Δημήτρης Πολιτόπουλος: «Όλο μας το σχέδιο βασίζεται σε μία βασική φιλοσοφία. Ποια είναι αυτή; Η Αποκέντρωση! Δεν μπορείς να έχεις ένα κράτος που έχει δύο μεγάλους αστικούς πυλώνες και μια περιφέρεια που δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι πόροι που μας δίνονται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν διαφορετική στόχευση.».
- Ο Αγρινιώτης Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, επισκέφθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 το Αγρίνιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Δυτική Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες και την ανάδειξη της διαφορετικής πολιτικής πρότασης του κόμματος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη μείωση του κόστους ρεύματος μέσα από την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, στη χρηματοδότηση που θα μπορούσε να προκύψει από την ορθή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και σε θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας, της υψηλής φορολόγησης, της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Tοπικής Aυτοδιοίκησης με βάση τις αρχές της αποκέντρωσης.
- Ο κ. Πολιτόπουλος, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην πόλη μας, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Agrinio365 Media Group (Antenna-Star.gr και AgrinioTimes.gr) και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα:
Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν έρχομαι στο Αγρίνιο. Πλημμυρίζω από αναμνήσεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτό μου δίνει μια ευφορία και μία διάθεση να δουλέψω περισσότερο γι’ αυτόν τον τόπο, να μεταφέρω τις απόψεις του κόμματος και ν’ ακούσω και τα προβλήματα του τόπου, για τον οποίο έχω μια μεγαλύτερη ευαισθησία, λέει ο ίδιος.
Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα
- Κύριε Πολιτόπουλε, πότε ήρθατε για τελευταία φορά στο Αγρίνιο;
Η τελευταία φορά που ήρθα στο Αγρίνιο ήταν το 2017, ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, αλλά μέχρι την ηλικία των 10-11 ετών περνούσα πολύ χρόνο στο Μαγκλαραίικο.
Μετά οι εξελίξεις με έφεραν στην Αθήνα, σπούδασα στην Ιταλία… Ξαναβρέθηκα στο Αγρίνιο, όπως είπα, για μια σειρά από συζητήσεις που αφορούσαν στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο νέων θέσεων και προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πώς ασχοληθήκατε με την πολιτική;
Ήμουν πάντα ένας ενεργός πολίτης, παρακολουθούσα την πολιτική, αλλά δεν ήμουν ποτέ ενεργό μέλος στην πολιτική. Δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό τζάκι. Ουσιαστικά, πέρα από κάποια συνδικαλιστική δράση που είχα, η βασική ενεργή μου ενασχόληση ξεκίνησε από τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το 2009 θεωρούσα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορούσε να έχει μια άλλη εξέλιξη και θα μπορούσε να ήταν μια διαδικασία την οποία θα διαχειριζόταν οι άνθρωποι σε τοπικό επίπεδο.
Θεωρούσα επίσης ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα μπορούσαν να υπάρχουν τοπικά οικονομικά οφέλη. Έτσι λοιπόν δημιούργησα μια κοινωνική – συνεταιριστική επιχείρηση στην Τήνο, μια ενέργεια η οποία εκτιμήθηκε και αναγνωρίστηκε ως μια πρωτοπόρα επιχείρηση, η οποία μετά από 12 χρόνια με την διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών είναι μια βιώσιμη επιχείρηση με ετήσιο τζίρο περίπου 200.000 ευρώ, χρήματα τα οποία μένουν στην τοπική κοινωνία και τα οποία διαφορετικά θα πήγαιναν στην χωματερή.
Όταν αργότερα οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, στους οποίους εν τω μεταξύ είχα γίνει μέλος, όρισαν επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έναν αναπληρωτή Υπουργό, μου ζητήθηκε να γίνω Τεχνικός Σύμβουλος σε θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Μετά από ένα χρόνο, η τότε κυβέρνηση με τίμησε με το να με διορίσει Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, όπου και παρέμεινα μέχρι το 2019.
- Τι αποκομίσατε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης;
Αποκόμισα μία εμπειρία, την οποία σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο μετουσίωσα σε μία πρόταση για την ανακύκλωση η οποία είναι το βασικό στοιχείο για να περάσουμε σε αυτό που σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, την Κυκλική Οικονομία.
