Η Περιφέρεια Αττικής τιμά τον κορυφαίο εκπρόσωπο του δημοτικού μας τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη με ένα διαδικτυακό αφιέρωμα – πολιτιστική προσφορά προς τη φιλόμουση, την εκπαιδευτική και την καλλιτεχνική κοινότητα, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας.
- Το αφιέρωμα, θα μεταδοθεί από το κανάλι YouTube της Περιφέρειας την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 18.00 και μετά θα είναι διαθέσιμο ελεύθερα για εκπαιδευτική και καλλιτεχνική χρήση απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα και τη Διασπορά.
Πρόκειται για μία δίωρη συναυλία με αντιπροσωπευτική επιλογή από τα σημαντικότερα τραγούδια του Γιώργου Παπασιδέρη, πλαισιωμένα από την αναλυτική παρουσίαση και αποτίμηση της ζωής και του έργου του, σε κείμενα και καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.
Η ορχήστρα αποτελείται από το συγκρότημα του γνωστού δεξιοτέχνη στο κλαρίνο, μουσικολόγου και διδάσκοντος στο ΕΚΠΑ Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου, που συνεργάζεται με τους δεξιοτέχνες μουσικούς Βασίλη Αθανασιά (βιολί), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Αλέξανδρο Σωτήρχο (λαούτο) και Μιχάλη Μπακάλη (κρουστά).
Τον «απόηχο» της φωνής του Γ. Παπασιδέρη μεταφέρουν στη συναυλία ο παλαίμαχος Μεγαρίτης τραγουδιστής και παλιός συνεργάτης του Σπύρος Μπερδελής, ο Σπύρος Μπρέμπος, (που ερμηνεύει, με τη συνοδεία στο βιολί από τον γιο του Νικόλα, τα αρβανίτικα τραγούδια του Παπασιδέρη), καθώς και οι εξαιρετικοί δημοτικοί τραγουδιστές Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, ‘Αρης Ντίνας και Μανώλης Καπετανάκης. Επίσης, συμμετέχει ο Κουλουριώτης τραγουδιστής Νότης Θαλασσινός, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Γ. Παπασιδέρη και Μίμη Ανδριανού» της Σαλαμίνας.
Ο Γιώργος Παπασιδέρης γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1902 και αποτελεί μοναδική παρουσία στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού ως ο τραγουδιστής-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, ενός ήθους ξεχωριστού. Από το 1928 (που έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις) και για περίπου μισόν αιώνα (μέχρι τον θάνατό του το 1977), υπηρέτησε τη μουσική μας παράδοση μέσα από τις κλασικές-ιστορικές ερμηνείες του που καθιέρωσαν μιαν ολόκληρη «σχολή».
Στη διάρκεια της καριέρας του επισκέφθηκε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καταφέρνοντας να διασώσει από την αφάνεια εκατοντάδες παλιά δημοτικά τραγούδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε χωριό που επισκεπτόταν τον φιλοξενούσαν οι άνθρωποι του τόπου, με τους οποίους συζητούσε και κατέγραφε τα δημοτικά τους τραγούδια τα οποία εν συνεχεία ηχογραφούσε.
zougla.gr
Σχετικά Άρθρα
Λιβανός: «Δέσμευση της Κυβέρνησης οι αυξήσεις μισθών και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας»
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τέλος χρόνου για την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή
Δ.Ε.Υ.Α.Μ.: Πρόταση για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού