία των αθλητών, όσο και για την ποιότητα του αθλητισμού γενικότερα, αφού στην περίπτωση αυτή, θα μιλάμε για κατασκευασμένα αποτελέσματα και τεχνηέντως πλασματική κατάταξη του αθλητή.

    Να γίνει συνείδηση ότι το ντόπινγκ είναι παράγωγο της διαπλοκής της παγκόσμιας βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος.

    Να μπει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι το χειροκρότημα σε αθλητές που έχουν -κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι χειροκρότημα στο κέρδος σε βάρος της υγείας.

    Χρειάζεται συστηματική ενημέρωση από το σχολείο και προληπτικές πολιτικές σχετικά με τις επιπτώσεις του ντόπινγκ στην υγεία των αθλητών.
     
    Κατόπιν αυτών, τοποθετούμαστε θετικά στην κύρωση του κώδικα αντιντόπινγκ».