Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά αλλά δεν μπορείτε να πείσετε όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους, να σας ακολουθήσουν;
- Τα θετικά νέα είναι πως δεν είστε η μόνη.
Η καθημερινότητα όπως είναι διαμορφωμένη, μπορεί πραγματικά να σας δυσκολεύει, ώστε να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής της οικογένειά σας.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε
Από το άγχος και τα« φορτωμένα» προγράμματα έως τους περιορισμούς λόγω οικονομκού προϋπολογισμού, πολλά εμπόδια μπορούν να παρέμβουν ανάμεσα στην απόφασή σας και την πραγμάτωση του σκοπού για ένα θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής.
Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην συμφωνούν πάντα στο τι να φάνε.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς ακολουθούν μια ειδική δίαιτα, λόγω θέματος στην υγεία, τα μικρά παιδιά συνήθως αρνούνται πεισματικά να φάνε τα γεύματα τους, ενώ οι έφηβοι στο δρόμο για το σπίτι από το σχολείο μπορεί να έχουν πάρει άλλο φαγητό.
Ωστόσο, με ένα προσεκτικό σχεδιασμό και ευελιξία, είναι δυνατόν να «μυήσετε» την οικογένειά σας σε πιο υγιεινές συνήθειες.
Συμβουλές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα σας
1. Μην αποζητάτε την τελειότητα
Ρίχνοντας μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκτάς την αίσθηση ότι η υγιεινή διατροφή είναι μία χρονοβόρα διαδικασία της τέλειας εικόνας.
Αντί ο σκοπός σας να είναι η μίμηση της εξιδανικευμένης εικόνας του ίντερνετ, καλό θα ήταν να θέσετε έναν ρεαλιστικό σκοπό.
Επιπλέον, απομακρύνοντας τον εαυτό σας από την πίεση της τέλειας διατροφής, είναι πιο πιθανό να πετύχετε τελικά τον σκοπό σας.
2. Μην βάζετε «ετικέτες» στο φαγητό
Σίγουρα υπάρχουν συστατικά που κάνουν ένα γεύμα πιο θρεπτικό. Ωστόσο καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την κατηγοριοποίηση των φαγητών σε «καλά» και «απαγορευτικά».
«Μην χωρίζετε τα φαγητά σε κατηγορίες, όλα τα τρόφιμα χωράνε σε έναν σωστό τρόπο ζωής με μέτρο», τονίζει η διαιτολόγος Aubrey Redd.
3. Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει δίαιτα
Κατ’αρχήν τα παιδια δεν πρέπει να κάνουν δίαιτες, εκτός κι αν υπάρχει σύσταση ιατρού για αυτό.
Η συζήτηση για το σωματικό βάρος μπροστά στα παιδιά, πρέπει να γίνεται με προσοχή από τους γονείς, καθώς εύκολα ένα παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε λανθασμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές γύρω από το φαγητό.
Συζητήστε με τα παιδιά σας να αγαπούν το σώμα τους και να το προσέχουν από μέσα προς τα έξω. Ακούγοντας τα παιδιά τα θετικά της υγιεινής διατροφής θα μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και κατά συνέπεια να έχουν αυτοπεποίθηση για την εικόνα τους.
4. Οικογενειακό τραπέζι
Το να τρώτε μαζί ως οικογένεια – χωρίς περισπασμούς – έχει πολλά οφέλη.
Ένα από αυτά είναι της ενθάρρυνσης υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών ο ένας στον άλλον.
Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά των οικογενειών που τρώνε μαζί τείνουν να τρώνε λιγότερο «γρήγορο» φαγητό(fast food )και περισσότερo φρούτα και λαχανικά.
Υπάρχουν επίσης οφέλη για τους ενήλικες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς που συμμετέχουν σε οικογενειακά δείπνα έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και στρες.
Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να τρώει όλη η οικογένεια μαζί κάθε βράδυ, προσπαθήστε να το βάλετε σε προτεραιότητα να γίνεται όσο πιο συχνά.
5. «Οπτικοποιήστε» τα υγιεινά φαγητά
Όταν πεινάσετε, αν πρέπει να πλύνετε και να κόψετε λαχανικά για να ετοιμάσετε ένα σνακ ή να πάρετε από το ντουπάλι μια σακούλα πατατάκια, θα επιλέξετε αυτό που σας διευκολύνει περισσότερο εκείνη την στιγμή, δηλαδή τα πατατάκια.
Αντ’ αυτού μπορείτε με μικρή προετοιμασία μέσα στο σαββατοκύριακο να ετοιμάσετε τα σνάκ για όλη την οικογένεια. Αρχικά πλύνετε τα λαχανικά ή τα φρούτα κατόπιν κόψτε τα σε λωρίδες και αποθηκεύστε τα σε καθαρά δοχεία στο ψυγείο.
Με αυτόν τον τρόπο, τα λαχανικά είναι εύκολα ορατά.
in.gr
Σχετικά Άρθρα
«MasterChef 2025» – Γκρι Μπριγάδα: Σχεδόν ομόφωνα αρχηγός ο Κλεό από το… Μεσολόγγι!
«Άγιος Έρωτας»: Συλλαμβάνεται ο Αργύρης, ανησυχεί ο Κλεάνθης
Λόττο: Κερκυραίος κέρδισε 12.000 ευρώ