Ο διαρθρωτικός αντιτσιγγανισμός πρέπει να τελειώσει, λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαιτώντας μέτρα ώστε οι Ρομά να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και εργασία.
- Σε ψήφισμά του που υιοθέτησε με 545 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 54 αποχές το ΕΚ τονίζει ότι, λόγω της διαχρονικής αθιγγανοφοβίας, οι άνθρωποι με καταγωγή Ρομανί βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν την παροχή εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, την ενίσχυση της προσχολικής ανάπτυξης και να δοθεί τέλος στις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς.
Η κατάσταση στην ΕΕ δεν έχει βελτιωθεί, καταγγέλλει το ψήφισμα, εν μέρη λόγω «έλλειψης πολιτικής βούλησης». Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρομά στην Ευρώπη ζει υπό «εξαιρετικά επισφαλείς» συνθήκες, στερούμενοι βασικά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση με επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και του αντιτσιγγανισμού και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγείας των ανθρώπων με καταγωγή Ρομανί. Η πρόταση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει σχέδιο για την εξάλειψη των ανισοτήτων όσον αφορά τη στέγαση, την εργασία και την εκπαίδευση, καθώς επίσης και συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για την βελτίωση της ένταξης.
Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και αποζημίωση στα θύματα αναγκαστικής στείρωσης
Τα κράτη μέλη οφείλουν να βελτιώσουν την πρόσβαση σε καλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Όλες οι μορφές εθνοτικού διαχωρισμού στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να απαγορευθούν, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγειονομικής περίθαλψης για μητέρες. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να αποζημιώσουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική στείρωση.
Όχι στο σχολικό διαχωρισμό
Το να δοθεί η δυνατότητα στο παιδιά με καταγωγή Ρομανί να ξεκινήσουν τη ζωή τους επί ίσοις όροις είναι απαραίτητο για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, λένε οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι θέλουν να τερματιστούν όλες οι μορφές σχολικού διαχωρισμού που βιώνουν οι εν λόγω μαθητές. Καταδικάζουν τη πρακτική διαχωρισμού στις περιπτώσεις όπου τα παιδιά αυτά τοποθετούνται σε σχολεία για παιδιά με διανοητικές αναπηρίες, το οποίο συμβαίνει ακόμα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, και καλούν την Επιτροπή να συνεχίσει να πιέζει τα κράτη μέλη να μην κάνουν διαχωρισμούς, φέρνοντας τέτοιες περιπτώσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εφόσον χρειάζεται.
Επιδείνωση της κατάστασης λόγω COVID-19
Το ΕΚ τέλος τονίζει ότι η κρίση του COVID-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων Ρομά, οι οποίοι ζουν στριμωγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες και προειδοποιεί ότι λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και φαγητό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.
Δήλωση του εισηγητή
Ο εισηγητής Romeo Franz (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ οφείλει να κάνει περισσότερα για να διασφαλιστεί η κοινωνική ένταξη των ανθρώπων καταγωγής Ρομανί. Εδώ και πολλά χρόνια, οι πολιτικές για τους ανθρώπους καταγωγής Ρομανί δεν ήταν δεσμευτικές και αυτό πρέπει να αλλάξει. Καλούμε τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσημα τον αντιτσιγγανισμό ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων καταγωγής Ρομανί, και να πάρουν νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού».
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο: Ζημιές σε κτίρια και Super Market
Αγρίνιο: Ισχυρή σεισμική δόνηση
Χιόνισε στο Παναιτωλικό Όρος