- Τί είναι η «Κυκλική Οικονομία»;
Μέχρι σήμερα γνωρίσαμε την «Ευθύγραμμη Οικονομία». Δημιουργείται ένα προϊόν, το αγοράζουμε, χαλάει, το πετάμε και πάμε σε νέο προϊόν. Στην «Κυκλική Οικονομία», αγοράζουμε ένα προϊόν, μας λένε τις προδιαγραφές αυτού του προϊόντος, μας λένε πόσο χρόνο ζωής έχει, μας λένε ότι κάποια εξαρτήματα από αυτό μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε – άρα έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής – και μας λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προϊόντος έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο το υλικό κάνει έναν κύκλο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε ένα νέο κύκλο ζωής έως ότου καταστεί ακατάλληλο.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση και μια σειρά από νομοθεσίες, αλλά και να πειστεί ο κόσμος ότι, για παράδειγμα, όταν ένα μπουκαλάκι για νερό είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμο υλικό δεν είναι επικίνδυνο.
Η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει έτσι ώστε οποιοδήποτε προϊόν παράγεται από δευτερογενή υλικά να γίνεται αποδεκτό και να μπαίνει στην αγορά.
- Ποιες είναι οι βασικές θέσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ;
Όλο μας το σχέδιο βασίζεται σε μία βασική φιλοσοφία. Ποια είναι αυτή; Η Αποκέντρωση! Δεν μπορείς να έχεις ένα κράτος που έχει δύο μεγάλους αστικούς πυλώνες και μια περιφέρεια που δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι πόροι που μας δίνονται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν διαφορετική στόχευση.
Για παράδειγμα, από την περιφέρεια λείπει η Ασφάλεια, δηλαδή, η ιατρική περίθαλψη. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης έχει δώσει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση όλων των ψηφιακών μονάδων. Τι πιο εύκολο λοιπόν από το να φροντίσει η κυβέρνηση να υπάρχει σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας απλός σταθμός Τηλεϊατρικής, συνδεδεμένος με ένα πρόγραμμα Κεντρικών Νοσοκομείων. Έχει πόρους να το κάνει αυτό για να δώσει ασφάλεια στους ανθρώπους που βρίσκονται στα χωριά.
Μια ακόμη πρόταση είναι να δοθούν κίνητρα και επιδοτήσεις σε ανθρώπους που θα δημιουργήσουν μια επιχείρηση στον τόπο καταγωγής τους.
Μια τρίτη πρόταση είναι η οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να της παρέχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να κάνει μια σειρά από δράσεις.
Μια θέση γενικότερα των Πρασίνων είναι ότι μπορεί να υπάρξει μείωση του κόστους ρεύματος και καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης μέσα από την ιδιοπαραγωγή και την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, όπου κεντρικό ρόλο θα πρέπει να παίξουν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες.
- Ποια είναι η φιλοσοφία της Πολιτικής Οικολογίας;
Η Πολιτική Οικολογία είναι ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σύστημα, που έχει ως φιλοσοφία: όχι εκμεταλλεύομαι τη γη, αλλά την αξιοποιώ, δεν υπερπαράγω και ισοκατανέμω την παραγωγή.
Είμαστε υπέρ της βιώσιμης οικονομίας και γι’ αυτό δεν είμαστε κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά είμαστε κατά της πρωτοβουλίας που εκμεταλλεύεται στον υπέρτατο βαθμό αυτό το οποίο θα πρέπει να σέβεται.
- Υπάρχουν σκέψεις για τη συνένωση και συνεργασία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ με άλλα οικολογικά σχήματα, εν όψει των επικείμενων εκλογών;
Υπάρχουν ήδη ζυμώσεις και μάλιστα θα έλεγα ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο με τις συζητήσεις για τη συνένωση του οικολογικού χώρου, με παλιά μας μέλη τα οποία είχαν διαχωρίσει τη θέση τους. Οι συγκυρίες σήμερα βοηθούν όλους μας να θέλουμε να συμπλεύσουμε.
- Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι για το μέλλον;
Η προσωπική μου φιλοδοξία είναι να βοηθήσω να μπουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο Κοινοβούλιο, γιατί θεωρώ ότι η θέση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι πολύ κοντά στην κοινωνία και τους ανθρώπους.
Δεν μπορεί να υπάρχει βιώσιμη οικονομία για τον άνθρωπο και να μη συνδέεται με το περιβάλλον. Περιβάλλον και άνθρωπος είναι συνυφασμένα. Προστατεύεις το περιβάλλον, προστατεύεις και τον άνθρωπο.
Ακούστε τη Ραδιοφωνική Συνέντευξη του Συμπρόεδρου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Δημήτρη Πολιτόπουλου, στον Antenna Star 103.5 και τη Νάντια Μπούτα:
Σχετικά Άρθρα
«Μαύρα» Χριστούγεννα για τα μαγαζιά
SL1: Δεν πάει στον Παναθηναϊκό ο Λιάβας
Ο Πανσερραϊκός ανακοίνωσε Γκάμπριελ Πιρές!