«Δημήτρης Μακρής: Ο Κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού – Ο Στρατηγός της Επανάστασης – Οι 1.326 Αγωνιστές του»

Αγρίνιο: Την Τρίτη του Πάσχα η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή

  • Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή: «Δημήτρης Μακρής: Ο Κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού – Ο Στρατηγός της Επανάστασης – Οι 1.326 Αγωνιστές του», την Τρίτη, 18 Απριλίου 2013 και ώρα 20:30, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά (Σκαλτσοδήμου 9, Αγρίνιο).

Εισηγητές:

κ. Γιάννης Δ. Μακρής: Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου

κ. Βασίλειος Πατρώνης: Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

κ. Χρήστος Κυριαζής: Εκπαιδευτικός

κ. Δημήτριος Αλεξανδρής : Ιστορικός Ερευνητής- συγγραφέας του Βιβλίου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα. Αναστασία Ξουργιά, Εκπαιδευτικός.

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Αλεξανδρή «Δημήτρης Μακρής: Ο Κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού – Ο Στρατηγός της Επανάστασης – Οι 1.326 Αγωνιστές του», προλογίζει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων και δισέγγονος του Στρατηγού, Ιωάννης  Δ. Μακρής.

Το βιβλίο (526 σελίδων) αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην προεπαναστατική περίοδο και στην ανυπότακτη  Κλεφτουριά του Ζυγού, που με Καπετάνιο της τον Δημήτρη Μακρή, επιβίωσε μέχρι την Επανάσταση του ΄21, από τον φοβερό διωγμό των Οθωμανών στις αρχές του 19ου αιώνα. 

Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και κυρίως στις πολιορκίες, στις μάχες και στις εκστρατείες, που πήρε μέρος το ένοπλο σώμα του Δημήτρη Μακρή.

Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται η στρατιωτική πορεία του Δ. Μακρή, στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος (Ελαφρά Τάγματα, Τετραρχίες) και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται όλοι οι Αγωνιστές, Πεσόντες και Αιχμάλωτοι, που πολέμησαν στην Επανάσταση, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Μακρή, από τις περιοχές του Πάνω και Κάτω Ζυγού και τα χωριά των περιφερειών Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Τριχωνίδας, Ναυπακτίας, Βάλτου, Ξηρομέρου και Ευρυτανίας.

Τέλος στο Παράρτημα του βιβλίου αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα, ο βαθμός, η ηλικία και ο τόπος καταγωγής, των 405 στρατιωτικών (αξιωματικών και στρατιωτών) του Κ’ Τάγματος, που διοικούσε το 1832 ο Στρατηγός Δημήτρης Μακρής.