Δήμος Ναυπάκτου: Προχωρά σε κατασκευή νέου δημαρχείου (Photos)

Ο δήμος Ναυπακτίας προχωρά τη διαδικασία κατασκευής νέου δημαρχείου, έχοντας επιλέξει ως χώρο γι’ αυτό το ακίνητο όπου είχε ξεκινήσει η κατασκευή του κολυμβητηρίου στα ανατολικά της Ναυπάκτου. Το θέμα, το οποίο είχε αποκαλύψει η «ε» προ λίγων μηνών, έχει ήδη περάσει αρκετά από τα πρώτα στάδια με την εκπόνηση της σχετικής προμελέτης και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί η προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ)- Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου (ΤΡΣ) για τη χωροθέτηση και τον καθορισμό του στην εν λόγω έκταση. Διαβάστε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί ποια η φιλοσοφία επιλογής και τι αναλυτικά προβλέπεται να κατασκευαστεί στο χώρο.

Όπως είχαμε αναφέρει στο ρεπορτάζ όπου το θέμα έγινε γνωστό, δύο ακίνητα της περιοχής είχαν επ’ αόριστον παραχωρηθεί κατά το παρελθόν στο δήμο Ναυπάκτου, από την τότε Κτηματική Υπηρεσία, για χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων. Το ένα αξιοποιήθηκε με την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Λυγιά, ενώ στο άλλο ξεκίνησε η κατασκευή του κολυμβητηρίου (κτίριο και πισίνα), το οποίο όμως έμεινε ημιτελές. Ο δήμος κατά το παρελθόν είχε κινήσει τη διαδικασία για την αλλαγή χρήσης της παραχώρησης, χωρίς όμως να προχωρήσει το θέμα, κάτι που καθώς φαίνεται έγινε στην παρούσα δημοτική θητεία. Πιο συγκεκριμένα «έτρεξε» η διαδικασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), και τελικά άλλαξε ο σκοπός της παραχώρησης καθώς προστέθηκε και είναι εφικτή πλέον και η κατασκευή-χρήση δημοτικών ακινήτων.

Στην έκθεση που έχουν στα χέρια τους οι δημοτικοί σύμβουλοι αναλύεται η περιοχή παρέμβασης, στην οποία είχαν καθοριστεί χρήσεις αθλητισμού, χώροι ΜΜΜ και βιοτεχνιών, σύμφωνα με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρησή του και η σύνταξη νέου, στο οποίο προβλέπονται πλέον και χρήσεις τοπικής διοίκησης.

Η αναζήτηση ακινήτου

Όπως αναφέρεται, ο δήμος Ναυπακτίας εδώ και χρόνια αναζητά κατάλληλο ακίνητο για να στεγάσει τις δημοτικές Υπηρεσίες, χωρίς να έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να επιλύσει αυτό το πρόβλημα. Ο υπόψη χώρος, πάντα κατά την εισήγηση, βρίσκεται σε πολεοδομικά κατάλληλη θέση για την εξυπηρέτηση τόσο της πόλης όσο και της «ενδοχώρας» του Καλλικρατικού Δήμου, ενώ έχει ταυτόχρονα πολύ καλή προσβασιμότητα από το οδικό δίκτυο και το δίκτυο υπερτοπικής συγκοινωνίας.

Σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου απασχολούν περισσότερους από 170 εργαζομένους, που είναι εγκατεστημένοι σε επτά συνολικά κτήρια, ενώ το συνολικό εμβαδόν αυτών ανέρχεται σε 2.000τμ. Κι αυτό τη στιγμή που ένα μόλις μέρος των λειτουργιών του Δήμου στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο του κέντρου της πόλης, το οποίο έχει εμβαδόν 500 τμ. και ενώ επίσης το οργανόγραμμα του Δήμου είναι σε πλήρη ανάπτυξη προβλέποντας ότι οι ανάγκες του ανέρχονται σε 185 θέσεις εργασίας. Βάσει αυτού, λοιπόν, ένα νέο σύγχρονο κτήριο που θα επιλύει μακροπρόθεσμα τις ανάγκες στέγασης των Υπηρεσιών, θα πρέπει να έχει εμβαδόν της τάξης των 2.000 τμ. Η εύρεση οικοπέδου εντός του κέντρου του αστικού ιστού της Ναυπάκτου, για την κατασκευή ενός κτηρίου τέτοιου μεγέθους, είναι αφενός εξαιρετικά υψηλού τιμήματος και αφετέρου εξαιρετικά δύσκολο για την αρχιτεκτονική σύνθεση τέτοιου μέγεθος ενιαίου κτηρίου (υπολογιζόμενος όγκος της τάξεως των 8.000 κυβικών μέτρων), το οποίο εκτός των άλλων δεν συνάδει με το μορφολογικό πρότυπο και τα χαρακτηριστικά της δόμησης εντός του κεντρικού αστικού ιστού της Ναυπάκτου.

«Είναι επίσης δεδομένο ότι η λειτουργία διοικητικού κτηρίου εντός αστικού ιστού αυξάνει τους κυκλοφοριακούς φόρτους, οξύνει τα προβλήματα στάθμευσης οχημάτων και δυσχεράνει την εξυπηρέτηση των δημοτών», αναφέρει ακολούθως η πρόταση, και συνεχίζει: «Δεδομένου ότι έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ένα γήπεδο στις παρυφές του συνεκτικού ιστού της πόλης, είναι ευτυχής συγκυρία για την αξιοποίηση και δημιουργική εκμετάλλευση αυτού. Η κατασκευή του Δημοτικού Διοικητικού Κέντρου στο εν λόγω γήπεδο επιτυγχάνει μηδενική δαπάνη αγοράς γης σε συνδυασμό με την μη επιβάρυνση (μορφολογική και λειτουργική) του αστικού ιστού της πόλης. Επίσης εξασφαλίζει βέλτιστες συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους».

 

Το σχέδιο των υποδομών

Βάσει του σχεδιασμού, το κτήριο του νέου Δημαρχείου θα περιλαμβάνει και μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 3.000τμ περίπου. Οι νέες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική Προμελέτη, συντίθενται από δύο κτηριακές κατασκευές σε λειτουργική σχέση και αισθητική συνάφεια. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη βασική κτηριακή κατασκευή, ένα επίμηκες διώροφο κτίριο με υπόγειο που θα στεγάζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου, και μία δεύτερη κτηριακή κατασκευή που θα στεγάζει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τους βοηθητικούς χώρους αυτής. Η συγκεκριμένη λειτουργική και μορφολογική επιλογή, αξιοποιεί πλήρως τις υφιστάμενες κατασκευές του κολυμβητηρίου, ενώ επίσης εξασφαλίζει την λειτουργική ανεξαρτησία της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων από το κτίριο διοίκησης του Δήμου.

Με βάση τα προηγούμενα προκύπτει ένα κτήριο διοίκησης που αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων μιας στάθμης σε δύο διακεκριμένους όγκους. Τα εμβαδά των δύο κτηριακών ενοτήτων/όγκων είναι:

– Κτήριο Διοίκησης Υπόγειο 850 τ.μ. , Ισόγειο 1.010 τ.μ., 1ος Όροφος 1.030 τ.μ.

– Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 700 τ.μ

Το συνολικό εμβαδόν του Κτηρίου Διοίκησης είναι 2.040 m2, της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων 700 m2 και των βοηθητικών υπόγειων χώρων 850 m2.

Βασική παράμετρος, αν όχι δέσμευση στον σχεδιασμό του Νέου Δημαρχείου είναι η ύπαρξη της κολυμβητικής δεξαμενής και του κτηρίου αποδυτηρίων που έχουν υλοποιηθεί ως προς τους φέροντες οργανισμούς τους. Έτσι επιλέχθηκε ο σχεδιασμός ενός επιμήκους κτηρίου (στον άξονα βορρά – νότου) με υπόγειο, ισόγειο και όροφο, όπου στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ στο ίχνος της κολυμβητικής δεξαμενής σχεδιάζεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αλλά και ένας εξωτερικός υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων.

Στην Τεχνική Έκθεση αναλύεται η συμβατότητα της πρότασης χωροθέτησης και καθορισμού του υπόψη χώρου, ως χώρου για την ανέγερση Δημοτικής Διοίκησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες χωροταξικές κατευθύνσεις του υπερκείμενου Χωροταξικού Σχεδιασμού αλλά και του προβλεπόμενου γενικότερου Χωρικού/πολεοδομικού σχεδιασμού.

Οι τέσσερις άξονες

Ο πως προκύπτει από την Τεχνική Έκθεση, η αίτηση για την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου/Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου στην περιοχή επέμβασης με στόχο τη δημιουργία Χώρου για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου του Δήμου Ναυπακτίας, βασίζεται σε 4 άξονες:

➢ Επίλυση προβλήματος στέγασης και εύρυθμης λειτουργίας του Δημαρχείου και των δημοτικών Υπηρεσιών Ναυπάκτου

➢ Εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις ανάπτυξης του υπερκείμενου Χωροταξικού Σχεδιασμού και του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού του Δήμου καθώς και επίσπευση εφαρμογής των προβλέψεων του εκπονούμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης

➢ Αξιοποίηση Δημόσιων παραχωρημένων εκτάσεων καθώς και εγκαταστάσεων χρήσεων που έχουν εγκαταλειφθεί

➢ Πολλαπλά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους του Δήμου

Κατά την άποψη των μελετητών η συγκεκριμένη απόφαση, με την ολοκλήρωση και του έργου, θα συνεπάγεται σειρά θετικών συνεπειών που θα αφορούν στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ το αποτύπωμα θα φανεί και στους τομείς πολεοδομίας και περιβάλλοντος, διευκολύνοντας αφενός την ανάπτυξη των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και αφετέρου ελαφρύνοντας το κέντρο της πόλης από τον κυκλοφοριακό φόρτο.

 

 

Δύσκολος στόχος το «Αντ. Τρίτσης»

Όπως αναφέραμε και στο παλιότερο ρεπορτάζ στόχος του δήμου είναι να μπορέσει να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις, όμως αυτό, όπως σημειώναμε, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα αυτή τη στιγμή καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, μιας και ήδη η πρόσκληση βρίσκεται στο στάδιο της παράτασης. Οι πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από την πλευρά της πολιτείας βάζοντας πλαφόν στο όριο των χρημάτων που μπορεί να πάρει συνολικά ο κάθε δήμος, δημιουργούν ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο καθώς μειώνουν κατά πολύ τη δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων ακόμα κι αν οι προτάσεις που υποβάλλονται είναι ώριμες. Στο δήμο βέβαια, εκτιμούν πως εάν το θέμα προχωρήσει, ακόμα κι αν το «Αντ. Τρίτσης» δεν έχει την έκβαση που επιθυμούν, τότε στο άμεσο μέλλον θα βρεθεί άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα το χρηματοδοτήσει, μιας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για παρέμβαση η οποία δεν θα κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά… εκατομμύρια.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Καταλήγοντας το σημερινό μας δημοσίευμα, αξίζει να θυμίσουμε και τα όσα είχαμε καταγράψει στην «ε» σε συνέχεια ανάδειξης του θέματος για το ποια είναι η άποψη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Από την Ενωτική Πρωτοβουλία, για αρχή, μας είχαν πει πως δε συμφωνούν με την απόφαση της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας πως η καλύτερη επιλογή για το εν λόγω ακίνητο είναι η κατασκευή ενός πολυδύναμου παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου, όπου θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής καθώς σήμερα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε αυτές τις υποδομές. Αρνητική στο ενδεχόμενο ήταν κατά τα όσα μας μεταφέρθηκαν και από την παράταξη του Γιώργου Γούλα, οι οποίοι βλέπουν ως καλύτερη λύση για ένα διοικητήριο το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται η αστυνομία και το λιμενικό. Τέλος, τη θετική τους, για αρχή, άποψη σχετικά με την πρόταση της δημοτικής αρχής μας είχαν μεταφέρει από την παράταξη του Ανδρέα Κοτσανά, βλέποντας πως μέσω αυτής ο δήμος θα βγει πολλαπλά ωφελημένος, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε αυτό της εξυπηρέτησης του κοινού.

Βάζουμε άνω τελεία για το θέμα στην παρούσα φάση… καθώς αναμένουμε τα σημαντικότερα το απόγευμα της Παρασκευής στο δημοτικό συμβούλιο.


emprosnews.gr